Vorige week berichtte ik over het feit dat mijn UVC Jumbo koi lamp van 55 watt lekte. De buislamp zelf was vol water gelopen en een tweede buislamp was de dag er na ook weer vol gelopen, waardoor er sluiting ontstond met de nodige gevolgen van dien. De oorzaak is dat de leverancier niet de juiste o-ringen geleverd had. Ik had o-ringen gekocht en geleverd gekregen die ogenschijnlijk veel op de originele ringen leken, maar feitelijk dus niet. Zij waren namelijk een fractie van een aantal nano mm te groot, waardoor het water zich door de druk van de lamp naar de elektrische behuizing in de eindkappen kon vloeien. Op een gegeven moment is die kap vol en dan is het einde oefening. Nu zouden de originele ringen besteld gaan worden. Maar ja, hoe langs zou het gaan duren en om iedere keer € 24,50 aan een 55 watt Philips buislamp uit te geven, werd me ook te veel.

Hieronder oude situatie:

Zoals jullie weten heb ik een koivijver filtersysteem van Oase Living Waters. Oase geeft helder water garantie.

Ik heb alles van Oase ook de pompen (Optimax 15000 voor de filterlijn en de Aquamax 6000 voor de skimmerlijn). Respectievelijk:

Verder heb ik de filtermodules Profiline 1x M2 en 2x M3. Van de M3’s heb ik alle blauwe grove sponzen in de module direct na de M2 gedaan en in de laatste module alle rode sponzen.

Dan heb ik voor de M2 een automatisch borstelsysteem voor de RVS cilinders schoon te maken, t.w. Profiline Screendrive. (Zo hoef je niet elke half uur naar buiten te rennen om de cilinders schoon te poetsen. Dit gebeurd automatisch!)

Dan heb ik ook nog twee luchtpompen. 1 Pomp die ik ‘s nachts in de vijver laten werken en 1 pomp die continue in de bakken loopt. Respectievelijk zijn dat de Oase Aqua-Oxy 4800 en de Oase Aqua-Oxy 2000.

Nu was dan de tijd gekomen om ook de UVC lamp van Oase de kopen. Bij de aanleg van de vijver was mij die lamp toch nog een beetje te duur. Je moet toch uit gaan van een prijs van € 479,00 (exclusief pvc aansluitstukken e.d.). Ik heb namelijk de Oase Bitron 72C gekocht. Deze UVC filter unit bevat 2 PL lampen van Phillips a 36 watt = 72 watt, die een afgeronde stolpbuis geplaatst zijn ter bescherming voor het instromend water. Om deze stolp draait op water kracht een rotor, die de glazen quartz stolp (buis) reinigt. Verder Bitron ook voorzien van een kijkvenster, die door de beweging van de rotor knipper. De rotor levert drie voordelen op in samenhang met het kijkvenster. Ten eerste zie je natuurlijk dat de lamp brandt. Ten tweede weet je aan de hand van het knipperen dat de rotor in beweging is en ten derde weet je aan de hand van de beweging van de rotor dat de instroom in de Bitron goed is en geen speciaal invoerstuk geplaatst hoeft te worden.

Natuurlijk heb ik de lamp weer gekocht via Marcel van d Meerakker, die zijn zaak Mebeau heeft gevestigd in Voerendaal. Marcel is geen echte koispecialist, maar haalt zijn expertise bij zijn oom en neef Wim en Jan van de Meerakker van Merakal www.merakal.nl te Landgraaf. Over de prijs mag ik niet klagen. In tegendeel. Nu hanteren Mebeau en Merakal scherpe prijzen. Voorbeeld hard pvc bocht 90 maat 50 mm bij Mebeau/ Merakal € 1,80. Bij gerenomeerde zaak (Ik noem even geen naam!) in Geleen betaalde ik jammergenoeg i.v.m. noodsituatie voor het zelfde € 3,75. Dat laatste bedrag betaal je bij Mebeau/ Merakal voor een wartel/ koppeling van 50 mm. Ik moest met spoed ook nog 6 van die dingen hebben! Ik was net zoveel kwijt als bij Mebeau/ Merakel voor alle pvc aansluitstukken voor de Bitron.

Beide leveranciers ontvangen hun spullen van Sibo en hanteren hetzelfde merk en kwaliteit. Maar ja, de een wil dan ook veel verkopen en de ander niet. Die wilt namelijk veel verdienen! En in de Euro € tijd is dat buiten zijn proporties gegroeid!

Ik ben de hele dag aan de slag geweest met het afbreken van de oude situatie (lamp en leidingen) en met de opbouw van de nieuwe situatie (apparaat aansluiten, leidingen leggen en tafeltje voor Bitron maken). Verder heb ik ook de afvoerleiding van de Profiline modules verlegd, zodat ik beter aan de schuifkraan kon komen i.v.m. het aflaten van het afvalwater.

Toen ik gereed was met de werkzaamheden, ben ik gelijk de zaak gaan uittesten. En wat denk je! Alles functioneerde gelijk perfect en wat waterdicht!

De nieuwe situatie! Kijk vooral naar het “tafeltje” voor de Bitron! Gemaakt van 2 PVC 110 mm buizen en Trespa plaatje, dat op twee eindkappen 110 mm is vastgebout met RVS materiaal!

Daarna alle gebruikte gereedschappen opgeruimd en uit verveling nog 5 bloempotten kunstig gaan bewerken met tegellijm voor zwembaden gekleurd tot een zwarte monogeen mengsel. Dit smeerde ik met en kwast op de bloempotten en rolde het met een grof schuim rollertje na, waardoor je een structuur kreeg. Zo ontstonden 5 nieuwe bloempotten, die nu allen in de zelfde uitvoering en kleur waren. Daardoor passen ze beter in het thema van de tuin en stralen meer rust uit!

Maar dat heb ik als laatste nog puur uit verveling gedaan. Ik was ‘s avonds om 21.00 uur klaar met mijn werkzaamheden, terwijl ik om 10.00 uur was begonnen. Inge had mij gezelschap gehouden in de tuin en had de buxussen en struiken gesnoeid, zodat we al keuvelend ons werk konden doen!

Koi, koi, koi John & je weet, zit je in de koishit……..meld je via de mail bij mij voor…..