Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Planning filtermedium veranderd!

Planning Posted on Thu, February 21, 2008 20:11:57

Blog ImageZoals ik al eerder had aangegeven had ik een filterlijn gepland met een Oase Proficlear M2 als voorfilter en een Megabead ECO als filter. Als spoelpomp een Megapomp in gedachten en als filterpomp een Aquamax ECO 16000. Voor de skimmerlijn had ik nog een Multipower 8000 in gedachten en ga zo maar door. In een eerder bericht van offerte aanvraag heb ik daar afbeeldingen van laten zien. John is John niet als hij tot het diepe gaat. Ik heb me even bezig gehouden met het totale kostenplaatje van de aanschaf van de apparatuur. Nu zou ik daar uiteindelijk wel goed mee weg komen. Maar eerlijkheidshalve heb ik geen oogkleppen op en ben me even gaan bezig houden met de berekenig van de energiekosten. Ik had daar namelijk een debietrekening programmaatje in Excel voor ontwikkeld. Je totale stroomgebruik in aantal uren en dagen in kilowatt en kosten in Eurootjes! Eerlijk moet in opbiechten dat ik daar behoorlijk van ben geschrokken. Ik heb e.e.a. met de neef Jan (Merakal) van Marcel (Mebeau) van de Meerakker besproken.

Nou ik had een bepaalde planning en situatie uitgedacht m.b.t. aanleg elektra, aanbrengen vlonder, indeling filterkamer e.d. Nou, daar bleef na het gesprek niets meer van over. Ik moest iets anders gaan doen m.b.t. filtreren. Met het aantal m3 vijver inhoud (15) kan ik dit gaan doen! Neen, niet dat we minimalistisch gaan werken. Neen Jan, zeg dat e.e.a. gaat functioneren! Niet alleen dat hij het zegt, maar ik heb het ook in praktijk bij hem gezien. Voorts kan het ook volgens het beschrevene in de documentatie!

Wat ga ik doen? Nou heel simpel lijkt het, maar het brengt wel weer wat werk met zich mee. Wel iets wat ik graag doe!Blog ImageBlog Image

We gaan alles van Oase kopen! Marcel biedt mij het pakket voor een zeer scherpe en aantrekkelijke prijs aan! Zonder meer!Blog Image

Ik ga drie module van het Oase Proficlear in de filterkelder plaatsen. Te weten de voorfilter module M2 en nog daaraan geschakeld twee modules M3. De Oase Profilcear M2 zal worden voorzien van een z.g. Proficlear Screendrive (4,5 watt, een motor die de RVS cylinders van 300 micron zullen schoonhouden). De beiden 110 mm aanvoerleidingen van de bodemdrains zullen hierop worden aangesloten (gravity). In de 1e module M3 komen alle grove blauwe filters en in de 2e module M3 alle fijnere rode filters. Deze filtermodules zullen worden belucht met een Oase OXY 2000 (25 watt) luchtpomp. Op het laatst van deze modules zal een doorstroompomp van Oase geplaatst gaan worden die twee rourleidingen naar de vijver van 50 mm zal bedienen. Het zal de Oase Optimax 15000 (85 watt) gaan worden. Na de pomp zal een UVC-TL-KOI RVS lamp (55 watt) geplaatst worden van een doorstroming van 63 mm.Blog Image

Daarnaast wil ik een afzonderlijk skimmerlijn maken, die alleen de functie heeft om de bladeren die op het oppervlakte van het water terecht komen te filteren. Op deze lijn komt een Aquamax ECO 6000 pomp (60 watt), die alleen de functie heeft om het water van de skimmer naar twee retourleidingen te voeden. Te weten een retourleiding onder water in de vijver ter ondersteuning van de stroming in het water (o.a. vuil via bodemafvoer), maar ook de voeding van de wateruitloopbak in de muur aan de vijver. Zo hebben we ook nog een leuk waterpartijtje!

Er komt ook verlichting in de vijver. Aanvankelijk had ik twee onderwaterlampen van Heto à € 12,95 per stuk (35 watt) op de steunpaal in en onder water willen plaatsen. Echter ben ik ook door Jan en Marcel hiervan af gebracht op een positieve manier. Zij adviseerden mij Oase Luminis 3 onderwaterverlichting. Wereklijk leuke, kleine LED lampjes met een geweldige en rustige lichtopbrengst, waarvan het stroomgebruik 3 x 1 watt is. Het is wel even wat duurder in aanschaf, maar die verlichting betaal zich op jaarbasis op 6 uur stroomgebruik per avond (dagelijks) van zelf terug.

Nu had ik al een tekening gemaakt van het elektriciteitsplan in de filterkelder. Jammergenoeg moet ik dit van de wijziging gaan aanpassen. Eigenlijk is het moment van wijziging op een goed moment gekomen, want ik had namelijk komende zaterdag de aanleg van het elektra op de planning staan.

Maar niet zo erg, dan het lijkt. Ik moet de drie modules op een verhoger plaatsen. Waarom? Nog omdat het een gravitysysteem is, bepaalt de waterlijn ook de waterlijn in de modules. Zet je de modules te laag, dan lopen ze over in de filterkelder. Zet je ze te hoog, dan werkt het filtersysteem niet en kun je geen vlonder meer aanbrengen. Zo zie je maar! Je moet goed over het e.e.a. nadenken.

Nu had ik al 1 verhoger gemaakt voor de aanvankelijk geplande module M2. Nu ik drie modules ga plaatsen, moet ik dus nog 2 van die verhogers maken. Ik hou eenmaal van orde en netheid. Een betonblokken stapelen in de filterkelder en dan de modules erop plaatsen is voor mij geen optie. Ik ben daar niet tevreden over! Dit heeft te maken met een van mijn valkuilen het perfectionisme!

Dus ook het maken van de verhogers staat weer bij mij op de planning. Weer naar Janssen gaan en daar metaal aankopen. Nick lief aankijken en om de laskap en lashoeken vragen. Dan boeltje in elkaar fikken en weer naar de zinkerij gaan. Enfin, normaal heb ik het in me om maar eenmaal iets te maken. Nu moet ik even van dit principe afstappen. Het is eenmaal voor mezelf! En voor netto € 24,00 per verhoger kant en klaar, kan ik die nergens kopen!Blog Image

Enfin, jullie lezen het al. Ik dacht dat ik klaar was met de voorbreidingen. Edoch, we gaan even door! We hebben gelukkig de tijd er voor! In nog genoeg tijd voordat het seizoen van start gaat!

Ik laat jullie natuurlijk ook de afbeeldingen zien van de Oase produkten. Het enige dat ik dadelijk niet van Oase heb is de UVC lamp, maar de UVC lampen (Bitron) van Oase zijn echt vreselijk duur!

Het gaat jullie goed en tot een volgende keer maar weer! En…..Marcel en Jan Bedankt voor jullie advies. Jan heeft mij tijdelijk een module M2 meegegeven, zodat ik e.e.a. praktisch kan uitmeten en bekijken. Tjonge, wat een service en vertrouwen toch! Mannen werkelijk bedankt voor jullie genomen moeite tot nu toe. En, Marcel, sorry! Maar warme communicatie is beter dan koude. Mis communicatie kan een gevolg zijn. Alles is ok!

Groet JohnVanaf vandaag even de planning!

Planning Posted on Wed, June 27, 2007 08:26:58

Blog Image

Woensdag 27-6

– Opmeten afstanden lengte pijpen bodemdrains (in kuil)

– 13.00 uur kapper!

– Bestelling afvoerpijpen en bodemdrains afhalen bij Marcel (denk aan zaag!)

– Naar Peter Delicaat huwelijk (kaart) Hoensbroek.

– Tangit lijm halen bij Cranenbroek Brunssum

– L’Orteye bellen om planning container ophalen en betonmengsel te bestellen.

– Bude bellen voor cement te bestellen.

– Ruud brengt klinkers, t.b.v. betonmatten en neemt blauwe schragen voor Erco retour

Donderdag 28-6

– Boonstra betonmatten halen! (denk aan schaar!)

– Garage: water en filter verzuiveren\verschonen van koi!

– Informeren voor stortkoker (bouw ziekenhuis)

– 18.00 uur met Ruud en Nick laatste stukje uitgraven (mogelijk al eerder zelf beginnen)

Vrijdag 29-6

– Sleuven en gat uitgraven t.b.v. bodemdrains en afvoerpijpen.

– E.v. verlijmen, aanbrengen en plaatsen bodemdrains (en vastleggen met betonprops)

– In de middag: na 14.00 uur container laten ophalen.

– Na 14.00 (ophalen container) 5 m3 de meest fijn korrelige betonmengsel laten brengen.

– Cement laten brengen in de ochtend of namiddag door Budé

Zaterdag 30-6

– Vloer gereed maken om beton te storten: beton klinkers en beton matten aanbrengen

– E.v. Beton storten vloer vijver (anders escape naar zondag)

Zondag 1-7

– E.v. Beton storten vloer vijver

H E F T I G !!

Blog ImageEven weer een berichtje!

Planning Posted on Tue, June 26, 2007 17:11:21

Blog Image

Vandaag lekker thuis gekomen van het werk. De zomervakantie is aangebroken. God wat was het weer een dagje op het werk. Het leek wel of ik te maken had met een stel “nitwits”! Of lag het misschien aan mij en aan het moment, waardoor alle vragen die normaal in een dag gesteld worden, allemaal binnen 5 minuten gesteld werden? Maar ach, wat boeit het! Vakantie, lekker even “abschalten”!

L’Orteye kwam om 16.30 uur het bakje nr. 8 wisselen voor bakje nr. 9 (nr. 1213). De laatste bak en de fase van het laatste grondwerk gaat in.

Naar verwachting zal de laatste grond deze week weggegraven worden. Of ik het storten nog voor het vertrek naar het vakantieadres haal, is nog niet zeker!

Kijken hoe het allemaal verloopt! Verder ook even afwachten of Mebeau Marcel alle bestelde goederen tijd in huis heeft. Marcel gaat ook met vakantie, maar ik kan de spullen bij de zaak van hem in Voerendaal afhalen. Alleen 2 belangrijke stukken ontbreken nog voor de afvoeren. Te weten de bochten uit pijp van 110 mm/90 graden. Marcel zou kijken of hij nog e.e.a. voor mij kon regelen.

Vanavond nog even naar Richard en Jos bij streekomroep START om daar nog even, naar verwachting, een van mijn laatste acties uit te voeren bij START!

Om in de groet van Toën Feijen (NVN) te blijven. Koi Koi Koi

Blog ImageWonderbaarlijk!

Planning Posted on Mon, June 25, 2007 17:35:34

Blog Image

God, ik heb al enig onrustig moment gehad over “onze” werktent! Blijft die wel staan? Hoe zal die zich gedragen met hevige regenval?

Gelukkig is het tot op heden nog goed gegaan. Hopelijk blijft dit ook zo! Ik moet er niet aan denken als de boel zou wegwaaien of door hevige regenval zou instorten.

Vandaag was het erg winderig. Menig stukje hout was afgebroken of doorgebogen. Dus vlug na mijn werk weer even aan de slag om de zaak ter repareren. De verwachtingen voor morgen, dinsdag 26 juni zijn niet zo gunstig! Het zou flink gaan waaien en er zouden flinke windstoten komen. Oei, oei! Hopelijk gaat het goed!

Ik laat even wat foto’s zien, zodat je beetje een indruk kunt krijgen hoe het onder het zeil er uit ziet!

Ook zie je op een van de foto’s hoe het tuinhuisje op de afgrond staat. Zouden de in de grond geslagen ijzeren steunstaven het houden. Spoelt door de hevige regenval niet dadelijk de hele zooi weg? Laten we hopen van niet!

Morgen de laatste dag op het werk en dan eindelijk vakantie. Kan ik mogelijk voordat ik met vakantie ga, nog enkele voorbereidende werkzaamheden verrichten. Mogelijk de leidingen (bodemdrains) inleggen, betonmatten aanbrengen en betonnen vloer storten. Nadat we van ons vakantieadres terug komen, zal ik dan mogelijk aan de metselronde kunnen beginnen!

Maar ach, even maar container c.q. bakje nr. 9 afwachten. Die komt namelijk morgen 26-6-2007, na 15.00 uur.

De laatste fase van het grondwerk afwerken, zodat we aan het creëren van de koivijver kunnen beginnen. Nu hebben we ons wezenloos gewerkt aan het creëren van een gat. Het ons wel bekende “look”.Verder planning (01)

Planning Posted on Sun, May 20, 2007 20:05:56

Op de planning van de agenda staat:

A.s. woensdag 23 mei 2007: Containers wisselen. Volle laden en nieuwe lossen c.q. plaatsen.

Zaterdag 26 mei 2007: 1 dag graven met doelstelling om container weer te vullen! Een kwart van het oppervlakte zal dan uitgegraven worden.

Woensdag 30 mei 2007: Containers wisselen.

Vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni 2007: planning 2 containers!

Resterend kwart gedeelte uitgraven op vrijdag en container 4 vullen! En op zaterdag containers moeten zijn gewisseld. M.b.t. graafwerkzaamheden rondom afsteken en container 5 vullen!

Woensdag 6 juni 2007: Containers wisselen.

Vrijdag 8 en zaterdag 9 juni 2007: Metalen schragen (Erco) plaatsen, met daarop een dekplaat (Formido). De graafwerkzaamheden gaan dan naar de diepte van 2.20 meter.

Die-hard vriend\overbuurman Nick Simons komt dan in beeld en zal in de graafwerkzaamheden gaan participeren!

Ruud’s truc zal dan uitgevoerd gaan worden en volgens uitspraak van Ruud, zullen we die dag ook weer de “Joker” in zetten, zoals voorgaande 2 graafdagen! Schragen plaatsen met daarop de afdekplaat. We gaan dan vanuit de diepte scheppen op de plaat. De eerste man schept de grond de plaat op. De tweede schept de grond naar de kruiwagen in en de derde komt dan als een gek aan het rennen met de kruiwagens!

Tot Kois ! Greetz John.

Blog ImageWanneer beginnen we?

Planning Posted on Sun, May 20, 2007 12:49:22

Blog Image

Nadat in goed overleg door Inge het groene licht gegeven werd voor het feit dat ik een koivijver kon gaan aanleggen, rees natuurlijk de vraag. Wanneer? En Hoe?

Ideeën zat…….! Creativiteit giert door mijn hoofd en iImmers had ik al 2 jaar mijn gedachten hierover kunnen laten gaan.

Zou ik de situatie na mijn ziekte aan kunnen. Sta ik er alleen voor?

Naar verwachting zou ik alleen voor de klus komen te staan. Onze 16-jarige zoon Robbert, ook imiddels enthousiaste koi liefhebber en kenner, zie tegen mij: “Pap, ik help je!” Fijn is dat om te horen. Je weet nog de momenten dat je voor de (kleine) kinderen moest zorgen, zoals luiers om doen e.d. Nu zijn ze op leeftijd gekomen dat het jeugdige volwassen mensen aan het worden zijn, die op hun beurt weer hun vader en\of moeder kunnen helpen, met klussen waarvan je verwacht dat kinderen dat niet kunnen! Immers zitten de ouders nog vaak in de fase van het verzorgen van de kinderen.

Onze 14-jarige dochter Milou is er ook enthousiast. Zij vroeg aan me: “Pap, kan ik daar dadelijk ook in zwemmen?”

Natuurlijk schat! ……. Als je maar geen zonnecreme gebruikt! Als je dan te water gaat, dan komen de vissen aan je tenen slurpen!

Uit minder leuke ervaringen van het verleden wist ik namelijk dat ik niet hoefde te rekenen op hulp van derden, behoudens enkele uitzonderingen na gelaten. In het verleden heb ik diverse mensen geholpen met uitvoeren van al dan niet van grote klussen. Wederdienst zou dan verricht worden. Echter dit werkt niet als je er geen goede afspraken over maakt. Doe je dat niet, dan kom je van een koude kermis thuis! Dit bleek wel bij de verbouwing van het huis.

Er was hulp genoeg te verwachten, maar toen puntje bij paaltje kwam, bleven maar enkele die-hards over, die mij op de hachelijkste momenten uit de brand geholpen hebben, zoals vriend\buurman Nick, zwager Raymond en schoonbroer Frank.

Met name bij het in een stortbui storten van de funderingen……. Weten jullie dit nog?

Met vriend Henny heb ik letterlijk puin geruimd en oom Jos trad op als stucadoor.

Hé, ……vriend Ruud, had me vorige jaar al eens gezegd. John, ga je ooit eens graven in de voortuin, dan kom ik je helpen! Toen was namelijk nog de planning om de voortuin eens te gaan aan pakken……. Dit komt nog wel, maar is dus verder op geschoven!

Met Ruud daarover in gesprek geraakt, waarbij bleek dat Angelien, zijn vrouw graag de aanbouw gerestyled wilde hebben, maar Ruud lag dat niet zo! Nou zeg, ik zag dat wel zitten en bood aan om die klus te klaren. Ruud en ik zouden samen de restyling van de aanbouw doen. Als we daar mee klaar waren, dan gingen we bij mij aan de vijver graven!

Nou tijdens het klussen bij Ruud en Angelien werd er natuurlijk ook gebrainstormd over de e.v. aan te leggen vijver!

Het kostte een zevental weken en het vlotte voorspoedig bij Ruud en Angelien. De aanbouw was mooi geworden. Naar tevredenheid van beide partijen.

Oei, nu waren we klaar! Ruud zei toen: “John, bestel de containers maar!” Maar uh, ik was nog niet zo ver. Immers de planning en begroting had ik niet kunnen afmaken vanwege de klus. Stiekem begon ik maar met de voorbereidingen, zoals vissen in containers plaatsen e.d.

Alles leek er namelijk op dat ik sneller met de vijver zou beginnen, dan in de zomervakantie. Dat ik ook eerder de doelstelling zou bereiken om het ruwwerk (uitgraven vijver en metselen betonblokken voor dit jaar, eerder zou bereiken.

Hierna nog een impressie van vijver nr. 2, die dus duidelijk te klein was voor de al 26 baby kois!

Blog Image

Robbert, toen nog 13 jaar, aan de slag bij vijver nr. 2 destijds!De tuin in de winter.

Planning Posted on Sun, May 20, 2007 12:19:31

Even nog een oude foto, zoals de tuin was. Mijn vrouw Inge is er trots op wat we samen in 1998 aangelegd hebben, na de verbouwing van het huis.

Naar idee van Inge is de tuin door John aangelegd.

Het concept proberen we niet te veranderen, zodat de vijver passend, maar toch effectief in de tuin gemaakt kan worden. Doelstelling is dat de tuin nog fraaier dient te worden, zonder veel schade aan te brengen in het geheel.

Kleur van het tuinhuisje zal na de aanleg van de vijver veranderen, maar ook passende beplanting zal geplant worden. Ik ben van plan om de tuin een Oosters accent te geven. Natuurlijk niet daarin te overdrijven, maar een goede balans vinden met bepaalde items. Onder andere het plaatsen van een Rankai (Japanse lataarn van graniet of wiite of zwarte lavasteen). Echter ben ik daar nog niet zo ver in. Ideeën gieren door het hoofd.

Wel zal straks een houten vlonder zeker 2/3 deel van de vijverrand beslaan, zodat nog maar 1/3 rand deel afgewerkt hoeft te worden. Planning daarin is om dit met Arduin stroken te doen.

U zult nog even moeten afwachten, voordat het zover is.Blog Image

Een winter foto !De plannen

Planning Posted on Sun, May 20, 2007 09:01:58

Blog ImageEen grote wens van me is het aanleggen en onderhouden van een professionele Nishikigoi vijver, of te wel een koi vijver. Een vijver met alles er op en er aan en die natuurlijk goed diep is! In mijn gedachten speelde deze wens al bijna 2 jaar. Ik had welliswaar een vijvertje met daarin koi, maar van kundig koi-keeping was er duidelijk geen sprake.

De vijver en filter moest bijna 2x per week gezuiverd worden, daar mijn kleine (26) kois al behoorlijk gegroeid waren in de afgelopen 2 jaar. In een vijvertje van 2 m3 was dit niet meer te doen. Ik moest alle zeilen bijzetten om de dieren goed te verzorgen.

Op bijgaande foto ziet u een impressie van de geplande vijver. Hierna zal ik nog berichten plaatsen van de oude situatie’s en de voorbereidingen van de eerste werkzaamheden van vijver nr. 3, de koivijver.

John