Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Zaak gereed voor de winter!

Stuc -en tegelwerk Posted on Wed, October 03, 2007 15:04:21

Vandaag heb ik de werkzaamheden weer opgepakt, na mijn knie affaire! Al heb ik mijn werkzaamheden al staand en liggend moeten verrichten. Immers mijn knie is nog gevoelig en stijf. Op de hurken zitten is er dus niet bij!

Ik kan nu stellen dat ik de zaak zover gereed heb om de winter in te gaan. Je kunt altijd nog wel wat kleine dingetjes doen, maar ik had immers afgesproken met mijn egan dat bepaalde werkzaamheden de eindstreep zijn. En ik moet goed naar mijn coach luisteren!

Ik heb op de planning staan dat ik a.s. zaterdag de tent, die in in het begin van de graafwerkzaamheden met Ruudje samen met Ruud gebouwd heb, ga afbreken. Ik kan dan de zaak gaan afdekken met balken en platen, waarover ik een zeil zal leggen.

Dan kan ik de zaak opruimen en langzaam aan de tuin weer op orde brengen!

Ik heb vandaag de tegels verder gevoegd en de hoekvoegen gekit. Verder de skimmer ingemetsel, gestucadoord en betegeld. Ook heb ik een beklede trottoir tegel in de vloer van de vijverbak ingewerk. Die gaat in een verder stadium de basis vormen voor de steunpaal van de vlonder die in het water komt te staan. Hier meer over in een volgend bericht, als de werkzaamheden zo ver hierin zijn gevorderd!

Blog ImageWeer een hele dag kunnen werken!

Stuc -en tegelwerk Posted on Sat, September 15, 2007 18:18:53

“Slechts als niets in je gedachten is, en je gedachten in niets zijn, ben je open, leeg en wonderbaarlijk”. Te-shan/Tokusan, (780-865) ..….. Blog Image

Vandaag weer een hele zaterdag kunnen werken aan de bak! Inge moest vandaag de hele dag werken bij de tandarts, dus andere zaken hadden geen prioriteit! Dus, op z’n Limburgs gezegd: “Oan um!!

Ik had toch wel wat tijd verloren laten gaan, omdat ik me een paar daagjes niet lekker gevoeld heb. Het leek een beetje grieperigheid wat ik onder de leden had. Het zat gelukkig niet echt door! Maar echt tijd om wat te doen had ik ook niet echt, volgens mijn eigen beleving!

Maar vandaag dus weer wel! Alhoewel ik een beetje laat was met de start. OM 09.30 uur ben ik begonnen. Tja, als je normaal iedere dag om 05.00 uur op staat, dan wil je ook wel eens een dagjes uitslapen. Iets wat ik ook al lang niet meer gedaan heb.

Wat heb ik gedaan. Ik heb even nog wat aan het tegelwerk gedaan. Met name de put in de filterkamer had extra werk en aandacht nodig. Nadat ik dat putje gestucd had, kon ik het verder betegelen. Ik moet dus nog alleen de tegels op de bodem van dat putje leggen.

Verder heb ik de vloer van de vijverbak geheel schoongekapt. Alle kleine vijnige uitstekende steentjes dus weggehaald. Maar wat een pokkewerk is dat! Maar met een sigaartje in de mond en het verstand op nul schakelen kom je toch een eind.

Nadat ik de vloer schoon had gekapt had, begon ik met de ingemetselde wanddoorvoeren af te smeren met Weber.dur 120 om zo de zaak te egaliseren. Gewoon rondom afgesmeerd. Ik had ze namelijk een klein stukje laten uitsteken, tijdens het inmetselen. Ik wilde namelijk in eerste instantie de hele bak stucadoren met Weber 120. Echter is dit een beetje te veel van het goed, maar dat heeft iets te maken met een van mijn valkuilen: perfectionisme! Omdat Ruud en ik de “Afrikaanse strontsmeer techniek” op de muren hadden toegepast, hoefden deze niet meer gestucadoord te worden. Neen, het werk wat wat Ruud en ik geleverd hadden enkele weken terug, is een mooi resultaat geworden. De zaak is mooi uitgehard.

Toen ik gereed was met de afsmeren van de wanddoorvoeren, ben ik gestart met de afwerking van de vloer van de vijverbak. De aansluiting van de muren op de vloer heb ik onder een hoek van 45 graden rondom afgesmeerd. Ik heb een cementvloermortel gemaakt, waarin ik waterdicht heb toegevoegd en ietwat beetje meer cement dan gebruikelijk voor cementvloeren. Nadat ik rondom de randen had gemaakt, vulde ik tussen de randen de vloer op, ietwat aflopende naar de bodemdrains toe! Het voordeel van het schuinmaken van de randen, is dat straks zich geen afval/vuil gaat ophopen in een van de hoeken.

Ik heb vandaag maar tweederde van de vloer gedaan, omdat ik er ook nog uit moest en niet alles kon afmaken. Maar dat laatste stukje komt wel, zodra het al afgewerkte deel van de vloer goed gedroogd en wat uitgehard is.

Om 16.30 uur was de tweede betonmolen cementvloer mortel op en ben ik gestopt. Ik heb de zaak weer netjes opegruimd en toen ik daarmee klaar was, kwam Inge net thuis.

Is dat timing, of niet. En dan nu weer de foto’s van het resultaat van de uitgevoerde werkzaamheden.Vloertegels liggen er ook in!

Stuc -en tegelwerk Posted on Sun, September 09, 2007 10:52:53

Blog ImageGisteren, zaterdag 8 september 2007, was de dag dat ik weer ouderwets met Inge de stad ben in gegaan. Iets wat we elke zaterdag, voordat de bouw van de vijver begon, deden. Het was weer ouderwets leuk! Nu de tijdsdruk van het project is, kan ik wat rustiger aan doen. Ik kan nu relaxed de laatste inspanningen doen en de nog resterend klusjes aan de bak afmaken.

In de middag ben ik nog het tegelvloertje gaan leggen, zodat het tegelwerk op een paar kleinigheden na bijna voltooid is. Nog een paar uurtjes werk met de laatste tegeltjes en het voegen, schat ik! smiley

Daarna ben ik nog de koi gaan verzorgen. Het water moest gedeeltelijk verschoond worden en de filter gereinigd. Echter tijdens deze werkzaamheden, bleek de pomp niet meer naar behoren te functioneren. smiley Ik heb een noodreparatie uitgevoerd, maar maandag moet ik zo spoedig mogelijk een nieuwe gaan halen en aansluiten. Misschien ook nog een ander filter, want die heeft zijn beste tijd ook gehad. Het spul is allemaal 5 jaar oud! Maar ja, nu maar de juweeltjes even extra goed in de gaten houden in deze ermbarmelijk omstandigheden voor hun!

De tegelvloer!Het cementmix patent!

Stuc -en tegelwerk Posted on Wed, September 05, 2007 19:37:36

Vandaag stond op de planning: het voegen van de tweede helft van de vijverbak!Blog Image

Oeit, shit al 08.22 uur. Ik schrok wakker van Robbert die de trap op kwam gelopen. Ik had om 08.00 uur afgesproken met Ruud! (Gelukkig gebeurde dit op mijn vrije dag en niet op een reguliere werkdag. Ja, dan was ik te laat geweest!)

Vlug het bed uit. Werkkleren gegrepen en aangetrokken. Rap naar beneden en de deuren open maken. Ruud was er gelukkig nog niet! Of… was hij al geweest? Neen, gelukkig niet. Ik was net weer 2 minuten binnen om een mok koffie te maken, toen Ruud in parate kleding achterom kwam gelopen. Hij liep linea recta naar het “look”!

Gelijk een mok thee voor Ruud er bij en nadat Ruud aandachtig de betegelde filterkamer had bekeken, gingen we aan de slag!

Ik was nog niet goed uit de coma geraakt en we maakten te enthouisiast de mix aan om te voegen. Een verhouding van 1:1 cement/voegzand. Nou we hadden het zonder verder na te denken al gemixt en aangezien we nog niet het vermogen in huis hebben om cement weer van het zand te scheiden, hebben we maar een waterdichtmaken substantie bij het water gemixt en de zaak maar onder elkaar gehutst. Nou, dat zal een harde kluif worden als het uitgehard is. Blauw is een mooi kleurtje voor cement! Ha, ha!

Volgens de geplande uren hebben het voegwerk gereed gekregen. Nou echt voegwerk kun je niet noemen. Ruud en ik hebben een speciale techniek ontwikkeld, want echt voegen kon je de betonblokken niet. We hadden namelijk de voegen van de betonblokken na het metselen niet schoon gekrabt. Vandaar dat we op een soort van “Afrikaanse koeienstrontsmeertechniek” zijn overgestapt. Geweldig resultaat. Omdat we dat op een speciale wijze doen, hebben we inmiddels al een patent op de werkwijze aan gevraagd! Dat gaat ons geld opleveren!

Nadat Ruud en ik gereed waren de met wanden van de vijverbak, maakten we de vloer van de bak schoon. Bovendien hebben we de beschermplaten van de bodendrains verwijderd, zodat de vloer een goed kan drogen de komende dagen. Als de vloer namelijk droog is, dan kan ik die gaan afwerken. Hierover meer in een later bericht via deze log.

Nadat Ruud weg ging ben ik nog een 2 tot 3 uurtjes gaan tegelen. Ik heb namelijk de vierde wand ook nog vandaag kunnen betegelen. Dat maakt dus heel wat goed op het bouwschema.

Het was al met al weer een succesvolle en vruchtbare dag! We zijn weer een stuk verder gekomen naar de uiteindelijke eindfase van dit jaar!

Foto’s moet ik jammer genoeg nog altijd maken met de gsm. Mijn digitale camera is zoals ik eerder heb gemeld defect!

Maar beter wat mindere foto’s, dan geen foto’s. Zo kun je nog tenminste de voortgang van de werkzaamheden volgen, zodat je op de hoogte blijft!

Ruud bedankt weer! smiley

Tot de volgende keer maar weer!

John Blog ImageEn nog een uurtje getegeld!

Stuc -en tegelwerk Posted on Tue, September 04, 2007 18:55:27

Blog Image

Vandaag na het werk nog een uurtje getegeld, voordat ik met maat radiomaat Jos Tholen naar de studio ga! Enwel voor 3 uurtjes plaatje draaien bij de streekomroep Start.

Jos komt om 19.15 uur naar mij toe, waarna we samen naar de studio rijden.

Morgen komt Ruud weer op het toneel. We gaan dan met z’n tweeën de resterende helft van de vijverbak voegen, volgens planning.

Bart Bevers vandaag gezien en gesproken. Bart je overweegt ook de aanleg van een koivijver. Zeer zeker overwegen. Planning zeer goed overdenken en je her en der info halen. Trouwens ik heb nog een 6 tal originele dvd’s over koi. Je kunt die van mij natuurlijk lenen. Kun je in je luie stoel al naar zeer mooie koi en vijvers kijken. Ik hoor het wel!

En…jawel, de foto’s:Vlug een uurtje getegeld!

Stuc -en tegelwerk Posted on Mon, September 03, 2007 20:38:22

Blog ImageVandaag, om 05.00 uur opgestaan en om 06.00 uur op het werk, kon ik na een dag werken in het bureau, om 15.00 uur naar huis toe. Vlug nog een uurtje getegeld, zodat we weer een fase verder komen! Daarna gaan kokkerellen!

Welliswaar maar 3 m2 relaxed gedaan, maar dan toch! Weer een stapje verder met de tegels. Zo vordert het toch gestaag! Wat wordt het toch een mooi filterkamertje. Zie hier…Even een zaterdag niets, of toch niet?

Stuc -en tegelwerk Posted on Sun, September 02, 2007 13:47:46

Blog Image

Gisteren, zaterdag 1 september 2007, had ik met Inge afgesproken om samen met haar op pad te gaan. Ze wilde nog even naar Ikea om wat kleine decoratiespulletjes te kopen. Dit was een leuk idee. Even op een zaterdag iets anders, dan “in de put zitten”.

De uit te voeren klusjes aan de put (vijver), zou ik dan wel anders in plannen.

Inge en ik gingen dus lekker naar Ikea. Wat rond slenteren, spulletjes bekijken en kopen. Natuurlijk hebben we het Ikea restaurant ook bezocht. Al was het ook om een peuk te roken. Je zou spontaan afkick verschijnselen daar krijgen, hoor!

In ieder geval was het een gezellige ochtend en voormiddag. Omstreeks 15.00 uur waren we terug. Toen nog een bakkie gedronken en een lamp en een bijzettafeltje in elkaar gezet met z’n tweeën. Vlug nog wat houtkorrels gehaald voor Bibi (cavia) van Milou (dochter).

Omstreeks 16.00 uur begon het toch weer bij mij te kriebelen. Vlug nog een paar tegels zetten! Overall aangetrokken. Tegelwerk uitgezet en lijm (Eurocol 705) aangemaakt. De Eurocol 705 speciaal lijm en de Eurocol 711 Flextern zijn superieure poeder tegellijmen die speciaal waterdicht en voor buiten zijn. Zo’n zakje mag dan ook wat kosten!

Om 17.00 uur met alle voorbereidingen achter de rug, kon ik dus daadwerkelijk beginnen met het tegelen. God, in 1998 was dit ook al de laatste keer van me geweest. Maar iets wat je in de vingers hebt, verleer je niet zo vlug. Om 19.00 uur was de door mij aangemaakte emmer lijm op. Ik besloot geen nieuwe lijm meer aan te maken. Ik had immers toch al anderhalve muur betegeld. Goed resultaat voor twee uurtjes werk. Nou ja, echt de druk op de ketel heb ik niet gezet! Ik moest een Alfaatje en een La Paz er bij hebben om al genietende te werken. Relaxed dus!

Vandaag zondag 2 september heb ik de filter van de koi in de garage schoongespoeld; het water gedeeltelijk verzuiverd en opnieuw met verzorgende stoffen (o.a. bacteriën) voorzien. Daarna ben ik een Juniperus gaan snoeien.

Gisteren waren we namelijk ook nog naar de Rennemigerveldweg geweest bij Eurohandelsonderneming te Heerlen. Daar hebben we zaakjes bekeken om wat ideetjes op te doen. Ik wilde daar ook kijken wat de vormbomen kostten. Nou bij die jongens is het niet al te duur, maar de boompjes (Ilex Crenata e.d.) hadden toch een prijskaartje variërende tussen de € 500,00 en € 1.500,00. Nou het mag wat kosten zeg, maar gekke Henkie is niet mijn naam!

Ik had tegen Inge gezegd dat ik die Juniperus wel onder handen zou nemen. Kijken wat ik daar van kon maken! Inge had daar niet zo veel vertrouwen in, want zij was die struik zat. Hij prikte en was groot. Als we aan de voortuin gingen beginnen, moest dat de eerste struik zijn die er uit zou gaan!

Nou, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen, knippen. knippen, knippen, knippen…….. en nog eens knippen…… en zie hier het resulstaat! Circa 2 meter breed en 1 meter hoog! Van Europees naar Oosterse uitstraling, of niet?

Heb ik er toch nog een vormboomje van kunnen maken. Leeftijd 22 jaar! Inzetprijs € 500,00.

Blog Image

En dat voor een heester die je toch uit de tuin wilde verwijderen. Het is trouwens niet de eerste vormboom die ik zelf gemaakt heb. Ik heb drie geleden een grote conifeer van 4 meter hoogte onder handen genomen. Daar heb ik, al zeg ik het zelf, ook iets moois van gemaakt. Echter is deze op dit moment niet goed te zien, omdat hij achter de tent staat en ik deze dit jaar nog niet goed heb kunnen snoeien! Maar dan toch!

Blog Image

Ruud heeft mogelijk ook nog een conifeer die ik misschien kan vormgeven. Echter zal hij dit even met Wim moeten overleggen. Het e.v. verplaatsen van deze conifeer zal sowieso een grote uitdaging zijn. Zelf heb ik nog een Ilex Crenata staan, die zeer langzaam groeit en ook al 22 jaar oud is. Dat is mijn eerstvolgende uitdaging om vorm te geven!

Hier de foto’s van het eerder bedoelde tegelwerk:Voegen met Ruud.

Stuc -en tegelwerk Posted on Wed, August 29, 2007 19:52:13

Blog Image

Vandaag had ik met Ruud afgesproken. Ruud wilde weer een handje komen helpen.

We gingen aan de slag in het “Look”, onder ons samen gebouwd tentje. Op de achtergrond hoorden we de geluiden van de Eneco tour. Helikopters die nagenoeg regelmatig boven ons hoofd cirkelden en de geluiden van de speakers van uit de stad waren hoorbaar!

Blog Image

V.w.b. de Enecotour: José Ivan Gutierrez heeft woensdag de eindzege gepakt in de Eneco Tour. De 28-jarige Spanjaard van Caisse d’Epargne werd tweede in de bijna dertig kilometer lange afsluitende tijdrit in Sittard-Geleen. Hij kaapte de eindzege weg voor de neus van Thomas Dekker. De Nederlander begon in de leiderstrui aan de tijdrit, maar werd daarin slechts 21e. De Belg Sébastien Rosseler van QuickStep won de laatste etappe.

Enfin, dit even terzijde. Ik was vandaag al weer vroeg uit de veren, ondanks het feit dat ik pas laat terug was van omroep!

Ruud en ik hadden afgesproken om samen vandaag te gaan voegen. Maar omdat ik al zo vroeg op was, wilde ik nog even iets anders gaan doen. Ik ging namelijk de vloer van de filterkamer stucadoren. Ik heb er mijn inziens een mooi cementvloertje ingelegd.

Ruud was inmiddels ook al gekomen en terwijl ik nog bezig was met de laatste handelingen van de vloer, kapte Ruud uitstekend cementresten van de te voegen betonblokken weg!

We waren nagenoeg gelijktijdig gereed met die werkzaamheden, zodat we samen konden gaan voegen. In die tijd dat ik voor ons koffie-thee en koek ging verzorgen, veegde Ruud de vloer aan en bespoot de betonblokken met water.

Nadat ik de voegspecie had gemaakt, gingen we samen naast elkaar aan de slag met het voegen. We hebben in de middag zo goed gewerkt dat we de helft van de vijverbak gevoegd hebben.

Volgende week woesndag staat de 2e helft op de planning, dan is Ruud namelijk ook weer van de partij!

Ik ga donderdag en vrijdag nog wat voorbereidingen treffen, zodat ik a.s. zaterdag kan gaan beginnen met het tegelwerk in de filterkamer. Spannend…!

Ruudje weer bedankt maat!smiley

De foto’s:Vierde muurtje ook gestuct!

Stuc -en tegelwerk Posted on Mon, August 27, 2007 21:52:14

Vanmiddag ook nog even het vierde muurtje van de filterkamer gestucadoord! Een extra uitdaging was het om achter de dikke buizen te pleisteren. Met gereedschap kom je er niet achter. Maar zoals een goede vakman betaamd, ahum! Heb ik dat klusje wel geklaard, zodat de muur geheel strak is geworden!

Ciao,

JohnHet eerste stucwerk

Stuc -en tegelwerk Posted on Wed, August 22, 2007 19:02:50

Weer eens wat anders! Ik begin nu met de foto’s. Normaal sluit ik daarmee af.

Vandaag ben ik begonnen met stucadoren. Ik heb drie wanden van de vier in de toekomstige filterkamer in “het grijs gezet”! Dat was al weer zo’n een dertigtal jaartjes geleden dat ik dat nog eens gedaan had. Maar ach, het resultaat mag er zijn. Ik ben er zeer tevreden over. Je zou haast zeggen aan de hand van het resultaat, dat ik niets anders doe dan dat! Ik moet wel opmerken dat het voor mij persoonlijk de zwaarste klus tot nu was. Dit meen ik oprecht. Ik heb zelfs een paar brandplekken van de kalk opgelopen op mijn been. Daar waar net de werkbroek stuk was, is stucmortel gekomen en in mijn huid gebrand. Het vel is er zelf van af gebrand! Dat was ook de reden dat ik ben gestopt!

Het was wederom een succesvolle dag. Jammer kon Ruudje niet komen, anders was het een stuk gezelliger geweest. Je hebt toch van elkaar een beetje de arbeidsvitamines. Maar zoals een goede oom betaamd, moest hij “babysitten”.

Ciao!