Hier volgt een verslag over het vervangen van de Valterra schuifkraan van 110 mm die door mijn nonchalant gedrag was afgebroken….

Tja, een Valterra schuifkraan moet je niet willen dicht schuiven met je voet. Daar zijn die dingen niet voor gemaakt.

Met zoon Robbert ging ik de nieuwe kraan plaatsen op zondag na de minikoitour bij Jos Aben, Roger Cremers en Wim en Jan van de Meerakker! Bij de laatste heb ik de schuifkraan gehaald. Wim, Jan en Marcel van de Meerakker zijn mijn vaste leveranciers van de hardware en voerders.

Met de ballon in de buis de schuikraan vervangen moet een eitje zijn, want er stroomt dan geen water meer door de buis.

Jammer dan de ballon was niet te gebruiken, omdat de opblaasslang telkens los schoot en de ballon niet ver genoeg te plaatsen was, omdat hij maar een slang van 1 meter had.

Dus onder waterdruk de kraan vervangen. Dat moest dus een snelle, maar adequate actie worden, waarbij mijn zoon en ik het scenario van tevoren duidelijk hebben doorgesproken, zodat we beiden wisten waar we aan te waren.

Dat we nat zouden worden, was een ding wat zeker was. Dat we geheel nat zouden worden ook! Maar hoe diep we onder water zouden moeten gaan werken uiteindelijk wisten we nog niet. Dit moesten we ook met nadruk beperken. Dit i.v.m. de eleltrische contacten, die gelukkig door mij hoog geplaatst waren.

We hebben uiteindelijk de slag gewonnen met gelukkig maar 50% waterverlies uit de vijver. Dit konden we als een grote waterverversing afschrijven. Een goede tip van mijn zoon Robbert was ook dat de schuif geopend tegen de waterstroom geplaatst moest worden, zodat de rubbers ook goed op hun plaats aangebracht konden worden.

Uiteindelijk hadden we de zaak binnen 10 minuten voor mekaar en zaten er 3 schroeven in en de rubbers op hun plaats, zodat er nog maar een beetjes water uitsijpelde.

Wat een dag! Wat een leermomenten!

Robbert, zoon, bedankt voor je medewerking!

John