Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Is dat nou een muurtje of niet?

Beton -en metselwerk Posted on Sat, August 25, 2007 18:52:16

Blog Image

We hebben geen Red Bull gehad of andere benevelende zaken, maar op een gegeven moment zagen Ruud en ik een jongentje voorbij komen met “vleugeltjes”. Zegt dat jongentje: “Wat zijn jullie aan het doen?” Nou aan het metselen zeiden wij! Tja, zegt dat jongentje, maar vind je het niet belachelijk om 8 kruiwagens zand, 2 zakken cement en 60 betonblokken voor een muurtje te gebruiken, waarin een verzinkte bak komt met 3 “lullige”pijpjes, waaruit 3 nog “lulliger” straaltjes water straks uit gaan stromen?!

Euh..!?

Enfin, even alle gekheid op een stokje! Ruud en ik hebben inderdaad sow en relax gewerkt, maar weer een mooi resultaat kunnen boeken en weerd een projectje kunnen afsluiten. Het ruwe metselwerk voor het muurtje waarin in de eindfase van de afbouw van de vijver een wateruitloop zal worden gemaakt, is vandaag gereed gekomen.

Tja….!

Het is effen een muurtje geworden!Ik kon het niet laten!

Beton -en metselwerk Posted on Tue, August 21, 2007 19:18:00

Blog Image

Tja, gisteren berichte ik nog dat ik vandaag niks zou doen, omdat ik met Jos Tholen weer lekker plaatjes zou gaan draaien bij de streekomroep te Geleen.

Maar ja, ik had net zo’n positief gevoel als gisteren en ik kon wederom een uurtje verlof krijgen. Zodoende ging ik thuis weer aan de slag.

Wat heb ik gedaan? Nou, ik heb ook het andere draagmuurtje gemetseld t.b.v. de vlonder. Verder heb ik beton gedraaid en beide draagmuurtje volgestort met beton. Met de restanten heb ik nog het niveau verhoogd van de beton waar binnenkort de basis van het muurtje word gemetseld t.b.v. de wateruitlopen. Het beton was namelijk in een eerder stadium te hoog gestort, zodat ik niet meer de eerste laag betonblokken kon metselen. Nu kan ik de eerste metselen op het niveau van de bovenste laag van de vijver. Ook goed!

Net lekker gegeten. Inge had lekker gekookt. Het smaakte me best! Lekker gedoucht en zo dadelijk over 2 minuutjes komt Jos Tholen naar me toe en dan gaan we samen naar de streekomroep.

Morgen staat op de planning dat ik de filterkamer ga stucadoren. Ruud komt ook. Hij gaat de vijverbak voegen. Weer een gezellige, maar nuttige dag in het vooruitschiet!

Wederom de foto’s van deze dag, zoals gebruikelijk!Wat je met een uurtje verlof al niet kunt doen!

Beton -en metselwerk Posted on Mon, August 20, 2007 17:57:57

Blog ImageVandaag was ik al om 04.30 uur klaarwakker! Wat gegeten en lekker gedoucht. Om 06.00 uur was ik stipt op het werk. Een uur te vroeg welliswaar volgens de planning. Maar goed dat ik zo vroeg was gegaan. Er lag nog wat van het weekend, dat nog niet gebeurd was. Zo redde ik het net voor de briefing! Toen ik mijn werk gedaan had voor vandaag, kwam mijn aflossing Herman al. Hem gevraagd of hij het al eerder van mij kon overnemen. Geen probleem. Zo kon ik een uurtje verlof vragen en krijgen.

Rap naar huis. Werkkleren aan en gelijk alles in gereedheid gebracht om te metselen. Heb ik toch maar even al weer wat gemetseld tot ongeveer half vijf!

Zo heb ik al een van de draagmuurtjes van de vlonder kunnen metselen. Voorts heb ik de betonblokken al naar de overzijde van de bak verplaatst, zodat ik daar ook de muurtjes kan gaan mestelen. Maar dat weer een andere keer. Even maar er tegen aan! Zodat ik voor vandaag toch weer een voldaan gevoel heb.

Dadelijk na het eten even met Ruudje naar de Gamma om te kijken hoe men daar een bureautje heeft gemaakt van ruige steigerplanken. (Stiekem even de constructie bekijken en maatjes opnemen.) Ik ga samen met Ruud voor zijn dochter Lieke zo’n bureau maken, zodra de resterende werkzaamheden voor einde van het seizoen gereed zijn. Een leuk klusje om weer samen te doen, hé Ruud!

Daarna gaan we nog even bij Hornbach langs om, zuch…., nog wat cement te halen, grind en voegzand voor komende woensdag. Immers morgen heb ik er geen tijd voor, want dan ga ik weer met maat Jos Tholen naar de radiostudio om plaatjes te draaien.

Alhier dus de foto’s van de werkzaamheden van zoëven.Alle lagen liggen er in!

Beton -en metselwerk Posted on Sat, August 11, 2007 19:30:43

Blog Image

Het mestelwerk is vandaag gereed gekomen. Althans het metselwerk van de vijver en de filterkamer. Ik moet alleen nog twee draagmuren voor de uitbreiding van de vlonder maken en de basis van de muur met de 3 metalen wat uitlooppijpen (zeg maar een moderne waterval!). Daar ga ik me de komende periode mee bezig houden. En ja, de komende weken staat ook nog het berapen van de muur van de filterkamer op het programma. En het betegelen van die filterkamer. Verder ook nog het afwerken van de muren en de vloer van de vijver. Dan kunnen we de vijver rondom gereed maken, zodat de grond aangevuld kan worden, opsluitbandjes plaatsen, egaliseren van de tuingrond en het terugleggen van de ardenner split. Kortom dus de tuin rondom weer in orde maken. Dan het tentje afbreken en de vijver afdekken met balken, platen en zeil, zodat deze goed de winter in kan gaan. Het volgend jaar zal de vijver verder afgemaakt gaan worden, maar daar schrijf ik nog wel over een paar weken iets over mijn log.

Even terug te komen op vandaag. Het was lekker weer. Het was lekker werken. Nick en Ruud waren ook weer van de partij. Nick heeft lekker 3 uurtjes mee kunnen werken. God wat kan die man als een bezetenen metselen. Ik hield hem niet bij! smiley Jammer genoeg kon hij niet langer blijven. Maar hij had een belangrijk excuus, zijn kleinzoon Jimmy verjaarde. 9 jaar is die knul al weer! Waar blijft de tijd! Jimmy proficiat met je verjaardag!

D’n drie belège Mennèkes !

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Met Ruud als handlanger, ben ik zelf verder gegaan met metselen. Nick en ik hadden al anderhalve laag er in gelegd. Er moest nog anderhalve laag gemetseld worden. Tussen het metselen door had ik ook nog een pvc pijp aangelegd vanuit de vijver naar de filterkamer, die als overloop gaat dienen van de vijver. Dus de bak kan als de vijver gereed is, nooit overlopen. Maar bij hevige regenval of e.d. zal het water vanzelf afgevoerd worden via de overloop. Daarvoor is ook een wanddoorvoer van 50 mm geplaatst in het meteselwerk.

Ruud maakte uitstekend specie. Ik zag er namelijk een beetje tegen op om zelf de laatste laag, die dus echt waterpas rondom moest komen te liggen, te metselen. Maar door de goede assistentie en nogmaals specie met goede viscosititeit, kon ik voorspoedig en goed het metselwerk waterpas en op de “draad leggen”. Ruud kapte tussendoor de steentjes op maat, maakte specie, gaf me de stenen aan…. Nou was dat even lekker verwend werken! Toen de we “laatste”steen inlegde, ruimden we samen nog de ruimten leeg van afgevallen specie, zodat de werkplaats bijna schoon werd achtergelaten.

Daarna heb ik de spulletjes buiten nog opgeruimd en kon de dag worden afgesloten. Jammer genoeg was mijn digitale camera defect gegaan. De eerste mankementen vertoonden zich al op de crematie van “d’n Doef”. Ik denk dat de camera op is! Je wilt niet weten hoeveel foto’s ik al met dat die gemaakt heb. Edje dB heeft in die tijd al 3 digitale camera’s versleten. Maar ik heb toch wat foto’s met de gsm kunnen maken voor de gebruikelijke impressie. (De eerste foto is gemaakt van Ruud en getransformeerd tot pastelkrijt tekening. Dus niets mis met de foto!)De laatste lagen?

Beton -en metselwerk Posted on Sat, August 11, 2007 08:02:18

Vandaag weer een zaterdag, dat door het trio Nick, Ruud en John geklust zal worden.

Het gestelde doel is om vandaag het metselwerk af te maken. Er moeten nog de laatste 3 lagen gemetseld worden. Jammer kunnen niet alles afmaken, want ik moet nog een uitbreidingsset ontvangen voor de skimmer. Jammer genoeg staat het stuk wel op de onderdelenlijst, maar is kennelijk niet te krijgen! We laten maar noodgewongen een gat in de betonblokken open. Het is niet anders….

Straks krijg je hier het verslag van het werk van de mannen! Hopelijk gaan we niet de fout in, zoals de mannen op onderstaande foto!

Blog ImageVerhoogde vloer filterkamer gestort!

Beton -en metselwerk Posted on Thu, August 02, 2007 20:05:36

Vandaag na thuiskomt van het werk, de verhoogde vloer in de toekomstige filterkamer gemaakt!

Samen met zoon Robbert de in de tuin aanwezige maaskeien verzameld, die na de uitvoering van het project en herstel van de tuin, geen plaats meer kunnen hebben in de tuin. Afvoeren kost geld en storten in beton spaart geld uit, dus was de keuze niet zo moeilijk. Robbert verzamelde de maaskeien in de tuin en stortte deze in de ruimte waar het beton zou worden gestort. Ik maak het beton aan en mixte het tussen en om de maaskeien. Zo vulden we elkaar op een prettige wijze aan. De klus was zou geklaard! Je ziet nu ook op de foto waar de bak is waar overtollig water in kan lopen en waar een dompelpomp met vlotter in geplaatst zal worden.

Het zand\grindmengsel was op, waardoor achter de aanbouw ook weer de zaak schoon gemaakt kon worden.

Morgen bij Marcel www.mebeau.nl even een paar over complete koi wegbrengen en de 2e bestelling ophalen van het pvc werk, zoals leidingen, skimmer, wanddoorvoeren, koppelstukken e.d.

Dan staat op de planning om a.s. zaterdag de leidingen aan te leggen en mogelijk als dit voorspoedig gaat, nog wat te metselen. Ik heb nog 40 betonblokken. 760 zijn al in het “look” gemetseld.

A.s. maandag gelijk met Budé te Beek bellen en nieuwe stenen en nog zakjes cement bestellen, zodat we de zaak kunnen afmaken. Het afsluitend metselwerk v.w.b. het “hoofdgebouw” staat voor zaterdag 11 augustus op de planning. Nick en ik gaan dan die klus klaren….en dan…. stucadoren!Vruchtbare dag!

Beton -en metselwerk Posted on Sat, July 28, 2007 17:36:18

Gisteren had ik de werkplek netjes opgeruimd en aangeveegd! Vanmorgen stond zoals eerder beschreven water in de gemetselde ruimten! Nick en ik hadden voor de zekerheid de zwembandjes maar aangetrokken. Of hadden we die al van ons zelf!?

Blog Image

Vandaag lekker samen met Nick kunnen werken, waarbij we lekker op geschoten zijn. In redelijk korte tijd hebben we 3 lagen gemetseld, waarbij we nu op laag nr. 12 zijn gekomen! Nog 4 lagen en het metselwerk v.w.b. de vijver en filterkamer is gereed!

Blog Image

Nick kwam al snel in het ritme en “maakte meters”!

Daardoor schoten we ook snel op! Niet constant over muurtjes klimmen met emmertjes specie. Stenen overslepen. Neen, lekker alles over geven. Ik bleef in de filterkamer werken en Nick in de vijverbak. Zo had elk zijn eigen plaatsje, ha, ha! In 4 tot 5 uurtjes effectief werken hebben de klus geklaard! Het project krijgt al vorm!

Ruudje, kwam ook nog even op bezoek! Hij was terug van vakantie in Zeeland. Hij heeft nagenoeg hetzelfde weer gehad als ik en het gezin in Groningen. Je kunt dit toch werkelijk geen zomer meer noemen! Wat een shit weer!

Blog Image

In principe heb ik nog betonblokken om 1 laag te metselen. Echter zal ik komende week me meer bezig gaan houden met voorbreidingen om de volgende fase in te gaan! Ik ben in afwachting van de bestelling van de leidingen, doorvoeren, skimmer e.d. Ik kan niet verder voordat ik die bestelling heb. Dus Marcel! Bovendien moet ik komende week sowieso afwachten, want het is dan de laatste week van de bouwvak. Ik zal nog enkele betonblokjes en zakjes cement moeten bestellen om de laatste fase van het metselwerk te kunnen uitvoeren! Zo krijg ik noodgedwongen een beetje meer speling en kan de verhoging in de filterkamer metselen en storten. Verder kan ik mij bezig houden met het aanvullen van de speling tussen de grond en de gemetselde betonblokken en het prepareren van de leidingen e.d.

Dus nog genoeg te doen!Laag 9 gereed!

Beton -en metselwerk Posted on Wed, July 25, 2007 19:51:18

Je bent jong en je wilt wat! Je hebt je vrije dag en je denkt wat zal ik eens gaan doen?

Onder het motto: “Dont’t Worry, Be Happy”! Ben ik maar gaan metselen vandaag!

Blog Image

De hele dag voorspoedig kunnen werken. Lekker relaxed en cool, en af en toe een wilde havannaatje gerookt! Dan geniet je toch en boekt je resultaat! De 9e volle laag heb ik gemetseld!

Kijk maar eens naar de bijgaande foto’s:

Op de planning staat dat er in totaal 16 lagen gemaakt moeten worden. M.a.w. dus nog 7 lagen! Dan kan ik gaan stucadoren en tegelen!Van 5 naar 6-halve laag!

Beton -en metselwerk Posted on Mon, July 23, 2007 21:32:13

Blog Image

Vandaag was weer de eerste reguliere werkdag op het werk na mijn vakantie!

Nou er lag na 3 weken weer werk genoeg. Werkinstructie maken voor mijn vakantie voor andere collegae had dus weinig nut gehad. Behoudens een enkele uitzondering!

Maar ok, dan krijg ik ook geen tijd om met te vervelen en om verder na te denken.

Vakantie is goed! Maar het was ook weer fijn om terug te zijn en weer te komen naar een dagelijks ritme.

Om mijn hoofd leeg te maken……..

Ben ik na mijn werk om 16.00 uur weer begonnen met metselen in het “look” bij thuiskomst. Met voorbereiden en opruimen heb ik doorgewerkt tot 19.00 uur. Ik ben gestopt nadat de metselspecie van de 2e molen op was. Ik had toen ongeveer anderhalve laag gemetseld. M.a.w. zo’n 100 betonblokken van 10 kg. in de handen gehad en gemetseld.

Nick was ook nog even komen kijken. We zouden aanvankelijk ”s avonds wat metselen, maar ik had al voorgewerkt en het door mij beoogde werk uitgevoerd. Zo hoefde Nick ook geen inspanning te leveren en kon na zijn werkdag van zijn vrije avond genieten!

Wat staat er verder nog voor deze week op de planning?

Morgen, dinsdagavond van 20.00-23.00 uur, doe ik samen met Jos Tholen de radiotechniek van het programma Nashville bij Streekomroep Start, waarvan Richard Lamers de presentatie doet!

A.s. woensdag zal ik proberen 2 lagen te metselen. Ik heb dan namelijk vrij. Donderdag zal ik na mij werk hetzelfde proberen te doen als ik vandaag gedaan heb. Vrijdagmiddag c.q. avond hebben Nick en ik afgesproken dat we links en rechts nog wat cement smeren en nog wat lagen metselen. Zaterdag a.s. idem. Zondag rustdag! smiley

Als we dit achter de rug hebben, dan nadert de grote metselklus bijna zijn einde.

We wachten dit spannend even af! smiley

Blog ImageWeer twee lagen erbij!

Beton -en metselwerk Posted on Sat, July 21, 2007 17:45:38

Blog Image

Foto: Japanse tuin in Clingedael in Den Haag, waar ik in 1980 tot 1981 tegenover heb gewoond!

Vandaag een paar uurtjes zelf gemetseld. Cool en relaxed, want ik was nog een beetje moe van daags tevoren! Het sjouwen van de betonblokken, zoals in het eerdere bericht beschreven.

Ik ben om 09.00 uur ongeveer begonnen met alles in gereedheid te brengen. Tussentijds kwam schoonbroer Frank Heusschen op bezoek. Hij moest even naar Ikea vanuit Maastricht, maar kwam via Sittard toch even naar de voortgang kijken. Inge was werken. Echter kwam ze omstreeks 13.00 uur al weer terug, terwijl ze tot 18.00 uur moest werken. De vader van Raymond Stassen was gestorven.

Ik had net anderhalve laag gelegd en was voornemens om drie lagen te leggen. Echter ben ik tot twee lagen gekomen en sloot de dag omstreeks 15.00 uur af met metselen. Zaak opgeruimd, waarna ik om 16.00 uur lekker in bad ging. Lekker weken en relaxen in een bak vol schuim. Iets wat je Koi natuurlijk niet aan moet doen!

Ik was moe, maar voldaan!

Zie hier weer enkele beeldjes van het resultaat! De eerste foto in de gallerij is geeft de toekomstige filterkamer weer!

Tot Kois,

John.Next »