Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Vijver na al die noviteiten weer in rust

Mijn koivijver na aanleg Posted on Tue, June 14, 2011 21:36:04

Ik had Speedy de jonge van vorige jaar in de grote vijver los gelaten. Hij heeft twee rondjes zeer blij rond gezwommen, totdat hij in de skimmer lag. Dus Speedy nog even vol houden in je aqarium. Je mag binnenkort na de grote hospitaalbak. Daar kun je ook grote rondjes zwemmen, zonder skimmer! Speedy is thans 12 cm groot!

En toen was alles weer in rust! (op de voorgrond de Afrikaanse lelies)

Groet John

Noot:\

Ik heb even bij Jos Aben A&C Koi – Yoshikigoi kweekresultaten – ontwikkeling gekeken. Hij heeft daar ook een Speedy uitvoering op de site staan, waaraan je kunt zien hoe de koi zich heeft ontwikkeld heeft in enkele maanden. Zou Speedy zo ook kunnen worden? Ik vond dat gedoe op zijn hoofd en rug al vreemd. Maar zo vreemd is dat kennelijk niet!?Vervanging schuifkraan Valterra 110 mm

Mijn koivijver na aanleg Posted on Tue, June 14, 2011 21:34:51

Hier volgt een verslag over het vervangen van de Valterra schuifkraan van 110 mm die door mijn nonchalant gedrag was afgebroken….

Tja, een Valterra schuifkraan moet je niet willen dicht schuiven met je voet. Daar zijn die dingen niet voor gemaakt.

Met zoon Robbert ging ik de nieuwe kraan plaatsen op zondag na de minikoitour bij Jos Aben, Roger Cremers en Wim en Jan van de Meerakker! Bij de laatste heb ik de schuifkraan gehaald. Wim, Jan en Marcel van de Meerakker zijn mijn vaste leveranciers van de hardware en voerders.

Met de ballon in de buis de schuikraan vervangen moet een eitje zijn, want er stroomt dan geen water meer door de buis.

Jammer dan de ballon was niet te gebruiken, omdat de opblaasslang telkens los schoot en de ballon niet ver genoeg te plaatsen was, omdat hij maar een slang van 1 meter had.

Dus onder waterdruk de kraan vervangen. Dat moest dus een snelle, maar adequate actie worden, waarbij mijn zoon en ik het scenario van tevoren duidelijk hebben doorgesproken, zodat we beiden wisten waar we aan te waren.

Dat we nat zouden worden, was een ding wat zeker was. Dat we geheel nat zouden worden ook! Maar hoe diep we onder water zouden moeten gaan werken uiteindelijk wisten we nog niet. Dit moesten we ook met nadruk beperken. Dit i.v.m. de eleltrische contacten, die gelukkig door mij hoog geplaatst waren.

We hebben uiteindelijk de slag gewonnen met gelukkig maar 50% waterverlies uit de vijver. Dit konden we als een grote waterverversing afschrijven. Een goede tip van mijn zoon Robbert was ook dat de schuif geopend tegen de waterstroom geplaatst moest worden, zodat de rubbers ook goed op hun plaats aangebracht konden worden.

Uiteindelijk hadden we de zaak binnen 10 minuten voor mekaar en zaten er 3 schroeven in en de rubbers op hun plaats, zodat er nog maar een beetjes water uitsijpelde.

Wat een dag! Wat een leermomenten!

Robbert, zoon, bedankt voor je medewerking!

JohnMini Koi-tour met Robbert

Over KOI Posted on Tue, June 14, 2011 21:33:11

Mijn zoon Robbert en ik hadden al eerder in het begin van het jaar afgesproken dat we eens samen naar A en C te Grubbenvorst http://www.aenc-koi.nl/index.htm zouden gaan kijken. Ik had al eerder via de mail contact gehad met Jos Aben, koi pionier, kweker, schrijver van het boek: “Geheimen van de koi ontrafelt” en niet alleen bij de koihouder van Nederland bekend, maar ook over de wereld. Japanse kwekers zijn al bij Jos op bezoek geweest om bij hem te kijken.

http://www.aenc-koi.nl/eurokoi/development/eug_index.htm

Ik heb over Jos Aben al eerder vermeld op mijn site:

http://jwillems.eu/pagina841.html

http://jwillems.eu/pagina832.html

Nadat zoonlief ons met de auto daarheen had gereden (inclusief bekeuring van € 158,00), konden we uitstappen bij A en C, zijnde Jos Aben’s koifarm. Je moet niet verwachten dat je daar een moderne geoutileerde winkel met bassins aantreft. Maar je komt in een stukje Japan als het ware. Geheel volgens de Japanse wijze tref je zijn woonhuis (oude boerderij aan), met daarachter gelegen zijn landerijen met natuurlijk zijn kweekstation, vijvers, kweek en opgroei tunnels. In de ontvangstruimte zijnde een oude schuur was het gezelligheid ten top. Geheel ZEN kun je stellen! We stelden ons beiden aan de familie Aben voor en gingen onder het genot van ons kop koffie een amussant gesprek aan, met zowel de vrouw van Jos en dochter, als Jos, maar ook aanwezige Duitse koiliefhebbers, waarvan ik begreep dat ze vaker kwamen bij Jos en al menig koi bij hem hadden gekocht.

Tja, ik wilde ook graag 1 of 2 koi kopen, want ik had mijn transportunit voor koi achter in de kofferbak van de auto staan. Echter ging die vlieger niet op! Bijna alle koi bij Jos aanwezig waren al verkocht. Waar ik verliefd op werd waren de Doitsu Ochiba Shigures die Jos had zwemmen in een van zijn bakken. Het waren er redelijk veel, maar helaas. Ze waren allen verkocht en waren nu ongeveer 20 cm. Ze gingen de mudpound bij hem in en zouden volgend jaar afgehaald kunnen worden op 50 cm. Op die lengte waren ze dan ook verkocht. Mocht e.e.a. niet lukken, dan kon je hem voor nop meekrijgen of een andere uitzoeken. Een hele andere manier van zaken doen dus! Bij hem krijg je daarom ook niet twee voor de prijs van 1 of zo!

Je kunt op Jos’ site ook kijken naar de koi-ontwikkelingen. Leuk om te zien hoe zich een jonge koi veranderd!

http://www.aenc-koi.nl/eurokoi/development/eug_index.htm

We hadden zeker dik twee uurtjes bij Jos Aben kunnen verblijven. Hij heeft ons bijna alles laten zien en vertelde amusant wat zijn werkwijze en handelswijze is. Hij is heel vaak in Polen te vinden. Hij heeft dar een structuur in, doch dit vertel ik niet via dit medium. Heeft niemand even niets mee te maken.

Al met al terugkijkend naar een zeer prettig verblijf bij Jos Aben, kocht ik zijn boek, hetwelk Jos natuurlijk voor mij signeerde met vermelding van een passende tekst.

Ik raad iedereen dan ook aan om zijn boek te kopen. Hij is een zeer bijzonder boek. Geen alledaags koiboek. De titel van het boek zegt het eingelijk ook al. “De geheimen van de koi ontrafelt.” Mooi geschreven boek, met hele mooie foto’s! Een echter aanrader! http://www.aenc-koi.nl/koiboek/boekaanvraag.htm

Wat heb ik geleerd van dat bezoek? Nou heel eenvoudig! Ik stuur Jos nu zeer binnenkort een mailtje met mijn koiwensen die ik nog heb, zoals zijn mooie Doitsu Ochiba Shigure, een echter hi-utsuri of hi-showa en een beni-komunryu………….. Vlug het mailtje maken. Mogelijk dat Jos volgend jaar ook iets voor mij heeft. En als hij ze voor me heeft, dan gaan er natuurlijk wat mindere koi bij mij er uit! Je kunt je bakje niet blijven vullen!

Op de site van Jos Aben kun je ook nog een koiquiz doen om je kennis op koi gebied te testen. Let op! Wel eerlijk spelen!

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz1.htm

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz2.htm

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz3.htm

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz4.htm

Nadat we bij Jos Aben waren geweest, zijn we nog richting huiswaarts aan gegaan bij Roger Cremers van Kobara te Linne. Even kijken wat Roger nog had zitten. Bovendien had nog nooit de mooie tuin van Roger Cremers Kobara te Linne gezien.

Roger had van het voorste gedeelte van de zaak weer, zoals vroeger een bloemenzaak gemaakt, met de oude naam: “Het Roosje”. Opvallend had hij veel personeel rondlopen. Roger, afwijkende zoals hij normaal is, druk druk op zijn kantoor en liet slechts 2 seconden zijn gezicht zien! Geen tijd, geen tijd! Duidelijk geen ZEN uitstraling, zoals had dat voorheen wel had!

Zoon Robbert heeft zich op z’n gemak alles bij Kobara bekeken en was onder de indruk van zijn mooie watertuin. Maar dat is deels zakelijk, maar voornamelijk zijn hobby, want Roger woont bij zijn zaak!

Enfin toch bij hem twee koi kunnen scoren!

Dit zijn dan de twee nieuwe aanwinsten! Niet moeilijk over gedaan! Gewoon gekocht omdat we ze beide mooi vonden en symmetrisch getekend zijn ….. voor een zeer aantrekkelijke prijs!

Sayonara Jos Aben, bedankt voor je ontvangst. Over de trip naar Polen zullen mijn zoon en ik nadenken….. De mail met reservering van de koi stuur ik je a.s.a.p.

Groet John en Robbert