Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Werkzaamheden van zaterdag de 19e april

Installatiewerk Posted on Sat, April 19, 2008 08:02:35

Blog ImageVandaag heb ik mij bezig gehouden met het installatiewerk van de pvc leidingen en apparatuur. Ik had de eerste etappe daarin al genomen. De aanvoerleidingen van de twee bodemdrains had ik inmiddels al aangesloten (zie eerder bericht). Nu waren de retourleidingen aan de beurt. Als dit gereed was, kon ik tenminste zeggen dat ik de bak “waterdicht” had. Ik zou dan de leidingen en kranen hebben aangebracht en het systeem rond was een feit. Er zou dan zomaar geenb water meer uit de vijverbak de filterkleder in kunnen stromen.

Zo gezegd, zo gedaan. UVC filter een juiste plek geven, zodat je dadelijk als er een vlonder op ligt ook nog de UVC kunt wegpakken om de lamp te verwisselen. Wegpakken is niet beslist noodzakelijk, maar lijkt mij i.v.m. de breekbaarheid van de quartzbuis van de lamp geen overbodige luxe!

Daarna begonnen vanaf de uitloop van de laatste filtermodule M3 de leiding met kraan (63 mm) aan de te leggen naar de Optimax 15000 pomp, die ik inmiddels geplaatst had op de ondstere plank van de verhoger onder de module.

Vervolgens de verbinding naar de UVC filter (63 mm) gemaakt en een pvc pilaar gemaakt om de UVC filter op te bevestigen. Daarna ben ik verder gegaan met de verbindingen naar de muur. Echter was dit niet zo eenvoudig. Er was nog weinig ruimte over naar de muur. Ik moest een 63 mm brijvoer Y-stuk aanbrengen op de uitstroom van de UVC en ik moest met twee leidingen 50 mm verder gaan naar de muur, waarin dat stukje ook nog op elke leiidng een kraan van 50 mm moest plaatsen. Anders zou ik nooit het water van de vijver kunnen afsluiten.

Nou, ik passen en meten. Dingen uit proberen en weer naar Merakal Schaesberg gegaan om 6 stuks pijp uit bocht 50 mm 45 graden te halen om het werk te kunnen maken.

Toen ik daarvan terug was, kon ik gelijk met het afmonteren beginnen. Op weg naar Schaesberg en terug had ik daar inmiddels zo veel over kunnen nadenken en beredeneren, dat het binnen een half uurtje gepiept was. Zo zie je maar dat het vaak anders kan uitwerken, dan j ein eerste instantie in je hoofd heb uitgedacht!

Inge, kwam thuis van haar werk. Zaak opgeruimd, zodat we samen aan de avond konden beginnen.

Later op het avond kreeg ik van Pascal (PE-lasser) een telefoontje dat ze morgen, zondag 20 april 2008, om 08.30 uur, bij mij aan de deur komen op de bak te maken!

Toch nog een goed bericht voor wat dat betreft! We wachten even af. Eerst zien en dan pas e.v. juichen!Elektra gereed en trap aangepast!

Installatiewerk Posted on Sun, March 09, 2008 15:54:37

Vandaag nadat ik de visjes verzorgd had, ben ik nog aan de slag gegaan met het aanbrengen van de geschakelde contacten. Ik heb de schakelaars geschakeld op het stopcontact, zodat ik altijd de spanning van het contact kan schakelen. Daarna alles getest, waarbij alles in orde werd bevonden. Het elektra vanuit de meterkast via de kruipruimte, de garage, aanbouw garage, ondergronds, naar de desbetreffende contacten in de filterkelder is dus voltooid. Ik heb de betreffende contacten van labesl voorzien, zodat ook voor een ander in voorkomende gevallen ook de situatie duidelijk is.

Daarna ben ik nog aan de slag gegaan om de trap qua diepte/ vlonder in te korten. Dit ging ook voorspoedig en is ook al weer voltooid.

Vervolgens heb ik de leidingen van de bodemdrains afgekort, zodat ik in een later stadium gelijk met een bocht van 90 graden kan beginnen, waarna de Valterra afsluiters van 110 mm worden geplaatst.

Zo zie je maar dat je de zondagochtend ook zinnig kunt invullen. Uitslapen is wel lekker, maar niet mijn ding. Ik ben altijd een vroege vogel!Blog Image

De volgende keer zal ik weer berichten over de uitgevoerde werkzaamheden. Ik heb nog genoeg zaakjes te doen, zoals de waterleiding in de filterkelder aansluiten, de houten plankjes voor de verhogers maken, verhogers en T-balk van de verzinkerij halen, hout halen bij Eurohandelsonderneming te Heerlen e.d. Dus nog even genoeg te doen, voordat we aan het echte installatiewerk in de filterkelder kunnen gaan beginnen. Als dat dan weer klaar is, kan de folie aangebracht worden. De vijver gevuld worden. Dan de muur van de wateruitloop afwerken en stucadoren. De balkenlaag van de vlonder gaan aanbrengen, dan de planken en de luiken maken. De vijverrand afwerken met hardsteen e.d. Dus nog even genoeg op de planning staan. Maar ik hou jullie op de hoogte.

O ja, zaterdag 5 april 2008, van 20.30-02.00 uur zullen Carlos en ondergetekende weer lekker muziek draaien onder de Titel “Toen ‘nNu” 70-80-90’s Party in uitgaanscentrum Music Mundial te Heerlen. Blog Image

Zie agenda http://www.musicamundial.nl/

Noteer dus al vast in je agenda. De entree is gratis en je bent van harte welkom!

GROET,

JOHNStelpoten & elektra en afvoeren.

Installatiewerk Posted on Sat, March 08, 2008 09:45:05

Blog ImageAfgelopen woensdag heb ik mij bezig gehouden met het maken van stelpootjes t.b.v. de filterverhogers. Waarom, dan? Zoiets kun je toch ook standaar in de winkel kopen. Nou allereerst dat ik het zelf goedkoper kan maken, dan de prijs die in de winkel aangeboden word. Bovendien vind ik het ook weer een uitdaging om zoiets te maken op mijn manier. De stelpootjes kan ik in een later stadium in ieder geval onder de poten van de verhogers plaatsen, waardoor ik de verhogers alledrie op elkaar waterpas gelijk kan stellen! Bovendien kan ik een variabele hoogte benutten, zodat ik de Proficlear modules op de juiste hoogte kan brengen i.v.m. het waterpeil.

Na het voorwerk, zoals gaten boren en op maat zagen heb ik afgelopen woensdag de metaaldelen aan elkaar gelast. Daarna verder afgewerkt, schoon gemaakt en met menieverf geschilderd. Op donderdag heb ik de zaak afgelakt met Hammerite en op vrijdag de bouten en moeren aangebracht.Blog ImageBlog Image

Op donderdagavond hebben Carlos weer een presentatie/dj-showtje gegeven t.b.v. een feestelijke bijeenkomst van het werk. We hebben een 70 to 90 ths party gegeven in een oude bar, die al jaren niet meer gebruikt was. We hebben ze dus een nieuw leven in geblazen al het ware…. T.w. de oude Lord Nelson Bar in Heerlen, die ingericht is als een schip. Circa 35 jaar geleden was dit een van de eerste gelegenheden met nachtvergunning. Vaak ging het er ruig aan toe! Maar nu is dit niet meer aan de orden en was de besloten avond een superavond. Ook de vele reactie waren zeer leuk.” Actiefoto’s volgen hier, zodra ik ze binnen heb……..smiley

Vandaag op zaterdag heb ik mij bezig gehouden met het allereerst aanbrengen van een nieuwe achterband op de fiets van Inge. Het was uiteindelijk toch nodig, omdat zij al enkele malen afgelopen week een lekke band heeft gehad. En de band was toch wel in zeer slechte staat.

Daarna heb ik de bakken weer geopend en ben in de filterkelder weer aan de slag gegaan. Ik heb de bekabeling in de leidingen aangebracht en de kabels in de lasdozen al aangesloten. Aleen de geschakelde contacten moet in nog maken en aansluiten. Dan is het elktra geheel klaar! Even kijken wanneer ik dat weer doe. Mogelijk woensdag oe komende zaterdag.

Daarna heb ik de afvoeren van de zinkput en overloop vijver gemaakt en aangesloten op het riool, zodat het afval water of het te veel aan water in voorkomende gevallen, zonder mijn interventie afgevoerd kan worden via het riool.

Morgen ga ik misschien nog wat klooien! Sowieso ga ik een deel van het water verversen van de koi in de quaratainebakken. En de filter schoonspoelen. Dit moet gewoon in de deze situatie wekelijks gebeuren. Ik heb dit moment op de zondagochtend. Beestjes verzorgen onder het genot van een Wilde Havanna. Lekker relaxed onthaasten! Verder weet ik niet wat op de planning staat. Maar er hoeft niet persé geklust te worden.

O ja, dan nog even iets. Ik krijg verschillende mondelinge positieve reacties over de weblog. Echter wil men ook de reacties op de log plaatsen. Echter krijgt men dit niet voor mekaar! Reden is waarschijnlijk dat men een logcode moet invoeren die een tijdje geldig blijft en niet altijd werkt. Ik kan er jammergenoeg niets aan doen. Dit gebeurd door de provider One.com. Het enige wat ik er aan kan doen is het weghalen van de logcode, maar dan kunnen helemaal geen reacties meer geplaatst worden. Het is niet moeilijk, maar wel omslachtig! Ik plaats dit bericht als reactie als teken dat het wel werkt! Dus gewoon volhouden en proberen, reactie geven en krijgen is namelijk leuk!

Grtz John

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBegonnen met de elektra in de filterkelder

Installatiewerk Posted on Sun, February 24, 2008 17:24:30

Vandaag ben ik begonnen met de aanleg van het elektra in de filterkelder.

Immers had ik de maten nu uitgezet en aangetekend op de tegels waar de dozen en contacten moesten komen. Bovendien had ik de bakjes nog opengelaten, zodat deze goed konden door waaien. Het was nat in de bakken. Ik had ze gisteren leeg gepomp en droog gemaakt. Uit de beide bakken kwamen 12 levende kikkers, 8 dode verrotte kikkers en 1 dooie mannetjes merel. Het stonk dus ook een beetje!

Meer enfin. Ik heb, nadat ik natuurlijk mijn juweeltjes verzorgd had in de bakken, de aanvang gemaakt met het elketra. Ik ben zo lang door gegaan, totdat mijn pluggen, schroeven en zadels op waren. Zelfs mijn eigen voorraadje heb ik opgebruikt. Slechte calculatie gemaakt, maar och het zal wel door de aanpassing komen. Hetgeen ik normaal uit reken, komt messtal uit. Ik kwam nu een 25 tal stuks van elk te kort!

Niet te treuren. Ik heb nog werk genoeg. Blog Image

Ik heb de bakjes weer toe gedekt, want ik ga de komende vrijde dagen verder met het lassen van nog twee verhogertjes t.b.v. de filtermodules. Het metaal heb ik namelijk afgelopen donderdag besteld bij Janssen metaal in Sittard. En ja, je kunt het zo raden. Als die gereed zijn, dan krijg je weer een tochtje naar de verzinkerij in Maasmechelen.

Dan ook weer houten plaatjes voor de verhogers maken, verhogers schilderen e.d. Mijn inziens had ik de verhogers extra hoog gemaakt, zodat ik de poten op maat kon zagen als ik de filtermodule ging plaatsen. Echter maatvoering in praktijk met de module wees uit dat die nog 4 cm hoger moeten komen te staan. Ik los dat probleem op door m.b.v. vierkanten plaatjes met daarop een M10 moer te lassen. In die moer kan ik dan een M12 stelschroef draaien en onder de poten van de verhogers plaatsen, zodat ik die met z’n drieën op elkaar waterpas kan afstellen.

Maar ja, dat weer een latere fase.

Groet,

John

Blog Image