Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Mini Koi-tour met Robbert

Over KOI Posted on Tue, June 14, 2011 21:33:11

Mijn zoon Robbert en ik hadden al eerder in het begin van het jaar afgesproken dat we eens samen naar A en C te Grubbenvorst http://www.aenc-koi.nl/index.htm zouden gaan kijken. Ik had al eerder via de mail contact gehad met Jos Aben, koi pionier, kweker, schrijver van het boek: “Geheimen van de koi ontrafelt” en niet alleen bij de koihouder van Nederland bekend, maar ook over de wereld. Japanse kwekers zijn al bij Jos op bezoek geweest om bij hem te kijken.

http://www.aenc-koi.nl/eurokoi/development/eug_index.htm

Ik heb over Jos Aben al eerder vermeld op mijn site:

http://jwillems.eu/pagina841.html

http://jwillems.eu/pagina832.html

Nadat zoonlief ons met de auto daarheen had gereden (inclusief bekeuring van € 158,00), konden we uitstappen bij A en C, zijnde Jos Aben’s koifarm. Je moet niet verwachten dat je daar een moderne geoutileerde winkel met bassins aantreft. Maar je komt in een stukje Japan als het ware. Geheel volgens de Japanse wijze tref je zijn woonhuis (oude boerderij aan), met daarachter gelegen zijn landerijen met natuurlijk zijn kweekstation, vijvers, kweek en opgroei tunnels. In de ontvangstruimte zijnde een oude schuur was het gezelligheid ten top. Geheel ZEN kun je stellen! We stelden ons beiden aan de familie Aben voor en gingen onder het genot van ons kop koffie een amussant gesprek aan, met zowel de vrouw van Jos en dochter, als Jos, maar ook aanwezige Duitse koiliefhebbers, waarvan ik begreep dat ze vaker kwamen bij Jos en al menig koi bij hem hadden gekocht.

Tja, ik wilde ook graag 1 of 2 koi kopen, want ik had mijn transportunit voor koi achter in de kofferbak van de auto staan. Echter ging die vlieger niet op! Bijna alle koi bij Jos aanwezig waren al verkocht. Waar ik verliefd op werd waren de Doitsu Ochiba Shigures die Jos had zwemmen in een van zijn bakken. Het waren er redelijk veel, maar helaas. Ze waren allen verkocht en waren nu ongeveer 20 cm. Ze gingen de mudpound bij hem in en zouden volgend jaar afgehaald kunnen worden op 50 cm. Op die lengte waren ze dan ook verkocht. Mocht e.e.a. niet lukken, dan kon je hem voor nop meekrijgen of een andere uitzoeken. Een hele andere manier van zaken doen dus! Bij hem krijg je daarom ook niet twee voor de prijs van 1 of zo!

Je kunt op Jos’ site ook kijken naar de koi-ontwikkelingen. Leuk om te zien hoe zich een jonge koi veranderd!

http://www.aenc-koi.nl/eurokoi/development/eug_index.htm

We hadden zeker dik twee uurtjes bij Jos Aben kunnen verblijven. Hij heeft ons bijna alles laten zien en vertelde amusant wat zijn werkwijze en handelswijze is. Hij is heel vaak in Polen te vinden. Hij heeft dar een structuur in, doch dit vertel ik niet via dit medium. Heeft niemand even niets mee te maken.

Al met al terugkijkend naar een zeer prettig verblijf bij Jos Aben, kocht ik zijn boek, hetwelk Jos natuurlijk voor mij signeerde met vermelding van een passende tekst.

Ik raad iedereen dan ook aan om zijn boek te kopen. Hij is een zeer bijzonder boek. Geen alledaags koiboek. De titel van het boek zegt het eingelijk ook al. “De geheimen van de koi ontrafelt.” Mooi geschreven boek, met hele mooie foto’s! Een echter aanrader! http://www.aenc-koi.nl/koiboek/boekaanvraag.htm

Wat heb ik geleerd van dat bezoek? Nou heel eenvoudig! Ik stuur Jos nu zeer binnenkort een mailtje met mijn koiwensen die ik nog heb, zoals zijn mooie Doitsu Ochiba Shigure, een echter hi-utsuri of hi-showa en een beni-komunryu………….. Vlug het mailtje maken. Mogelijk dat Jos volgend jaar ook iets voor mij heeft. En als hij ze voor me heeft, dan gaan er natuurlijk wat mindere koi bij mij er uit! Je kunt je bakje niet blijven vullen!

Op de site van Jos Aben kun je ook nog een koiquiz doen om je kennis op koi gebied te testen. Let op! Wel eerlijk spelen!

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz1.htm

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz2.htm

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz3.htm

http://www.aenc-koi.nl/vari/koiquiz4.htm

Nadat we bij Jos Aben waren geweest, zijn we nog richting huiswaarts aan gegaan bij Roger Cremers van Kobara te Linne. Even kijken wat Roger nog had zitten. Bovendien had nog nooit de mooie tuin van Roger Cremers Kobara te Linne gezien.

Roger had van het voorste gedeelte van de zaak weer, zoals vroeger een bloemenzaak gemaakt, met de oude naam: “Het Roosje”. Opvallend had hij veel personeel rondlopen. Roger, afwijkende zoals hij normaal is, druk druk op zijn kantoor en liet slechts 2 seconden zijn gezicht zien! Geen tijd, geen tijd! Duidelijk geen ZEN uitstraling, zoals had dat voorheen wel had!

Zoon Robbert heeft zich op z’n gemak alles bij Kobara bekeken en was onder de indruk van zijn mooie watertuin. Maar dat is deels zakelijk, maar voornamelijk zijn hobby, want Roger woont bij zijn zaak!

Enfin toch bij hem twee koi kunnen scoren!

Dit zijn dan de twee nieuwe aanwinsten! Niet moeilijk over gedaan! Gewoon gekocht omdat we ze beide mooi vonden en symmetrisch getekend zijn ….. voor een zeer aantrekkelijke prijs!

Sayonara Jos Aben, bedankt voor je ontvangst. Over de trip naar Polen zullen mijn zoon en ik nadenken….. De mail met reservering van de koi stuur ik je a.s.a.p.

Groet John en RobbertHKS 2011 nr. 19

Over KOI Posted on Tue, March 29, 2011 15:57:27

Ja hoor, de aankondiging is er weer voor de Holland Koishow 2011 nr 19!

Op internet bij Aquadistri gespot! Maar nog niet op de site van NVN!Het was een echte winter!

Over KOI Posted on Sun, May 02, 2010 19:44:14

Zoals eerder geplaatst, heb ik jammer genoeg geen tijd gehad om zaken bij te werken op de log. Te druk met peeceetjes repareren en bouwen. Nu doe ik een stapje terug, zodat ik op zaterdag weer wat aandacht kan geven aan mijn juweeltjes en andere zaken.

Het was afgelopen winter een paar keer goed raak qua sneeuw en vorst.

Het vijverwater was brrrrrrrr….. goed koud, maar de vijver is niet dicht gevroren. Er zit genoeg beweging in het water!

Kijk maar eens naar de winterse foto’s van de tuin met vijver. Inmiddels ziet deze er weer geheel anders uit!

Met de vijver is het zoals gezegd goed gegaan. Echter 1 koi (Sanke = aankoop 2010 met z’n viertjes Bekko, Sanko, Showa, Yamabukka/ zie eerder bericht) ging al met een plekje op zijn kop de winter in. Eigenlijk had ik toen moeten ingrijpen. Nu was het zo ver dat het bijan te laat was. Maar de tijd is nooit weg gegooid om te leren en te oefenen.

De koi moest zo snel mogelijk toch nog uit de vijver! Zie volgend bericht. Kijk eerst maar eerst naar de winter foto’s….Kwekers Japan

Over KOI Posted on Sun, May 02, 2010 19:10:52

Hallo Beste mensen…

Ja, ik ben er weer op de weblog en ben van plan om regelmatig weer feedback te gaan geven m.b.t. de juwelen.

In middels is het seizoen al weer langzaam aan begonnen. In middels zijn er ook al weer enige zaken gebeurd en uitgevoerd aan de vijver. Ik heb de zaakjes achter elkaar genoteerd en gefotografeerd.

Hiervan geef ik zo snel mogelijk bericht.

Om weer start te geven, begin ik eerst met het voorstellen van de Japanse koi kwekers.

Zo heeft u de meesten bij de hand met foto.

Sayonara! smileyVijvers & Koi Magazine

Over KOI Posted on Tue, September 09, 2008 14:57:13

Blog ImageHet weer, laten we eerlijk zijn, is niet wat we ervan hadden gehoopt.

Zelf nog een paar warme dagen in de volgende maanden zijn welkom, maar maken de zomer niet meer goed.

Het wil echter wel zeggen dat we onze vijvers zeker moeten gaan voorbereiden op koudere dagen en onze vissen extra verwennen met degelijk voer en een extra controle op gezondheid.

Ik ga me de komende periode bezig houden om wat te schrijven over de koi in het algemeen. Dit om de komende winterperiode te overbruggen. De Holland koi show van de vereniging is inmiddels weer achter de rug. Ik ben vanwege ziekte weer niet kunnen gaan. Maar de gratis dvd van de show in 2007 van de vereniging NVN was zeer welkom en mooi om te bekijken. Een leuke geste van NVN naar de leden.

Weldra zal weer het nieuwe orgaan verschijnen van NVN.

Nu is er weer een nieuw e-magazine verschenen van Vijvers&Koi e-magazine van hoge kwaliteit dat gratis kan aangeboden worden. http://www.vijversenkoi.biz/Blog Image

Wees er dus snel bij en download hem via volgende link:

Magazine 17 ZIE HIERONDER LEES DIT EERST:

Kan u het Vijvers&Koi e-magazine niet rechtstreeks openen, u MOET de link kopiren en in uw adresbalk van Internet Explorer of Firefox plakken.

http://www.vijversenkoi.be/downloads/emagazine/vijvers&koi_emagazine_17.pdfNihikigoi voor Neerlandici

Over KOI Posted on Sat, January 26, 2008 19:00:55

Blog ImageIN HET ORGAAN NR. 75 VAN DE NISHIKIGOI VERENIGING NEDERLAND, LAS IK EEN STUKJE (KO(I)LUM VAN EEN KOIGEK) GESCHREVEN DOOR JOOP “GINRIN” VAN TOL, BESTUURLID & KOIVIJVER ADVIES COÖRDINATOR. EEN UITTREKSEL VAN DIT STUKJE WIL IK LANGS DEZE WEG WEERGEVEN. HET ZIJN TWEE DEZELFDE STUKJES TEKST. HET EERSTE VOOR DE NEERLANDICI. HET TWEEDE VOOR DE NORMALE TAALGEBRUIKER. HIERAAN KUN JE ZIEN HOE VERWARREND EN HOE VERSCHILLENDE DE NEDERLANDSE TAAL KAN ZIJN:

(Snap je het eerste gelijk, of moet je toch het tweede lezen om er uit te komen?)

NISHIHIKGOI VOOR NEERLANDICI:

Een welslagende biotoop rond de periferie is door lancune voorwaar geen sinecure. Suburanisatie echter, compliceert de communicatie met gelijkgestemden. Zijn wij echter zo coulant dat onze eruditie willen distribueren onder de lotgenoten of limiteren we ons louter tot de eigen perikelen? Weteringmanagement is de passe-partout tot prosperiteit, dat is perceptibel, dus allengs bekend. Desniettegenstaande blijft de koihouderij een gecompliceerde aangelegenheid met vele impedimenten welke velen tot aporie drijven. Met veel persistentie geeft een petieterige clan echter geen krimp en houdt weloverwogen stand. Helaas ligt de genese van de koihobbyist frequent bij tuincentra, waardoor ten gevolge van een manco in de retoriek der tewerkgestelde abituriënt, veel misère kan verrijzen. Veelal wordt hierdoor, door de potentiële adept, vroegtijdig de spreekwoordelijke calumet aan Maarten overhandigd. Een wellicht geapprecieerd, Nishikigoi Sociëteit der Lage Landen lid, gaat dientengevolge frustratoir doch inevitabel verloren. Toch gloort er hoop aan de kimme. Homo Sapiens Alveus wordt door het lezen van het opiniërend magazine “Koi” allengs kiener. Met repercussie dat de Koi langer in vivo blijven.

(Nu dan de vertaling….)

KOI VOOR DE REST:

Een succesvolle vijver bouwen in de grote stad is door het gebrek aan ruimte moeilijk. Doordat veel vijveraars de stad verlaten, valt het daar nog niet mee om met de medehobbyisten in contact te komen. Willen wij trouwens onze kennis wel delen, of houden we die liever voor onszelf? Watermanagement is de sleutel van het succes. Dat is gemakkelijk waar te nemen en bij bijna iedereen wel bekend. Toch blijft het houden van koi er een van veel obstakels, die velen tot wanhoop drijven. Met veel doorzettingsvermogen houdt een kleine groep nieuwelingen het toch vol. Helaas komen veel mensen bij tuincentra voor het eerst in contact met koi, waardoor onbekwaamheid van de tewerkgestelden schoolverlater veel ellende kan ontstaan. Vaak wordt hierdoor, door de nieuwe koiverslaafde, vroegtijdig de pijp aan Maarten gegeven. Een mogelijke toekomstig en gewaardeerd lid van de Nishikigoi Vereniging Nederland gaat onherroepelijk verloren. Toch gloort er hoop aan de horizon. De vijveraar wordt steeds slimmer. Door het lezen van het magazine “Koi” kunnen de koi een langer leven tegemoet zien.

Joop “Ginrin” van Tol.

Missjien dat ut nòch tot ‘n Mestreechse vertaoling kump vaan de schreivèr vaan dees log. Eve aofwachte dus! De groete Sjeng!Voeding

Over KOI Posted on Tue, January 08, 2008 18:39:22

Blog ImageHet nieuwe jaar is al weer 8 dagen oud! Er zijn al weer verschillende zaken de revue gepasseerd! Zo zijn er drie collega’s die met fikse hartklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Een van de drie, de broer van bevriende collega, wordt morgen geopereerd en krijgt een by-pass. De moeder van Marie-José gestorven…..

Maar ook positieve zaken passeren de revue. Zo heeft de al eerder aangekondigde nieuwe uitdaging met Carlos, zich al inmiddels geopenbaard! Maar daar over binnenkort een afzonderlijke belichting!Blog Image

De werkzaamheden in het kader van de vijver staan even op een laag pitje. Immers hoeft er niet meer veel te gebeuren. Vandaag heb ik nog 2 enkel fase kwh elektriciteitsmeter geroggeld! Is wel even handig om het verbruik van de twee elektralijnen te meten. Paultje. al vast bedankt!

Omdat ik even dus niets te melden had op het gebied van de werkzaamheden, schrijf ik even een stukje over voeding van de koi.Blog Image

Het voeren van Koi.

De lichaamsvorm van Koi wordt sterk beïnvloed door de voergewoonten die u hanteert. Door de meeste Koibezitters wordt een perfecte lichaamsvorm nagestreefd. Het is daarom verstandig om een juiste manier van voeren te gebruiken en een perfecte waterkwaliteit na te streven. Uitgebalanceerde voeding en een verantwoord voedingspatroon zullen bijdragen tot een gezonde groei zonder dat uw vissen te dik worden. Mede hierdoor zal uw Koi en bovendien de waterkwaliteit niet negatief worden beïnvloed.

Hoe hou ik mijn koi gezond?

De weerstand van vissen is voor een belangrijk deel afhankelijk van de voeding. Voer daarom uw vissen met de beste voedingssoorten. Voer niet meer als dat uw vissen in 5 minuten kunnen opeten. Voer de vissen op een regelmatig tijdstip en geef ze voer volgens de maatstaven die worden gehanteerd voor de periode van het jaar en de watertemperatuur. In het voorjaar, najaar en winter kunt u het beste Wheat-Germ en in de zomer Staple en/of kleurvoeding geven. Wij bevelen u aan om een goed uitgebalanceerde korrel te voeren.

Vertering en watertemperatuur?

Hoe vaak u de Koi te eten geeft hangt af van de watertemperatuur. Bij lage temperaturen werkt de spijsvertering van de vissen langzamer en voert u dus minder om watervervuiling door overtollig en onverteerd voer te voorkomen. Door op de juiste wijze te voeren houdt u uw Koi gezond en voorkomt u problemen met de waterkwaliteit.
– De vertering van Staple bedraagt ongeveer 12 uur bij een watertemperatuur van 20°C.
– De vertering van Wheat-Germ bedraagt ongeveer 12 uur bij een watertemperatuur van 10°C.

Blog ImageSommige mensen geven er de voorkeur aan om toch te blijven voeren. Hierover lopen de meningen sterk uiteen. Wij raden u aan om, indien u wilt doorvoeren, dit tot een absoluut minimum te beperken. Blog Image

Een belangrijke regel is dat u er voor zorgt dat uw Koi niet teveel voer krijgt. Het komt bijna nooit voor dat een Koi sterft door ondervoeding, maar eerder door overvoeding!Koi van broer Frieda?

Over KOI Posted on Sun, December 16, 2007 13:39:45

Afgelopen vrijdag hadden we van het werk een kerstreceptie, die erg leuk en gezellig was.

Nu hebben bijna de gehele tijd samen met Frieda en Marcel, Nelly, en enkele andere vaste collega’s bij elkaar gestaan en de nodige kerstpintjes gedronken!

Marcel en ik hadden het over van alles en nog wat, over auto’s wat weer zijn specialiteit is! Maar ook over koi! Marcel maakte namelijk de opmerking dat de broer van Frieda ook koi heeft. Maar hij wil daar van af! Hij heeft ook grotere jongens, en wel een stuk of zo!!

Hij vroeg of dat iets voor mij was. Hij zou er mooie bij hebben! Daarop antwoorde ik dat ik daar niet het geld voor had om koi over te nemen en aan te schaffen! Toen werd het niet stil. maar deelde Marcel mij mede dat ik daar even niet over na moest denken en dat e.e.a. wel goed zou komen!

Ik ben beniewd naar zijn vijver en inhoud! Zou er zich dan toch een gelegenheid voor doen om mijn collectie wat uit te breiden en te verbeteren!?

Ik weet het nog niet, maar we zullen maar even afwachten.

In ieder geval Marcel en Frieda al bedankt voor de moeite die jullie er voor willen doen!

JohnBlog ImageDe stamboom van de koi, genetisch gezien!

Over KOI Posted on Mon, October 08, 2007 18:48:19

Blog Image

Om al vast een begin te leggen m.b.t. de verdere uitleg en het vervolg op een eerdere post over koivarieteiten, laat ik een afbeelding zien van de genetische stamboom van de koi.

Even niet te veel woorden, maar gewoon even de afbeelding bekijken. Ik kom hier later op terug en zal zaken benoemen en uitleggen!

Nishikigoi genetische stamboom:

Blog Image

Koivarieteiten:Blog Image

Hoofdgroepen:

Blog ImageKoi aankopen!

Over KOI Posted on Mon, October 08, 2007 00:33:19

Blog Image

Het seizoen voor het aankopen van Koi is eigenlijk voorbij. Waarom dit bericht dan, zou je kunnen denken. Nou je moet altijd beslagen ten ijs gaan. Dus al vast voor het nieuwe seizoen maart 2008!!

Blog Image

Waar koi kopen?

Als u van plan bent koi aan te schaffen zoek dan een betrouwbare handelaar die tijd voor u maakt.
Waar dient u verder nog op te letten bij de keuze van de juiste handelaar.

· Heeft de verkoper ervaring met koi?
· Zijn de stockeervaten goed onderhouden?
· Liggen er dode vissen in de stockeervaten?
· Mag u bij de aankoop van duurdere koi deze nog een tijd bij de handelaar laten?
· Zien de vissen er gezond uit?

Als u éénmaal de handelaar gevonden hebt waar u uw koi wil aankopen moet u nog een keuze
maken uit de vele aangeboden koi(soorten).

Je droomkoi uitkiezen.

Een koi kiezen doe je niet op 5 minuten; neem uitgebreid je tijd voor je overgaat
tot de aankoop van je koi.
Waar dien je op te letten bij de keuze :

· Kijk hoe de koi zwemt; deze beweging dient vloeiend te zijn.
· Een gezonde koi zwemt voordurend rond; vermijd koi die stil op de
bodem vanhet stockeervat liggen.
· Bij een gezonde koi zijn de borstvinnen bijna altijd gespreid; vermijd vissen
met dichtgeknepen borstvinnen, dit is meestal een teken van stress.
· Vermijd koi met troebele ogen, met knobbeltjes op het lichaam, met een wasige huid,
met opengesperde kieuwen,vermijd ook koi die schubben missen of rottende vinnen hebben, enz…
· Een koi is nieuwsgierig en komt meestal direct op beweging af omdat hij denkt
dat er wat te eten voor hem is; dit is een teken van een gezonde eetlust.

Bij handelaars worden de koi meestal ‘s avonds gevoederd, omdat de koi’s dan gemakkelijker
naar boven komen in de loop van de dag zodat de klanten een betere keuze kunnen maken.

Nu is het seizoen voor het aankopen van koi echter voorbij. Er zijn handelaren die hun laatste restjes nog willen verkopen. Vaak ziet men de prijs met 50 procent dalen.

Op het laatst van maart 2008 zulen naar verwachting weer de nieuwe zendingen van Koi uit Japan binnen komen bij de gerenomeerde handelaren. Die gaan immers deze maand al of in de maanden januari-februari naar Japam om hun inkopen te doen c.q. hun bestellingen te plaatsen, waarna ze in maart naar Europa komen.

Eventjes de komende koude maandjes doorkomen en dan weer uitzien naar het installeren van de apparatuur in de filterkamer, het laten lassen van de vijverfolie en het systeem opstarten, En natuurlijk bij de gerenomeerde handelaren gaan kijken hoe de kartonnen dozen met daarin plastic zakken met juweeltjes arriveren uit Japan.

Blog ImageNext »