Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Filter schoon gemaakt

Koivijver Posted on Wed, June 23, 2010 18:53:48

Ik heb afgelopen weekend nog eens de vijver onder handen genomen .

De filters heb ik gereinigd en heb tevens wat KH + GH + Maerl toegevoegd .

De voorfilter maak ik bijna iedere week schoon, dan heb je in de Oase Profiline M2 een aardige bodem afvalstoffen liggen, bijna 20 cm dik . En dat is niet overdreven .

Bovendien heb ik ook de filters gereinigd en schoon gespoeldvan de andere bakken met vijver water. Weer wat bacteriën aanvullen en weer gaan met die banaan !

Jammer genoeg hebben de Sanke en Bekko , twee van de Vier Musketiers van vorige jaar, die ik bij Knops te Geleen heb gekocht , niet gehaald in de quaratainebak .

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Kennelijk moeten er wel een paar per jaar dood gaan. Althans die ervaring heb ik. Maar waar ik wel van geleerd heb, is om geen vissen meer bij te kopen . Laat alles maar in zijn evenwicht Komen . Je kunt net zo goed het geld in de plee gooien en doorspoelen .

Neen , dan maar wachten om de selectie aan te vullen! Ik was namelijk de mindere koi aan het omruilen in betere kwaliteit. Dan maar wachten met omruilen en meer plezier hebben. Zoals een wijs spreekwoord zegt: “Je beste koi is ook tevens je slechtste”!

Verder Hebben we al, inmiddels afgelopen 4 maanden weer drie nummers (88 , 89 en 90), mogen ontvangen van onze vereniging NVN .

Bij het laatste nummer, ja nummer 90, hebben we ook weer posters mogen ontvangen van de Holland Koishow 2010.

Verder zal ik ook trachten om deze blog bij te houden met allerlei info.

Echter werd mijn tijd de afgelopen maanden in beslaggenomen door het bouwen van mijn website: www.jwillems.eu

Dit stond al een tijdje op het programma, maar het kwam er nooit van. Althans nam ik er nooit echt de tijd voor. Ik vond echter dat de tijd er voor gekomen was. Om bijna 3 jaar op je webpagina te hebben staan dat de website under contruction was, was ook niet geloofwaardig..

Waarom de website jwillems.eu ? Nou dat kunnen jullie lezen op de site www.jwillems.eu

De site bouw ik beetje bij beetje op en zal steeds meer uitgebreider worden . Iedere keer zul je dan zien wat er veranderd en aangevuld wordt . Maar dat houdt het aantrekkelijk en spannend!

Veel leesplezier! Veel zon en gezondheid en natuurlijk veel geluk aan allen.

Soyonara Johnny!De day after HKS 17

Koivijver Posted on Sun, August 23, 2009 20:31:44

Vandaag de dag na de HKS 17 ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen vijver.

Het was weer tijd voor een periodieke waterverversing en voorfilter reiniging.

Dit heb ik dan ook gedaan,

Verder heb ik nog wat geschilderd aan het koihuis.

Ik had een hele mooie Venijnboom (Taxus) van bijna 9 meter hoog in de tuin naast het koihuisje staan.

Maar hij liet veel naalden los. Bovendien vallen de bessen en zaadjes naar beneden en waar komen die gedeeltelijk terecht? Ja, in de vijver. Ik was al dagen aan het denken wat ik daar tegen kon doen.

En eindelijk viel het mij in. Simpel. Tuinbonsai maken daarvan.

Zo ga je eeneens over van een venijnboom, naar een bonsai venijnboom.

Het potentieël zag ik in de boom en heb hem daar ook naar dat beeld gesnoeid.

Sayonara JohnsmileyBeveiligen van de vijver!

Koivijver Posted on Tue, January 22, 2008 18:47:43

Blog ImageHet lijkt misschien overdreven, maar voor mensen die vissen houden is beveiligen van een vijver de gewoonste zaak van de wereld. Maar waar beschermen we tegen onze vijver dan tegen?

In dit onderdeel laat ik u zien dat we onze vijver kunnen beschermen tegen natuurlijk gedrag van dieren, maar ook tegen de mens. Daarnaast zullen er ongetwijfeld ook manieren zijn om uw vijver te beschermen die niet in dit onderdeel opgenoemd worden, maar het gaat om de basis die meegegeven wordt. Wees creatief met dat geen wat u aangereikt wordt maar doe het nooit ten koste van de hobby!

Dieren die we bij de vijver tegen kunnen komen zijn katten!Blog Image

Voor sommige mensen is dit dier een echte troeteldier, maar voor andere is het een ware plaaggeest, zo dier had ik vroeger ook bij mijn vijver! Ik kreeg toen een idee om dat dier neer te schieten, maar had geen geweer voor handen en het doet geen goed voor je naam in de buurt! Maar ondanks het bloed die zo`n dier onder je nagels weet te krijgen, moet je toch helder blijven.

Gelukkig zijn er diverse oplossingen:

Probeer eerst met de eigenaren te praten en als dat niet lukt de katten (op een diervriendelijke manier) vangen en naar het asiel brengen.
Een net over de vijver, of gedeeltelijk.
Hertshoornolie, dit is een via apotheek of drogist te verkrijgen goedje dat vreselijk stinkt. Olie op takken aanbrengen en die op doorgangroutes in de grond stekken. Katten en honden blijven uit de buurt. Vrienden, kennissen en collega’s ook als u morst.
Draden spannen om de vijver(een soort klein hekje).
Mottenballen (geen aanrader giftig).
Citroenschillen.
Schrikdraad werk ook goed!
Strooi peper in de tuin, (kat houd niet van vervelende geurtjes).
Katten houden niet van koffiedrab. De gebruikte koffiefilters laten drogen met koffie en al en dan de koffie in de tuin verspreiden.
De kat (weg)pesten (denk aan water)!
Zorg dat je tuin zo min mogelijk op een kattenbak lijkt. Enkele bodembedekkers: kleine maagdenpalm(Vinca minor), wintergroen, verdraagt veel schaduw. Zenegroen(Ajuga reptans), Geranium macrorrhizum, wintergroen, geurend blad, verdraagt droge grond. Stekelnootje (Acaena microphylla), volle zon.

Kreeften, Tja Kreeften doen niks maar als ze gepakt worden gaan ze in de verdediging!

Commerciële middelen:
· Ecostyle kattenschrik
· korrel-verdampsysteem van Beaphar
· Reppers korrels en spray
· Feromonen spray
· Scarecrow (Reigerschrik)

Onderstaande een aantal planten die katten niet zo fijn schijnt te vinden, wellicht geschikt om de tuin mee te beplanten
· Ruta graveolens (wijnruit)
· Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek/tuingeranium)
· Dictamnus (vuurwerkplant)
· Aloysia triphylla (citroenverbena)
· (Tagetes) Afrikaantjes
· Boerenwormkruid
· Struiken met doorns en stekels (meidoorn vuurdoorn, klimroos)

O ja, Voer geen vogels in de zomer. Een plaats met veel vogels werkt als een magneet op katten. Blog Image

Pas op Katten zijn juist gek op kattenkruid (Nepeta cataria).

Een dier die we liever met rode wijnsaus geserveerd zien op ons bord dan bij de vijver is de reiger.Blog Image

Deze dieren zijn soms zo snel dat ze al weg zijn voordat je de gordijnen van je slaapkamer open doet. Een net over de vijver is eigenlijk ook weer zo lelijk. Ik zelf heb in de winter voor- en najaar wel een net over de vijver, ter bescherming tegen de reiger (en bladeren die er in vallen). Het jagen op reigers is een mooie sport, alleen helaas niet toegestaan omdat het een beschermd dier is. Hoewel ik het niemand kwalijk kan nemen als men toch deze sport beoefent, nadat de reiger zijn sport heeft beoefend in de vijver.

Gedrag:

De reiger is van nature een wild dier die gewend is om in de natuur zijn eten bij elkaar te vangen, echter door de vijvers die vandaag de dag bij woonhuizen aanwezig zijn, vormen een ware luxe maaltijd waar je als reiger geen nee tegen kan zeggen. Hierdoor lokken we eigenlijk onbedoeld de reiger naar onze vijver. Het is dus belangrijk dat we weten dat de reiger een bepaald patroon heeft om naar de vijver te gaan. Is de waterkant vrij toegankelijk of slechts voorzien van lage beplanting? Dan is dat de plek waar de reiger het water instapt, zeker als die plek niet dieper is dan 35 cm, is dat de beste plek. En geloof me, naast de kleine visjes zijn ook de grote jongens de dupe hoe snel ze ook zijn. Het is dan ook belangrijk dat we ervoor zorgen dat de reiger geen mogelijkheid heeft om aan de waterkant te landen om vervolgens de vijver in te stappen…..

Manieren van beveiligen tegen de reiger:

– Zorg dat de waterkant wordt voorzien met hoge en dichtbegroeide planten (je creëert als het ware een haag langs de waterkant).
– Nepreiger, alleen grote kans dat deze het hart verovert van een vrouwtjes reiger….
– Nepvissen, echter zal de reiger dit wel snel door hebben.
– Bewegingsdetectoren aangesloten op de waterleiding, voorbeeld is de scare crow. Alleen winterdag bestaat de kans op bevriezing.
– Spiegel piramides, door het zonlicht wat er op valt zou het de reiger doen verjagen. Alleen hoe kom je aan zonlicht om 05:00 uur in de ochtend…..
– Bewegingsdetectoren aangesloten op geluidskanon (niet aan te raden in een woonwijk).
– Hond(en).
– Net over de vijver.
– Draden spannen om de vijver(een soort klein hekje), maar het kan ook hoog in de lucht.
– Schrikdraad.

Roofvogels zijn ook bruikbaar, zijn zelfs sneller dan honden!!

Blog Image(leefgebied van de reiger)

Er schijnt tegenwoordig ook een apparaat in de handel te zijn die geluiden van een giftige kikkers namaakt, de boxjes staan op diverse plekken in de tuin, waardoor het geluid van diverse kanten komt! Dit zou de reiger moeten doen verjagen, maar gezien de meeste reigers in Nederland gek zijn op kikkers…..

De Mens:

Blog ImageHier kan je helaas niet meer praten over een natuurlijk instinct zoals bij dieren, maar om hebzucht. Die genen die zich hiermee bezig houden zijn jongen die vaak goed weten wat ze doen. Vaak worden deze vissen mee genomen de grens over om elders doorverkocht te worden.

Advies:

Omdat de vijver meestal buiten ligt, is het lastiger te beveiligen dan een huis waar we de deur op slot kunnen draaien. We moeten er dus voor zorgen dat we de “dief” geen heeft of krijgt. Maar dat is meestal makkelijker gezegd dan gedaan, want hoeveel tuinen zijn er wel niet? Die zo toegankelijk zijn voor iedereen dat het eigenlijk vragen is om….. Maar dat geeft natuurlijk niet het recht voor een vreemde om zomaar dingen toe te eigenen. Tegenwoordig beschikken we over de moderne hedendaagse techniek, wat absoluut zeer zeker niet verkeerd is. Want naast een simpele oplossing als een lamp op een bewegingsmelder, kunnen we ook een stap verder gaan. Immers voorkomen is beter dan…

De vijver kan je beschermen met bv camera`s, bewegingsmelders met licht, en eventueel prikkeldraad spannen strak over de schutting heen of ongemerkt tussen de planten/bomen.Blog Image

Nog een optie is het gebruik van geweld, voordeel is het lucht op. Nadeel het mag niet volgens de wet, maar ach.. probeer als dief maar eens te bewijzen dat je als dief niet verzet hebt tijdens de aanhouding. Blog Image

Blog Image

Maar als je handig bent met internet net als ik, kan je gebruik maken van IP video web server!

De IP video web server neemt camerabeelden op zonder PC online! De IP video server wordt aangesloten op een internetverbinding en gekoppeld aan camera’s. Zonder PC worden de beelden online weergegeven! Voordeel is dat je vanaf het werk een blik op de voordeur, vijver, voor- achtertuin, etc kan werpen. Deze beelden zijn te bereiken met een standaard web browser. Natuurlijk beveiligd met eigen log in gegevens. Daarnaast maak bewegingsdetectie het mogelijk alleen op te nemen zodra er iets beweegt. De beelden kunnen vervolgens direct worden doorgestuurd naar een bereikbaar emailadres en / of worden opgeslagen op de server. Zorg er wel voor dat dit systeem zijn eigen stroomtoevoer heeft, zodat het niet bij kortsluiting van buiten af kan worden uitgeschakeld.

Een voorbeeld van iemand die een vergelijkbaar systeem heeft als ik kan je vinden op:

www.koi-gestolen.nl

Kijk daarna om in te loggen op:Blog Image

www.kanaalkoi.nl/

Ik heb u nog lang niet alles verteld! Maar een beetje nadenken kom je een heel eind en het scheelt in de portemonnee, als je het zelf een beetje kan aanleggen.

Overigens kan je ook je koi laten chippen. Een chip is een heel klein buisje van bioglas omgeven door een microcoating. Het geheel is zo groot als een rijstkorrel. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een computerchip. Wanneer een scanapparaat in de buurt van de chip gehouden, zendt deze een nummersignaal terug. Dat wordt door het scanapparaat opgevangen. Op het apparaat kan dan het unieke nummer afgelezen worden. Het unieke nummer bestaat uit vijftien cijfers. De eerste drie cijfers vormen de landcode. Voor Nederland is de landcode 528. Blog ImageNiet warm, maar regen!

Koivijver Posted on Sat, June 09, 2007 19:11:07

Blog Image

Tjonge, jonge! Dat viel even tegen vanmorgen toen ik wakker werd en mij ging aankleden om aan de slag te gaan. Ruud en ik hadden nog extra vroeg afgesproken, vanwege de verwachte hitte! Neen, geen hitte, maar regen! (Zie eerder bericht!)

In de container stond ook al water.

Blog Image

Alles was nat, behalve onder ons “BNN” tentje! Ruud en ik hadden het er even over of we vandaag wel iets zouden gaan doen. Toch besloten aan de slag te gaan. Echter zouden we de container vandaag links laten liggen. Nick belde ook aan. Zo waren we met z’n drieën. We besloten vandaag lekker gezellig met z’n drieën in het tentje te blijven. We zouden èèn gedeelte op de juiste diepte gaan graven. De steiger weg doen en alle uitgegraven grond ophopen op het andere gedeelte.

De hele dag kregen we geschenken van de god “Pluvius”, maar ach met z’n drieën als kwajongens in de tent was ook leuk en gezellig.

Zie hier enkele foto’s die de impressie van de werkdag weergeven!

Nadat de grond uitgegraven was, spraken Nick en ik af om a.s. woensdag, als het weer tenminste goed is, de container met de opgehoopte grond te vullen. Tony, “Mr. Shoe, de schoonzoon van Nick, is samen met Tamara tot 16 juni a.s. op bezoek bij Nick en Mariet. Zij wonen in Norfolk, Virginia US. Tony en Tamara zijn ook een vijver aan het maken. Een 8-hoekige naar zeggen van Nick. Tony zou volgens Nick ook a.s. woensdag komen helpen. Zou kunnen we misschien de Engelse taal weer wat opvijzelen.

Mocht dat niet lukken, omdat wij het graven nog niet echt meester zijn, dan komt Ruud in de avonduren helpen. Gaat e.e.a. niet door vanwege het weer, dan vullen we de bak als het goed weer is op zaterdag 16 juni a.s.

O ja, Ruud! Ik heb de lat en het peil voor de betonvloer hoogte al uitgezet. Tenminste de eerste paaltjes en lat. Die andere kon ik nog niet zetten, omdat er een grote hoop grond ligt! Ha, ha!

Blog Image

Mannen!

Nog van harte bedankt voor de actie van vandaag!

Groet, John.

Blog Image

O ja, je zou haast denken dat het tuinhuisje op het randje staat. Dit is niet zo! Er staat nog een wandje van 10 centimeter grond voor!

Blog Image

TONIGHT ARLEYNE’S BIRTHDAY SALSA PARTY AT JFC BRUNSSUM INTERNATIONAL INN.

ARLEYNE, HAVE A WONDERFUL BIRTHDAY!Impressies

Koivijver Posted on Tue, June 05, 2007 17:46:51

Vandaag onthul ik eerst de naam van het project waar we mee bezig zijn. Ruud kwam met de naam op de proppen onder het graven en zei nog terzijde, mijn goudvis had maar 30 cm. water nodig!

En de naam is….

Blog Image

Morgen, woensdag 6 juni 2007, heb ik een vrije dag. Ik kan dan weer wat voorbereidingen gaan nemen. O.a. zal tussen 08.00 en 10.00 uur de volle bak nr. 5 opgehaald en de lege nr. 6 afgeleverd worden. Ook zal ik het resterend klein blokje grond wegsteken en ophopen en dus schepklaar leggen, zodat die gelijk a.s. zaterdag weggeschept en afgevoerd kan worden. De steiger zal ik al vast plaatsen, zodat dit ook niet zaterdag nog moet gebeuren. Want zaterdag gaat het gebeuren. We zetten een extra joker bij de twee jokers in, in de vorm van Nick.

Vandaag even in een kwartiertje lege tijd een schematische impressie gemaakt hoe e.e.a. zal gaan worden. Zodat anderen ook een makkelijker beeld kunnen vormen.

Zie hier!Blog ImageVerder nog ter aanvulling de foto impressie met ingetekende situatie, zoals ik die in een van de eerst berichten heb geplaatst.Blog ImageEn hoe de filter “machine” kamer er uiteindelijk moet worden.Blog Image“Dag” 4 Bak 4 Fase 4

Koivijver Posted on Fri, June 01, 2007 17:56:18

Blog Image

ALLEREERST:

BESTE WIM STOOP, VAN HARTE GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG! smiley

“Dag” 4 -Bak 4 gevuld!

We hebben wat langzamer gewerkt dan de vorige 3 bakken, maar ok!

Morgen staat er weer een lege op de oprit die gevuld mag worden. We waren eigenlijk wat langzamer, omdat ik bij een buur, die enkele huizen verder woont, 5 kruiwagens grond mocht brengen. Dit tussen de bedrijven door. Maar de buur wilde een praatje maken en dan zeg je niet vlug… Rot op! Ik moet die bak vol krijgen… Neen, ik heb dat wat tactische gebracht. Maar ondertussen moest Ruud wel wachten op de directeur vervoer. Grondzaken lag dus stil en dat moeten we niet hebben. Dus snel nog die andere kruiwagens gebracht en wat minder gepraat!

Maar de bak kwam uiteindelijk vol!

Blog Image

Inge loopt nog op de achtergrond ergens tussen de struiken. Ze probeerde ons stiekum aan het schrikken te brengen, maar dat lukte niet!

Ruud en ik hebben weer lekker kunnen werken en we verheugen ons weer op de dag van morgen. “Dag” 5 staat op de planning met bak 5 vullen.’

Met L’Ortye afgesproken dat tussen 8 en 10 morgen ochtend de bak gewisseld zal worden. We zullen naar verwachting omstreek 10.30 uur starten.

Wat er vandaag allemaal gebeurd is en wat daar van het resultaat is, kun jullie zien op de foto’s op bijgaande fotogallerij.

Tot Kois en dus tot dag 5!

Johnsmiley