Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Speedy in de bak met nieuwe vriendjes!

Mijn Koi Posted on Wed, August 03, 2011 18:09:28

Speedy werd te groot voor de aquarium. Optie om hem in de vijver te plaatsen was geen optie! Ik heb een poging gewaagd, doch hij zwom telkens in de skimmer.

Dus andere oplossing. Ik heb voor wat vriendjes voor hem gezorgd en hem samen met die nieuwe vriendjes in de bak uitgezet in de garage!

Zou hebben ze ruim 1 m3 water tot hun beschikking en kunnen rustig er op los zwemmen, hetgeen ze dan ook dan. Speedy wordt zo ook gestimuleerd tot actief zijn. Dit biedt natuurlijk ook zijn voordelen.

Koi Koi Koi JohnTancho Kohaku, mevrouw Marieke!

Mijn Koi Posted on Mon, August 01, 2011 20:10:40

De overeenkomst tot koop van een hele mooi koi bij Ger en Irma Luten van Lupa Outdoors te Schimmert, heb ik afgelopen zaterdag mogen inlossen. Ik ben mijn juwelen meisje gaan ophalen. Natuurlijk even gezellig bij gepraat met Ger en Irma onder het genot van een lekkere kop koffie.

http://www.vijvercentrumlimburg.nl/

Mijn eerste Israël Koi worden. Je weet wel het is zo’n witte koi met een mooie rode vlek op zijn bullus! Natuurlijk een Tancho Kohaku.

Verder heb ik nog wat Bactoplus Lacto gekocht, maar toen in de fles open deed vield dat wat tegen. De concentratie van de Probiotics/ melkzuurbacterien was flink verdund. Je kunt het beter bij Sansai Biorex houden, hetgeen Ger en Irma ook in hun assortiment hebben. Prijs is gelijk! Maar Sansai is van de uitvinder Henk Janssen (HeJa .B.V). Ik gebruik dit al enkele jaren. In navolging van een duurder produkt. Sansai biorex is betaalbaar!

Verder heb ik voor Speedy twee kleine maatjes gekocht een baby Sanke en een baby Hi-Showa. Ik heb ze met z’n drieën nu rondzwemmen in de bak in de garage. Daar kunnen ze groeien. Immers was Speedy te groot geworden voor de kleine aquarium.

Dames en heren, vrienden van deze weblog en mijn koivrienden en leveranciers!

Hier is zij dan………

Marieke, de Tancho!

Met dank aan Ger en Irma van Lupa Outdoors vijvercentrum l Limburg te Schimmert.

LET OP! ER ZIJN TERPLAATSE 3 ZAKEN GEVESTIGD. DE MEEST RECHTSE ZAAK ALS JE ER VOOR STAAT PROBEERT JE NAAR BINNEN TE LOKKEN MET ALLERLEI BORDEN, ZOALS HOOFDINGANG E.D. MAAR DAAR MOET JE NIET ZIJN !

GER EN IRMA HEBBEN HUN MOOIE EN PROFFESIONELE ZAAK LIGGEN IN HET MIDDEN. JE GAAT DUS BIJ LUPA OUTDOORS EN MARNI’S TUINCENTRUM NAAR BINNEN.

BIJ MARNI’S KUN JE TERECHT VOOR E.V. MOOIE PLANTEN IN JE TUIN.

BIJ LUPA OUTDOORS TREKT JE DE MOOIE AANLEG AAN DE BUITENZIJDE JE AL NAAR BINNEN NAAR DE MOOIE ZAAK!

DUS GER EN IRMA HEBBEN HUN ZAAK NOGMAALS TE BENADRUKKEN IN HET MIDDEN VAN DE 3 ZAKEN. JE MOET DUS DE MEESTE LINKSE POORT HEBBEN. smiley

BIJ DE GROTE KOI & waar hun zeer mooie bedrijfsvoertuigen staan!

LAAT DE RECHTSE POORT VOOR WAT HET IS! JE DAAR ALLEEN MAAR ONGELUKKIG!smiley

Lupa Outdoors Vijvercentrum Limburg | Op de Bies 70 (voorheen 66a) | 6333 BZ Schimmert | (ingang 2e poort) | Telefoon: 045 – 404 23 33 | info@vijvercentrumlimburg.nl

http://www.youtube.com/watch?v=k8PFYqZ9Oxs

Beste koivrienden maak niet de vergissing om de rechtse poort binnen te gaan, want anders loop je het risico dat je zeer ontevreden naar buiten komt gelopen.

Immers haalt die goede man zijn koi weg om te verkopen bij een handelaar in een klein gehucht van de gemeente Beek lb.

Daar wil je sowieso geen koi van hebben!smiley

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou ik zeggen!

Sayonara JohnsmileyBye, bye

Mijn Koi Posted on Sat, July 16, 2011 19:49:34

Een Doitsu Shiro Muji, een Doitsu Orenji Matsuba met witte randen om de vinnen en een Ochiba Shigure zijn vandaag uit de vijver John vertrokken naar de vijver die in beheer is van mijn vriend, computermaat en “adoptie zoon” Peter Delicaat.

Gistermorgen ben ik naar de zaak geweest om te sparren op computer gebied met Peter. Nadat we samen wat zaakjes gerepareerd hadden moest ik om 14.00 uur weg, omdat ik bezoek thuis kreeg. Omstreeks 17.15 uur kwam Peter naar mij thuis om zijn nieuwe juwelen op te halen. Peter heeft namelijk een vijver in beheer bij zijn moeder, die van zijn overleden vader Rieks is geweest. Het was Rieks zijn trots. Na het overlijden van Rieks heeft Peter zich over de vijver ontfermt als gedachtengoed aan zijn vader.

Nu was er laatst een koi dood gegaan. Het was een grote koi, die de bijnaam duikboot had, omdat hij zo groot was. Nou Peet. He hebt nu 3 nieuwe duikboten gekregen. Hopelijk heb je er veel plezier van en hopelijk heb ik in de toekomst nog genoeg kracht en energie om je te helpen om een eigen vijver bij je thuis aan te leggen!

Veel koiplezier met de 3 nieuwe koimeiden!

Ik heb plaats in de vijver gemaakt i.v.m. om over capiciteit te voorkomen. Ik wil eenmaal maar een bepaald aantal koi in de vijver hebben. Recent heb ik nog twee koi angekocht bij Roger Cremers bij Kobara te Linne en nu heb ik een overeenkomst tot koop van een hele mooi koi bij Ger Luten van Lupa Outdoors te Schimmert.

http://www.vijvercentrumlimburg.nl/

Dat zal mijn eerste Israël Koi worden. Je weet wel het is zo’n witte koi met een mooie rode vlek op zijn bullus! Tja, hoe heet zo’n koi al weer, ha, ha!

Natuurlijk Tancho Kohaku. Binnenkort het bericht van de nieuwe aanwinst. Hij blijft namelijk nog twee weekjes bij Ger zwemmen. Dan ga ik hem ophalen en mag hij in de bak!

Verder heb ik mij ook nog bezig gehouden met het ontwerpen van koishirts. Ik heb daarbij van verschillende technieken gebruik gemaakt. Maar dat ga ik even niet verklappen. Wel zie je de eerste grijze variant. Hier bij heb ik gebruik gemaakt van een foto die ik gemaakt heb van het wolkendek tijdens het slechte weer. Dit is ongeveer twee weken geleden geweest. Frapant en nog nooit zo gezien was de wolken setting. Je gooit daar op een bepaalde manier grafisch koi door en je krijgt een mooi beeld op een shirt!

Sayonara Koivrienden!Speedy winter overleefd

Mijn Koi Posted on Wed, March 30, 2011 05:22:33

Tja, om nog even terug te komen op Speedy. De jonge koi die ik vorig jaar in het afvalwater, tijdens de aflaat van de filtervaten heb aangetroffen. Hoe gaat het daar mee?

Nou eerlijk gezegd heeft Speedy een metaal zalmkleurige look. Op de foto’s van boven af is dit niet goed te zien. Het is niet moeders mooiste, maar wel vaders eerste! Ha, ha!

Dus zal ik hem zeer beslist in ere houden en goed verzorgen! En misschien mag hij dan wel als hij nog wat gegroeid is bij zijn grote familieleden.

Het gaat dus met Speedy reuze goed. Hij heeft de hele winter in een lekker verwarmde aquariumbak door gebracht. Welliswaar zwom hij maar alleen in het bakje, maar een spiegeltje op verschillende plaatsen tegen het glas, zorgde voor een beetje afwisseling voor hem (of haar).

In juni 2010 heb ik zeer jonge visje van amper 10 mm grootte uit het afvalwater gehaald. Nu na de wintermaanden, kan ik berichten dat Speedy nu qua grootte op 72 mm is gegroeid. Dus kan ik stellen dat de kleine koi zich toch goed gemaakt heeft in de kleine aquariumbak in de garage.Nog redelijk warm buiten

Mijn Koi Posted on Sat, November 06, 2010 20:09:11

Het is voor de periode van het jaar nog redelijk warm buiten. Ik meet in de filtervaten en water een temperatuur van 12-13 graden celsius.

De juweeltjes zijn nog flink actief. Ik heb ze toch maar weer een beetje voer gegeven.

Verder heb ik de voorfilter weer even moeten schoonmaken en water ververst. Ik had hiervoor even geen tijd gehad. De regen is ook niet echt uitnodigend om activiteiten te ondernemen, maar ja, je moet je beestjes toch verzorgen.

Bovendien ben je in deze periode tot tweemaal daags verplicht om de skimmer leeg te halen. Er vallen thans bladeren genoeg. Nog even en dan zijn ze hopelijk weer allemaal uit de bomen en struiken.

Verder vertroetel ik natuurlijk ook “Speedy” die in zijn uppie in een bak zwemt in de garage aanbouw. Maar Speedy verkeert wel onder de gelukkige omstandigheden dat hij verwarmd water heeft en dus de winter door kan groeien.

Speedy heeft zich goed gemaakt. Hij of zij is namelijk van het formaat speldenkop met staartje uitgegroeid naar een al volwaardig visje van circa 5 centimeter.

Met Speedy gaat het dus goed! Tja, wat is het? Ik denk dat de Japanners hem of haar al lang bij het cullen gedumpd hadden en vermalen tot voer!

Maar gezien het feit dat het bij toeval mijn eerste kweek was, kon ik natuurlijk niet zo reageren als de Japanners. Neen, ik begin hem of haar zelfs apart te vinden.

Het is een zalmkleurig visje met metaalachtige glans. Het is net of hij schubjes heeft, maar is duidelijk doitsu (glad). Verder is hij redelijk transparant bij de staart en hoofd. Je ziet namelijk zijn kleine hersens en andere ingewanden, maar blinkt als een gek. De kleine bruinachtige hersens, maken hem als het ware een beetje “tancho”.

We wachten af wat hij in de wintermaanden gaat doen. Zal hij nog groeien? Zal hij nog verkleuren? Zal het goed met Speedy gaan?

Koi koi koismiley

JohnAhumm, nieuwe aanwinst!

Mijn Koi Posted on Wed, August 11, 2010 13:59:04

Ik heb recent de filterbakken weer gereinigd en een nieuwe luchtpomp van Oase geplaatst.

Nu moet ik eerlijk bekennen en relateren dat ik wel gezien heb dat er paaiacties doende waren en daarop heb ik een paaiborstel in de vijver gehangen. Helemaal niet met de bedoeling om jonkies te kweken. Je weet immers dat het bij voorbaat toch niets wordt met die jongen dan. En je moet dan ook nog gaan “cullen”, iets wat helemaal niet in de planning zat!

Dus filterbakken reinigen en water verversen. Ik heb het het afvalwater direct weggepomp in de riolering, omdat ik een direct aansluiting heb via een verzamelput in de filterkelder.

Ik was gereed met mijn werkzaamheden en ging opruimen. Ik zag toen iets in de verzamelput zwemmen. Vaker zaten dan wel eens kleine kikkertjes en padjes in. Maar nu was de beweging anders. Ik zag dat het warempel een klein visje was van bijna 1 cm groot. He, een kleine koi, die geheel oranje was.

Wat een verrassing. Dat klein beestje maar even netten en ik heb hem gelijk een een garnalenbakje geplaatst, dat ik toch nog leeg in de garage bijbouw had staan.

Wat koddig een kleine koi! Nu 2 weken later is Speedy, want zo heb ik heb ik hem of haar genoemd. Waarom? Nu de kleine is snel en vreet als een gek. De kleine is nu bijna 3 cm groot en is dus geweldig gegroeid de afgelopen periode.

Speedy maakt zijn naam waard, want de kleine is slecht te fotograferen. Maar toch heb ik de kleine op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. Welliswaar want onduidelijk, maar hoeplijk kan ik in de toekomst een betere en duidelijke foto maken. Nu is Speedy nog te snel voor mijn camera. Kijk maar eens naar de foto’s.

Zoals ook vermeld heb ik de van Oase de nieuwste luchtpomp 4800 cws geplaatst. Maakt welliswaar ietwat geluid dat verstrekt wordt door de resonantie in de filterkelder. Maar daar bedenk ook nog wel wat op!

Zie de foto’s van de opstelling en het resultaat van de luchtuitlaat.

Groet koiboy JohnPaai gedrag

Mijn Koi Posted on Sun, June 27, 2010 19:40:16

Gisterenmorgen kwam ik nog al redelijk vroeg (05.00 uur) buiten en zag en hoorde gewelddadige acties van de koi in het water. Ik dacht wat nu!

Schuim op het kolkend water! Koi als een gek te keer in het water.

Toen ik bij de vijver kwam zag ik dat de koi bezig waren met paardriften. Kennelijk het oudere wijfje, de Flowery Kawarimono, had eitjes op! De anderen zwommen tegen haar aan en forceerden haar tot ei afzet. De kleinere koi zwommen daar weer achter aan om de geschoten kuit op te eten.

Jammer genoeg had ik geen afzetborstels, iets wat ik toch maar moet gaan aanschaffen, zodat koi beter de eitjes kwijt kunnen.

Nu vlogen de eitjes in het rond en bleven overal aan plakken waar ze maar aan plakken konden. Zoals de hardstenen afwerkrand, de skimmer en dergelijke.

Ik heb er een paar foto’s van gemaakt. Je ziet dat de Flowery Kawarimono (de grote gespikkelde koi) belaagd wordt door de anderen.

Een ander probleempje dat zich nu voor doet is de minder goede werking van de Profiline Screendrive van Oase. Kennelijk is de motor niet meer krachtig genoeg om de voorfilter te reinigen. Bovendien loopt de motor niet meer dan ongeveer 5 seconden, terwijl dit 15 seconden moet zijn om het half uur! Doordat dit niet meer goed functioneert raken de zeeffilters verstopt en moeten handmatig bediend worden om een goede doorstroom van het filter te krijgen. Ik heb nieuwe borstels besteld, maar dat zal het niet aan liggen. Het ligt mijn inziens aan de minder goede werking van de screendrive. Even maar weer kijken hoe we dit oplossen!

Greetz JohnZieke Sanke aangepakt

Mijn Koi Posted on Sun, May 02, 2010 20:02:17

Enfin twee weken geleden heb ik op een zondag de vijver gaan schoonmaken. Met vijverwater heb ik de filtermedium schoon gespoeld.

Verder heb ik de bakken schoon gemaakt en de filterkelder gereinigd. Nadien heb ik Bactoplus Gel en Sansai Biorex in de vijver gedaan om de zaak weer op te starten.

De zieke Sanke heb ik uit de vijver verwijderd en ben ik gaan behandelen.

In de garage had ik de quaratainebak al in gereedheid gebracht. In het water had ik Acraflavin van Colombo toegevoegd aan het water.

De Sanke heb ik verdoofd en in een z.g. roesje gebracht. De aangetaste vinnen heb ik afgknipt tot aan gezond weefsel. De uitstekende vinstraal van de rugvin heb ik ook afgeknipt. Daarna ben ik de drie wondjes, waarvan èèn grote op de kop van de koi gaan verzorgen met wondbehandelingsmiddelen.

En om het helemaal af te maken heb ik de koi een pennecilline spuit in de spiermassa naarst de rugvin gezet.

Daarna heb ik de Sanke weer middels waterversing bij positieven gebracht.

Hij is er inmiddels niet meer, want na 5 dagen lag hij dood in de quaratainebak. Als ik nu terug kijk. Wat heb ik fout gedaan? Nou ik weet haast wel zeker dat ik het te lang in Acraflavin heb laten zwemmen. De witte plekken van de koi waren ook gehaal groen geworden. Ik had na twe dagen water moeten gaan verversen om zo overmedicatie te voorkomen. Bovendien is meten weten! Juist doseren v.w.b. Acraflavin.

Wonderbaarlijk waren de wonden van de zieke koi goed genezen. Er had zich al nieuwe huid gevormd. Dus zonde dat hij eigenlijk dood gegaan is. Als ik beter op gelet had, dan was het nu beter met hen geweest.

Wat ik nog geleerd heb, is sneller reageren. Heeft een koi iets, dan niet afwachten. Maar gelijk handelen. Afzonderen, e.v. medicatie toendienen.

Het was een goede maar dure les!Nieuwe Shiro Utsuri

Mijn Koi Posted on Wed, August 05, 2009 19:11:53

Vandaag, nadat ik bij de crematie plechtigheid van Rieks Delicaat (vader Peter)was geweest, ben ik een tourtochtje voor me zelf gaan maken door het Limburgse Land. smiley

Ik heb menige koi handelaar bezocht in Limburg. Dat zijn er nogal wat, zoals Merakal Landgraaf/ Bokoi Susteren/ Mabokoi Valkenburg/ Kobara Linne/ Limburg koi Echt………..

Bij Kobara was het trouwens leuk en mooi verzorgd. Gelijk een kop koffie in de handen. Leuk en zinnig praatje kunnen maken. Zou ook weer nieuwe vormbomen binnen krijgen. Ik heb daar trouwens Takazumi Yugen gekocht.

Was daar nog in de aanbieding. Ze hadden namelijk het afgelopen weekend een beach party gehouden.

Lees Koinr. 84 en 85, dan weet en kun je zien waardoor bij die gastheer van Kobara de gekte is ontstaan. Mooi verzorgd en een mooie Japanse tuin, die doelmatig gebruikt word.

Hardware kun je elders kopen, maar voor de software (koi) moet je toch bij dezelfde handelaar blijven.

Werkelijk, ik wil niet slijmen, maar eerlijk is eerlijk.

Bij Robert Knops in Geleen

strandde ik weer, omdat ik overal gezien had wat de kwalititeit en prijs was van de koi. Je moet er maar trevreden over zijn. Er kan niemand tippen aan de prijs/ kwaliteit verhouding van Robert Knops. Vooral, omdat hij nu weer aan het opruimen is.

Ik ben nog altijd op zoek naar een mooie rood/zwarte Hi-Utsuri, maar dan echt rood en niet die er verkocht worden als hi-utsuri en die dan oranje-zwart ki-utsuri zijn. Dat is echter lastig.

Omdat de kleine shiro-utsuri eerder deze week in de skimmer was gezwommen met fatale afloop, ben ik maar weer een nieuwe gaan kopen. Ik wil de shiro-utsuri ook in mijn vijver houden. Hopelijk gaat het met de nieuwe beter. Hij is wel 12 maal zo groot als de kleine die eerder deze week is door gegaan. Ik mag zeggen 40 cm. groot en flink van postuur. Een geweldig mooie koi, met een prachtige huid, en een gunstige opruim prijs.

Even voor de mensen die niet weten wat een Utsuri is, Dit is een zwarte koi met witte, gele of rode vlekken. Een Bekko is het tegenovergestelde. Dat is namelijk een witte, gele of rode koi met zwarte vlekken.

De koi op het eerste plaatje heb ik dus gekocht vandaag. De koi op het derde plaatje zoek ik dus nog………..

Hier de plaatjes van de Shiro Utsuri, de Ki-Utsuri en de Hi-Utsuri:

En de plaatjes van de Shiro Bekko, Aka Bekko en Ki Bekko:

Dus de koibaas is weer gerust!

Sayonara baby!

JohnXXVI

Mijn Koi Posted on Sun, June 28, 2009 21:33:38

Vandaag ben ik aan de slag gegaan met mijn juweeltjes. Ik heb water ververst en de filters schoongespoeld. Bovendien heb ik een beetje vijverzout en Sansai Biorex Probiotica aan het water toegevoegd.

Nadat ik het water had aangevuld, ben ik samen na het eten met Inge aan de vijver gaan zitten…….. D’r viel me iets op aan de gisteren gekochte Kujaku…….. Neen, niets ernstigs. Ondanks het feit dat ik goede de koi bekeken had op kleur en patroon en dergelijk, zag ik iets dat ik niet kon geloven.

Ik had waarachtig een gelimiteerde editie van een Kujaku aan gekocht met nr. 26. Althans met Romeinse cijfer aanduiding XXVI. Dit kon geen toeval zijn. Betekende dit iets.

Op de linker flank had de vis waarachtig het nr XXVI herkenbaar in zijn kleurpatroon. Zou de koi de zijn Japanse kweker gemanipuleerd zijn?

Gelijk op de foto’s van gisteren gaan kijken en ja, daar zie je de cijfers als je goed kijk ook al staan.

Raar, hé! Iets voor de ingezonden rubriek rare koi zaken!

Sayonara, maar weer! JohnNext »