Hallo beste (koi)vrienden,

Het is al weer enige tijd geleden dat ik op de blog schreef, maar vanwege drukte en de beperkte mogelijkheden, ben ik even niet op de blog geweest.

Nu het weer kouder wordt, kan er tijd ingevuld worden op de blog en heb ik ook plannen om mijn website te gaan verbeteren.

Eerst nog even een tuintje ontwerpen en uit tekenen voor Jos en Mirke en daarna het oude ontwerp voor onze voortuin van viertal jaren geleden aanpassen en uitwerken.

In het voorjaar staat op de planning de voortuin en oprit die op de schop gaat!

Nee, ik zal dit niet zelf gaan doen, maar voor het grove en grote werk, laat ik een bedrijf komen. Dit soort werk kan ik niet meer! Mijn energie en krachten zijn sterk dalende!

Vandaag heb ik me bezig gehouden om mijn koi te gaan verzorgen. Zoals filters schoonmaken en water verversen.

Door allerlei klusjes, zoals het aanpassen van de tv-kast naar computerkast, het maken van wandpanelen en het re-stylen van de woonkamer, heb ik mijn koi even uit het oog verloren.

Mijn Hosakai Doitsu Tancho Sanke was ik echt uit het oog verloren. Afgelopen dinsdag heb ik hem dan ook weer gezien en van hetgeen ik zag, schrok ik!

De arme had zich enige tijd onder de oversteek van de vlonder verschollen. Ik begreep nu ook waarom! Hij was ernstig ziek. Ik dacht dat er nog redden aan was. Maar toen ik hem vandaag uit het water gehaald had, zag ik dat redding niet mogelijk was. Ik ging aan de slag om het ontstoken weefsel te verwijderen onder narcose. Toen ik met een in waterstofperoxide gedrenkte wattentip in de buurt van zijn oog kwam, spoot de pus uit het oog!

Ik moest constateren dat het einde voor de koi van Hosakai gekomen. Mijn lievelingskoi, een van de duurste trouwens, maar dit even opzij zetten.

De koi heb ik laten inslapen met een overdosis narcose middel! Daarna nog gepaste maatregelen genomen dat het einde zeker was en in de achtertuin begraven.

Jammer, maar helaas. Het is pijnlijk!smiley

Anderen koi hadden gelukkig geen ernstige soortgelijke verwondingen. Behoudens wat kapperpokken. Deze koi heb ik gelift en in een badje met Permanganaat onderbeluchting, goed gedoseerd, laten baden! Toen de verkleuring van paars naar bruin met schuim een feit was, heb ik de grotere karperpok vervormingen chirurgisch verwijderd. Daarna een voor een in een spoelbad, waarna anti-swabmiddel werd aangebracht. Als laatste gedompeld in een zoutoplossing bad zonder jodium. Het narcose middel was bijna uitgewerkt en de koi werden teruggeplaatst in de vijver. De behandeling heb ik moeten uitvoeren bij de Yamabuki, Shiro Utsuri, Showa, Konjo Asagi en Kujaku.

Wat mij enigszins bevreemd is het feit dat alle genoemde koi tegelijk zijn aangschaft bij de lokale koihandelaar in Geleen. Dit is welliswaar 3 jaar geleden, maar toch frapant te noemen. Het zijn alle Japanners en dus in dezelfde periode aangekocht!

De rest van mijn andere koi hebben gelukkig (nog) niets! Langzamer hand denk ik toch dat het fenomeen Japanse koi bij mij aan de kant gezet zal worden. Ik ben toch meer nu voor de IsraĆ«l koi (natuurlijk bij Ger, Irma en Michael Luten — Lupa Outdoors in Schimmert) en eurokoi (natuurlijk van Jos Aben te Grubbenvorst, alhoewel het lastig koi kopen is bij Jos en vooral nog prijzig!). Ger Luten heeft mij nog goed geadviseerd over het door mij ontdekte probleem! Ger waarvoor dank! http://www.vijvercentrumlimburg.nl/

Laten we even niet vergeten te melden dat het bij de familie Luten zeer gezellig is, nog gezelliger als normaal. Waarom? Zij hebben zich heel veel moeite gedaan om een mooi kerstmarkt in te richten met hele mooie kerstspulletjes. En je ogen raken niet uitgekeken! Kijk even op bovenstaande link van hun site of nog beter ga er naar toe! Ik heb het al gezien!smiley

O ja, ik heb het enkele malen gehad over Speedy. Mijn eerste en enige jonge koi!

Jammergenoeg heeft hij het ook niet gehaald! Hij had net als zijn moeder een smalle mond. Hij groeide als een gek, maar zijn bek bleef klein. Op een gegeven moment te klein……….!smiley

Maar weer sayonara! Of zullen we maar eens overschakelen naar Shalom, op zijn Israƫlitisch!

Shalom dus!

John