Uit KOI 82 – Winter!

Pfeeuuuwww… Het is me het wintertje wel.

Met buitentemperaturen tot -21° Celsius, met gemeten watertemperaturen van diverse vijvers tot 0.3°C en ijslagen die her en der de +20 centimeter dikte haalden, kunnen we rustig stellen dat de winter 2008/2009 een van de koudste en heftigste winteroffensieven is sinds lange tijd, die onze lievelingen hebben moeten trotseren. De meisjes en jongens van de K.V.A. maken de microscopen alweer gebruiksklaar voor het nieuwe seizoen dat zeer druk belooft te worden. Hier en daar wordt melding gemaakt van Koicollecties die compleet verloren gingen. Jammer, in de meeste gevallen hadden zulke verliezen voorkomen kunnen worden. Daarom hadden we in het vorige nummer een artikel plaatsen met de ondertitel ‘Hoe komen de Koi veilig te winter door’. Misschien dat velen dachten: ‘Het zal wel niet zo’n vaart lopen’. Nou, dat hebben we gezien en nog meer… gevoeld! Maar laten we niet teveel terugblikken, maar vooruit kijken. Koi 82 is inmiddels al binnen… Een vroege seizoensopener die ongetwijfeld de eerste zonnestralen van 2009 met zich mee zal brengen.

En gelijk hebben ze bij de NVN !! Ik denk, laat ik het schrijven op de weblog weer eens gaan oppakken. Het seizoen komt er weer immers aan. Het zal niet met de grootste frequentie zijn dat ik schrijf, maar nu zal het wel weer steeds vaker gebeuren. Al schrijf ik maar een post over de koi in het algemeen!

Vandaag schrijven 1 maart 2009. Het was een fijne dag vandaag. Ondanks nog enkele vorstsporen op de platte daken vanmorgen, brak de zon weldra door en kwam de temperatuur meter al vlug op 15 graden. Tjonge, wat een verschil gelijk.

Als we enkele weekjes terug kijken zaten we als het ware nog in het hartje winter. Kijk maar eens op onderstaande foto’s. De sneeuw lag vrij dik.

De vijvers overal om me heen waren flinke bevroren. Mijn koivijver echter niet. Er was voldoende stroming in de vijver, waardoor deze gelukkig niet dichtvroor.

Enkele dagen gelden nog lagen mijn “Living Jewels” als frikadellen in een doos naast elkaar op de bodem van de 2 meter diepe vijver. Bijna roerloos en afwachtende op het goede weer. Dus de koi op de navolgende foto’s liggen haast op bodem op een diepte van twee meter!

Al drie dagen gelden kwamen ze in beweging. Met een water temperatuur van 10 graden zwommen ze al weer vrolijk rond in de vijver. Een paar korreltjes Wheatgerm werden gelijk verslonden.

Een goed teken dus! Zo te zien hebben ze ook geen averij opgelopen in de winter. Alleen de Sanke van Huub de schoonbroer van Nelly, heeft een kleine zweer op zijn linkerzijde. Maar zo was hij ook al de winter in gegaan. Kijken of we die binnenkort kunnen behandelen om erger te voorkomen.

Inge en ik hebben vandaag ik de tuin gewerkt. Alle winterzooi uit de perken gehaald en struiken gesnoeid die nu gesnoeid moesten worden. Een zware dag voor mij, omdat ik nogal wat last van mijn nek/ rug heb. Maar om in een ander stemming te komen een vruchtbare dag.

Zelf heb ik voor het voorjaar de Sint Joep markt van Zitterd. Die is op 19 maart a.s.. Dat hebben we dus binnenkort! Maar laten we zeer zeker niet de 4 ijsheiligen vergeten!

IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. Deze periode wordt eveneens IJsheiligen genoemd. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het jaar waarop nog nachtvorst op kan treden. Een slordige interpretatie van deze volkswijsheid heeft geleid tot het misverstand dat er met IJsheiligen een verhoogde kans op nachtvorst zou zijn.

Tot de ijsheiligen worden gerekend:

Marmertus 11 mei

Pancratius 12 mei

Servatius van Mestreech 13 mei

Bonifatius van Tarsus 14 mei