Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Vandaag weer aan de slag geweest met de vijver

Mijn koivijver na aanleg Posted on Sun, May 02, 2010 20:21:27

Vandaag heb ik nog enkele werkzaamheden in de tuin gedaan.

Gisteren zijn Inge en ik naar Den Bosch winkelen geweest. We waren nog nooit in het centrum van Den Bosch geweest, alleen in de buitenwijken.

Ik moet eerlijk zeggen, je moet er geweest zijn…. het heeft een leuk centrum. Echter het weer zat niet mee, want het regende flink. Maar ook daar vaker naar toe te gaan, dat is ook weer niet nodig.

Neen, het weer was met Koninginnedag beter. Inge en ik zijn toen op de Koninginnemarkt geweest. Het was er gezellig marktdruk.

Zoals gezegd, vandaag nog enige snoeiafval opgeruimd van vorige week en water ververst van de vijver. Bovendien toegevoegd K+ en G+ met Mäerel.

Verder uit de filterkelder de nodige vuurbuiksalamanders gevangen en bij de buren uitgezet. Die hebben immer een natuurlijke vijvers. Ook de kleine kikkertjes gevangen en overgeplaatst.

Kijk eens naar de foto van de tuin en vijver. Kijk ook naar de Japanse lantaarn. Nu overdag. Het kleurtje van het water zal na 2 dagen weg zijn.

Sayonara! JohnLaat verjaardagscadeau verzilverd!

Hoe gaat het verder? Posted on Sun, May 02, 2010 20:12:53

Van mijn meiden (Els, Arleyne, Jolanda, Frieda, Mieneke, Margareth, Nicole, Annelies, Kaltuun, Nelly en natuurlijk ook Guido) op het werk had ik voor mijn 50 ste verjaardag in november 2009 een cadeaubon gekregen om iets voor de koi te kopen. Het was in ieder geval een cadeaubon van een koizaak.

Nu heb ik er even moeten over nadenken wat ik met de bon zou gaan doen! Je kunt wel een zak voer kopen en de bon bewaren voor e.v. aankoop van een koi. Maar dat laatste is natuurlijk moeilijk als je elders geen koi koopt.

Ik had tijd genoeg om na te denken. Na heel wat sneeuw kreeg ik het idee om een japanse lantaarn van graniet te kopen.

Zo heb ik toch een blijvend cadeau aan mijn 50ste!

Smaken verschillen, want er zijn ook mensen die het afschuwelijk vinden. Ik ga er maar even niet verder op in, welke mensen dit zijn.

Maar mijn keuze kreeg bijval van de meiden. Ik had een leuk cadeau gekocht namens hun!

Zo zie je maar……!

Hier foto’s van de Rokkaku Yukimi in het donker. De lantaarn kun je voorzien van een waxine lichtje.Zieke Sanke aangepakt

Mijn Koi Posted on Sun, May 02, 2010 20:02:17

Enfin twee weken geleden heb ik op een zondag de vijver gaan schoonmaken. Met vijverwater heb ik de filtermedium schoon gespoeld.

Verder heb ik de bakken schoon gemaakt en de filterkelder gereinigd. Nadien heb ik Bactoplus Gel en Sansai Biorex in de vijver gedaan om de zaak weer op te starten.

De zieke Sanke heb ik uit de vijver verwijderd en ben ik gaan behandelen.

In de garage had ik de quaratainebak al in gereedheid gebracht. In het water had ik Acraflavin van Colombo toegevoegd aan het water.

De Sanke heb ik verdoofd en in een z.g. roesje gebracht. De aangetaste vinnen heb ik afgknipt tot aan gezond weefsel. De uitstekende vinstraal van de rugvin heb ik ook afgeknipt. Daarna ben ik de drie wondjes, waarvan èèn grote op de kop van de koi gaan verzorgen met wondbehandelingsmiddelen.

En om het helemaal af te maken heb ik de koi een pennecilline spuit in de spiermassa naarst de rugvin gezet.

Daarna heb ik de Sanke weer middels waterversing bij positieven gebracht.

Hij is er inmiddels niet meer, want na 5 dagen lag hij dood in de quaratainebak. Als ik nu terug kijk. Wat heb ik fout gedaan? Nou ik weet haast wel zeker dat ik het te lang in Acraflavin heb laten zwemmen. De witte plekken van de koi waren ook gehaal groen geworden. Ik had na twe dagen water moeten gaan verversen om zo overmedicatie te voorkomen. Bovendien is meten weten! Juist doseren v.w.b. Acraflavin.

Wonderbaarlijk waren de wonden van de zieke koi goed genezen. Er had zich al nieuwe huid gevormd. Dus zonde dat hij eigenlijk dood gegaan is. Als ik beter op gelet had, dan was het nu beter met hen geweest.

Wat ik nog geleerd heb, is sneller reageren. Heeft een koi iets, dan niet afwachten. Maar gelijk handelen. Afzonderen, e.v. medicatie toendienen.

Het was een goede maar dure les!Het was een echte winter!

Over KOI Posted on Sun, May 02, 2010 19:44:14

Zoals eerder geplaatst, heb ik jammer genoeg geen tijd gehad om zaken bij te werken op de log. Te druk met peeceetjes repareren en bouwen. Nu doe ik een stapje terug, zodat ik op zaterdag weer wat aandacht kan geven aan mijn juweeltjes en andere zaken.

Het was afgelopen winter een paar keer goed raak qua sneeuw en vorst.

Het vijverwater was brrrrrrrr….. goed koud, maar de vijver is niet dicht gevroren. Er zit genoeg beweging in het water!

Kijk maar eens naar de winterse foto’s van de tuin met vijver. Inmiddels ziet deze er weer geheel anders uit!

Met de vijver is het zoals gezegd goed gegaan. Echter 1 koi (Sanke = aankoop 2010 met z’n viertjes Bekko, Sanko, Showa, Yamabukka/ zie eerder bericht) ging al met een plekje op zijn kop de winter in. Eigenlijk had ik toen moeten ingrijpen. Nu was het zo ver dat het bijan te laat was. Maar de tijd is nooit weg gegooid om te leren en te oefenen.

De koi moest zo snel mogelijk toch nog uit de vijver! Zie volgend bericht. Kijk eerst maar eerst naar de winter foto’s….Kwekers Japan

Over KOI Posted on Sun, May 02, 2010 19:10:52

Hallo Beste mensen…

Ja, ik ben er weer op de weblog en ben van plan om regelmatig weer feedback te gaan geven m.b.t. de juwelen.

In middels is het seizoen al weer langzaam aan begonnen. In middels zijn er ook al weer enige zaken gebeurd en uitgevoerd aan de vijver. Ik heb de zaakjes achter elkaar genoteerd en gefotografeerd.

Hiervan geef ik zo snel mogelijk bericht.

Om weer start te geven, begin ik eerst met het voorstellen van de Japanse koi kwekers.

Zo heeft u de meesten bij de hand met foto.

Sayonara! smiley