Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Kunstwerk voor in de tuin gemaakt!

Mijn koivijver na aanleg Posted on Mon, February 13, 2012 09:46:34

Hoi koiboys,

Kijk eens naar het kunstwerk dat ik op vinyldoek heb gemaakt voor in de tuin bij de vijver.

Wel toepasselijk hé!

Weer een mooie verfraaiing voor in de tuin om het thema aan te sterken en niet te kitscherig te maken!

Tsjakka!

JohnVijver na al die noviteiten weer in rust

Mijn koivijver na aanleg Posted on Tue, June 14, 2011 21:36:04

Ik had Speedy de jonge van vorige jaar in de grote vijver los gelaten. Hij heeft twee rondjes zeer blij rond gezwommen, totdat hij in de skimmer lag. Dus Speedy nog even vol houden in je aqarium. Je mag binnenkort na de grote hospitaalbak. Daar kun je ook grote rondjes zwemmen, zonder skimmer! Speedy is thans 12 cm groot!

En toen was alles weer in rust! (op de voorgrond de Afrikaanse lelies)

Groet John

Noot:\

Ik heb even bij Jos Aben A&C Koi – Yoshikigoi kweekresultaten – ontwikkeling gekeken. Hij heeft daar ook een Speedy uitvoering op de site staan, waaraan je kunt zien hoe de koi zich heeft ontwikkeld heeft in enkele maanden. Zou Speedy zo ook kunnen worden? Ik vond dat gedoe op zijn hoofd en rug al vreemd. Maar zo vreemd is dat kennelijk niet!?Vervanging schuifkraan Valterra 110 mm

Mijn koivijver na aanleg Posted on Tue, June 14, 2011 21:34:51

Hier volgt een verslag over het vervangen van de Valterra schuifkraan van 110 mm die door mijn nonchalant gedrag was afgebroken….

Tja, een Valterra schuifkraan moet je niet willen dicht schuiven met je voet. Daar zijn die dingen niet voor gemaakt.

Met zoon Robbert ging ik de nieuwe kraan plaatsen op zondag na de minikoitour bij Jos Aben, Roger Cremers en Wim en Jan van de Meerakker! Bij de laatste heb ik de schuifkraan gehaald. Wim, Jan en Marcel van de Meerakker zijn mijn vaste leveranciers van de hardware en voerders.

Met de ballon in de buis de schuikraan vervangen moet een eitje zijn, want er stroomt dan geen water meer door de buis.

Jammer dan de ballon was niet te gebruiken, omdat de opblaasslang telkens los schoot en de ballon niet ver genoeg te plaatsen was, omdat hij maar een slang van 1 meter had.

Dus onder waterdruk de kraan vervangen. Dat moest dus een snelle, maar adequate actie worden, waarbij mijn zoon en ik het scenario van tevoren duidelijk hebben doorgesproken, zodat we beiden wisten waar we aan te waren.

Dat we nat zouden worden, was een ding wat zeker was. Dat we geheel nat zouden worden ook! Maar hoe diep we onder water zouden moeten gaan werken uiteindelijk wisten we nog niet. Dit moesten we ook met nadruk beperken. Dit i.v.m. de eleltrische contacten, die gelukkig door mij hoog geplaatst waren.

We hebben uiteindelijk de slag gewonnen met gelukkig maar 50% waterverlies uit de vijver. Dit konden we als een grote waterverversing afschrijven. Een goede tip van mijn zoon Robbert was ook dat de schuif geopend tegen de waterstroom geplaatst moest worden, zodat de rubbers ook goed op hun plaats aangebracht konden worden.

Uiteindelijk hadden we de zaak binnen 10 minuten voor mekaar en zaten er 3 schroeven in en de rubbers op hun plaats, zodat er nog maar een beetjes water uitsijpelde.

Wat een dag! Wat een leermomenten!

Robbert, zoon, bedankt voor je medewerking!

JohnNieuwe UVC-voorfilter

Mijn koivijver na aanleg Posted on Sun, May 29, 2011 18:57:22

Vorige week berichtte ik over het feit dat mijn UVC Jumbo koi lamp van 55 watt lekte. De buislamp zelf was vol water gelopen en een tweede buislamp was de dag er na ook weer vol gelopen, waardoor er sluiting ontstond met de nodige gevolgen van dien. De oorzaak is dat de leverancier niet de juiste o-ringen geleverd had. Ik had o-ringen gekocht en geleverd gekregen die ogenschijnlijk veel op de originele ringen leken, maar feitelijk dus niet. Zij waren namelijk een fractie van een aantal nano mm te groot, waardoor het water zich door de druk van de lamp naar de elektrische behuizing in de eindkappen kon vloeien. Op een gegeven moment is die kap vol en dan is het einde oefening. Nu zouden de originele ringen besteld gaan worden. Maar ja, hoe langs zou het gaan duren en om iedere keer € 24,50 aan een 55 watt Philips buislamp uit te geven, werd me ook te veel.

Hieronder oude situatie:

Zoals jullie weten heb ik een koivijver filtersysteem van Oase Living Waters. Oase geeft helder water garantie.

Ik heb alles van Oase ook de pompen (Optimax 15000 voor de filterlijn en de Aquamax 6000 voor de skimmerlijn). Respectievelijk:

Verder heb ik de filtermodules Profiline 1x M2 en 2x M3. Van de M3’s heb ik alle blauwe grove sponzen in de module direct na de M2 gedaan en in de laatste module alle rode sponzen.

Dan heb ik voor de M2 een automatisch borstelsysteem voor de RVS cilinders schoon te maken, t.w. Profiline Screendrive. (Zo hoef je niet elke half uur naar buiten te rennen om de cilinders schoon te poetsen. Dit gebeurd automatisch!)

Dan heb ik ook nog twee luchtpompen. 1 Pomp die ik ‘s nachts in de vijver laten werken en 1 pomp die continue in de bakken loopt. Respectievelijk zijn dat de Oase Aqua-Oxy 4800 en de Oase Aqua-Oxy 2000.

Nu was dan de tijd gekomen om ook de UVC lamp van Oase de kopen. Bij de aanleg van de vijver was mij die lamp toch nog een beetje te duur. Je moet toch uit gaan van een prijs van € 479,00 (exclusief pvc aansluitstukken e.d.). Ik heb namelijk de Oase Bitron 72C gekocht. Deze UVC filter unit bevat 2 PL lampen van Phillips a 36 watt = 72 watt, die een afgeronde stolpbuis geplaatst zijn ter bescherming voor het instromend water. Om deze stolp draait op water kracht een rotor, die de glazen quartz stolp (buis) reinigt. Verder Bitron ook voorzien van een kijkvenster, die door de beweging van de rotor knipper. De rotor levert drie voordelen op in samenhang met het kijkvenster. Ten eerste zie je natuurlijk dat de lamp brandt. Ten tweede weet je aan de hand van het knipperen dat de rotor in beweging is en ten derde weet je aan de hand van de beweging van de rotor dat de instroom in de Bitron goed is en geen speciaal invoerstuk geplaatst hoeft te worden.

Natuurlijk heb ik de lamp weer gekocht via Marcel van d Meerakker, die zijn zaak Mebeau heeft gevestigd in Voerendaal. Marcel is geen echte koispecialist, maar haalt zijn expertise bij zijn oom en neef Wim en Jan van de Meerakker van Merakal www.merakal.nl te Landgraaf. Over de prijs mag ik niet klagen. In tegendeel. Nu hanteren Mebeau en Merakal scherpe prijzen. Voorbeeld hard pvc bocht 90 maat 50 mm bij Mebeau/ Merakal € 1,80. Bij gerenomeerde zaak (Ik noem even geen naam!) in Geleen betaalde ik jammergenoeg i.v.m. noodsituatie voor het zelfde € 3,75. Dat laatste bedrag betaal je bij Mebeau/ Merakal voor een wartel/ koppeling van 50 mm. Ik moest met spoed ook nog 6 van die dingen hebben! Ik was net zoveel kwijt als bij Mebeau/ Merakel voor alle pvc aansluitstukken voor de Bitron.

Beide leveranciers ontvangen hun spullen van Sibo en hanteren hetzelfde merk en kwaliteit. Maar ja, de een wil dan ook veel verkopen en de ander niet. Die wilt namelijk veel verdienen! En in de Euro € tijd is dat buiten zijn proporties gegroeid!

Ik ben de hele dag aan de slag geweest met het afbreken van de oude situatie (lamp en leidingen) en met de opbouw van de nieuwe situatie (apparaat aansluiten, leidingen leggen en tafeltje voor Bitron maken). Verder heb ik ook de afvoerleiding van de Profiline modules verlegd, zodat ik beter aan de schuifkraan kon komen i.v.m. het aflaten van het afvalwater.

Toen ik gereed was met de werkzaamheden, ben ik gelijk de zaak gaan uittesten. En wat denk je! Alles functioneerde gelijk perfect en wat waterdicht!

De nieuwe situatie! Kijk vooral naar het “tafeltje” voor de Bitron! Gemaakt van 2 PVC 110 mm buizen en Trespa plaatje, dat op twee eindkappen 110 mm is vastgebout met RVS materiaal!

Daarna alle gebruikte gereedschappen opgeruimd en uit verveling nog 5 bloempotten kunstig gaan bewerken met tegellijm voor zwembaden gekleurd tot een zwarte monogeen mengsel. Dit smeerde ik met en kwast op de bloempotten en rolde het met een grof schuim rollertje na, waardoor je een structuur kreeg. Zo ontstonden 5 nieuwe bloempotten, die nu allen in de zelfde uitvoering en kleur waren. Daardoor passen ze beter in het thema van de tuin en stralen meer rust uit!

Maar dat heb ik als laatste nog puur uit verveling gedaan. Ik was ‘s avonds om 21.00 uur klaar met mijn werkzaamheden, terwijl ik om 10.00 uur was begonnen. Inge had mij gezelschap gehouden in de tuin en had de buxussen en struiken gesnoeid, zodat we al keuvelend ons werk konden doen!

Koi, koi, koi John & je weet, zit je in de koishit……..meld je via de mail bij mij voor…..Dringend onderhoud

Mijn koivijver na aanleg Posted on Wed, May 18, 2011 19:58:18

Vandaag had ik eindelijk vrij en kon ik aandacht schenken aan de vijver. Na een dikke anderhalve ziek te zijn geweest en in bed gelegen te hebben met rugpijn, kon ik aan de slag vandaag. Het was zeer beslist nodig om iets te doen vandaag en niet langer uitstellen, want dat zou mogelijk ten koste van de leefomgeving van de koi kunnen zijn.smiley

De UVC-filter werkte al zeker een week niet meer en het water begon een beetje te kleuren.

Ik heb de UVC lamp uit elkaar gehaald en zag dat er een lekkage was in de UVC filter, de nieuuw Philips UVC lamp die ik 4 weken geleden had aangebracht was helemaal vol water gelopen en had dus een vette kortsluiting gegeven. Tja, je staat dan raar te kijken met een buislamp vol water in je handen.smiley

Dus getogen naar Merakal in Landgraaf en daar een nieuwe UVC buislamp gekocht en nieuwe rubbers voor de zekerheid besteld. Ze hadden ze jammergenoeg niet in voorraad. Dus even wachten en thuis maar kijken of ik e.e.a. aan de gang zou krijgen.

Thuis gekomen gelijk aan de slag gegaan. Alles weer in elkaar gezet en aangesloten. Aanvankelijk zag het er goed uit, maar na enige tijd begon de RVS UVC Koi Pro aan de boven aansluitingen van de lamp en instroom te lekken. Shit, toch waarschijnlijk de rubbers. Aan de quartz buis kon het niet liggen, want die had ik ook vervangen.smiley

De zaak maar goed als mogelijk gedicht. De buislamp zal op korte termijn wel weer vol lopen, maarhet kan eenmaal nu niet anders. Even de rubbers afwachten en hopen dat de UVC toch zijn werking doet!

Daarna heb ik de nog filters gereinigd en water ververst. Verder toegevoegd aan het water een dosering Sansai Biorex en 2,5 kg in warm water opgelost vijverzout. Het opgeloste zout heb ik met een gieter met sproeikop verdeeld over het wateroppervlakte.

Nadat het nieuwe water was toegevoegd, ruimde ik alles weer op! Om 17.00 uur kon ik mij lekker gaan douchen. Daarna lekker met een dikke sigaar opgestoken op een bedje naast de vijver gaan liggen.smiley

Ik had wel een voldaan gevoel van de verrichte klus, maar gerust was en ben ik nog niet i.v.m. de toestand van de UVC filter.smiley

Ik kan wel een nieuwe filter kopen, maar dan moet ik het leidingwerk ook weer veranderen. Dat is niet 1-2-3 gedaan!

Maar even afwachten tot de bestelling van de rubbers binnen zijn!

Sayonara koivrienden,

JohnsmileyVandaag weer aan de slag geweest met de vijver

Mijn koivijver na aanleg Posted on Sun, May 02, 2010 20:21:27

Vandaag heb ik nog enkele werkzaamheden in de tuin gedaan.

Gisteren zijn Inge en ik naar Den Bosch winkelen geweest. We waren nog nooit in het centrum van Den Bosch geweest, alleen in de buitenwijken.

Ik moet eerlijk zeggen, je moet er geweest zijn…. het heeft een leuk centrum. Echter het weer zat niet mee, want het regende flink. Maar ook daar vaker naar toe te gaan, dat is ook weer niet nodig.

Neen, het weer was met Koninginnedag beter. Inge en ik zijn toen op de Koninginnemarkt geweest. Het was er gezellig marktdruk.

Zoals gezegd, vandaag nog enige snoeiafval opgeruimd van vorige week en water ververst van de vijver. Bovendien toegevoegd K+ en G+ met Mäerel.

Verder uit de filterkelder de nodige vuurbuiksalamanders gevangen en bij de buren uitgezet. Die hebben immer een natuurlijke vijvers. Ook de kleine kikkertjes gevangen en overgeplaatst.

Kijk eens naar de foto van de tuin en vijver. Kijk ook naar de Japanse lantaarn. Nu overdag. Het kleurtje van het water zal na 2 dagen weg zijn.

Sayonara! JohnQuaratainebak gewijzigd

Mijn koivijver na aanleg Posted on Wed, May 06, 2009 20:14:44

Gisteren heb ik de vijver, filters en filterkelder, een goed schoonmaakbeurt gegeven. Eens paar jaar maak ik de filters eens goed schoon met vijver water. Ik spoel de troep goed weg. Zaterdag ga ik de bacteriën, ter ondersteuning van de opstart, na de winter halen. Zo krijgen kwaadaardige bacteriën geen of nagenoeg geen kans.

Vandaag heb ik de quaratainebak gewijzigd en anders gemaakt.

Ik heb een plateau gemaakt van bankirai dat ik over had van de vlonder. Zo kon ik de grote statafel waarop de filter stond weg doen en makkelijk de filter op de bak zlef plaatsen.

Ook heb ik natuurlijk het leidingwerk aan moeten passen, zodat e.e.a. ook compacter werd.

De bak kwam vlug gereed en is in principe gebruiksklaar. Stel er komt plotseling een nieuwe koi…… of erger…… er wordt er eentje flink ziek!

Daarna het resthout opgeruimd. Alle restcement zakjes, en restafval pvc leidingen opgeruimd. De bruikbare handel zal ik teruggeven aan Jan van Merakal te Landgraaf. Immers wat moet ik er mee. Het ligt mij alleen maar in de weg. Jan kan het nog verkopen.

Natuurlijk weer de fotootjes….Meimaand !

Mijn koivijver na aanleg Posted on Sun, May 03, 2009 19:17:27

Nu schrijven we vandaag 3 mei 2009. We zij ruim 2 maanden verder dan de laatste post (bericht).

Eigenlijk een jubileum uitgave, want het is de 200-ste post (bericht) die ik schrijf op deze log.

Het weer is inmiddels anders dan op de voorgaande foto’s, zoals je kunt zien. Maar de meeste mensen zullen zich er wel van bewust zijn, dat we ook al anders gekleed gaan dan 2 maanden geleden.

We mogen terug zien op een fijne periode van het weer! Hopelijk blijft dit zo door gaan. Ik ben er bevreesd voor dat we in de zomer periode dadelijk al weer vlug herfst zullen hebben. Maar dat moeten we maar even af wachten.

Qua gezondheid lig ik zelf nog wat te kwakkelen. Het kon beter. Allerlei kleine kwaaltjes remmen mij jammergenoeg af…… Maar laten we hopen dat dit goed komt.

De laatste tijd heb ik mij veel bezig gehouden met reparaties en nieuwbouw van computers. Zelf heb ik ook weer een nieuwe machine. Dit is eigenlijk een tussen oplossing, want in het najaar komt iets wat ik graag zou willen maken.

Maar ach, het weer is goed. Tijd weer voor andere dingetjes te gaan doen.

Ik ben ook al weer begonnen met het herinrichten van de quaratainebak voor de koi in de garage. Ik probeer e.e.a. minder kollossaal te maken. Wat beperkter, zodat Inge wat meer ruimte heeft in de garage. Ze vindt het maar een sta-in-de-weg. Maar dat vindt ze van mij ook! Ze is de laatste tijd aan het opruimen geslagen. Alles gaat weg! Ik laat dit los en maak me er niet druk over. Laat maar gaan! Als ze mij maar niet op ruimt!

Nu terug te komen naar de juwelen in het water. Ik heb nog wat spullen gekocht bij Marcel v/d Meerakker, lees www.mebeau.nl in Voerendaal. Hij is niet specifiek ingeicht v.w.b. koi. Echter kun je alles op dat gebied wel bij hem kopen. E.e.a. gaat dan via zijn oom Wim en neef Jan uit Landgraaf…. www.merakal.nl

Zo heb ik voor de verzorging per direct nodig een medikit van Koi Pro, een zak met Saki Hikari multi season (het beste voer met bacteriën), een panschepnet, een koisok, anarex bio logisch 4 en bactoplus gel.

Ik ben benieuwd wanner ik het van het geleverd krijg. Laatst ik ook een nieuwe kristalbuis met uvc lamp 55 watt bij hem gekocht. Dit was ook een mee valletje qua prijs. Immers is als je beiden samen koopt een korting van toepassing. Koop je ze los, dan ben je net zo duur uit als de twee samen. Zo heb je altijd een reserve kristalbuis voorhanden.

Tja het weer is goed. De koi ogen goed. Behoudens enkele karperpokjes en de Sanke die net voor de winter gewond het seizoen in ging, heeft een plek op de linker “schouder” zijde. Die moet behandeld worden. T.w. enkele schubben verwijderen en ontsteking verwijderen met waterstrofperoxide. Vandaar de medikit, die bestaat uit verdoving, ontsmetting en antibacteriële wondzalf.

O ja, dat was ik nog even te zeggen. Robbert, zoonlief, heeft zijn hobby tropische vissen weer opgepakt. Hij is al enkele weken bezig. Heeft zich inmiddels al weer veel eigen gemaakt op dat gebied. Nu wilde hij met mij vissen gaan kopen. Hij wilde naar Würselen gaan naar Aquatop http://www.aquatop-aachen.de

Dat hebben we gedaan op Koninginnedag. Nou op visgebied kun je daar je lol op. Qua verzorgingsprodukten voor de vissen ben je maar met enkele produkten goedkoper uit. Tja, soms wel tot 50% goedkoper. Maar dat is maar van toepassing op een enkele produkten. Vissen, voer e.d. zijn toch wel wat duurder.

Maar wel gewoon leuk om enkele uren je ogen uit te kijken. Het betreft namelijk een zaak met 5500m2 verkoopruimte en 44 man pesroneel. Lekker ouderwets en op zijn Duits op elke afdeling 1 tot 2 medewerkers achter de counter. Dat moet toch geld opleveren, niet?We schrijven 1 maart 2009

Mijn koivijver na aanleg Posted on Sun, March 01, 2009 14:13:19

Uit KOI 82 – Winter!

Pfeeuuuwww… Het is me het wintertje wel.

Met buitentemperaturen tot -21° Celsius, met gemeten watertemperaturen van diverse vijvers tot 0.3°C en ijslagen die her en der de +20 centimeter dikte haalden, kunnen we rustig stellen dat de winter 2008/2009 een van de koudste en heftigste winteroffensieven is sinds lange tijd, die onze lievelingen hebben moeten trotseren. De meisjes en jongens van de K.V.A. maken de microscopen alweer gebruiksklaar voor het nieuwe seizoen dat zeer druk belooft te worden. Hier en daar wordt melding gemaakt van Koicollecties die compleet verloren gingen. Jammer, in de meeste gevallen hadden zulke verliezen voorkomen kunnen worden. Daarom hadden we in het vorige nummer een artikel plaatsen met de ondertitel ‘Hoe komen de Koi veilig te winter door’. Misschien dat velen dachten: ‘Het zal wel niet zo’n vaart lopen’. Nou, dat hebben we gezien en nog meer… gevoeld! Maar laten we niet teveel terugblikken, maar vooruit kijken. Koi 82 is inmiddels al binnen… Een vroege seizoensopener die ongetwijfeld de eerste zonnestralen van 2009 met zich mee zal brengen.

En gelijk hebben ze bij de NVN !! Ik denk, laat ik het schrijven op de weblog weer eens gaan oppakken. Het seizoen komt er weer immers aan. Het zal niet met de grootste frequentie zijn dat ik schrijf, maar nu zal het wel weer steeds vaker gebeuren. Al schrijf ik maar een post over de koi in het algemeen!

Vandaag schrijven 1 maart 2009. Het was een fijne dag vandaag. Ondanks nog enkele vorstsporen op de platte daken vanmorgen, brak de zon weldra door en kwam de temperatuur meter al vlug op 15 graden. Tjonge, wat een verschil gelijk.

Als we enkele weekjes terug kijken zaten we als het ware nog in het hartje winter. Kijk maar eens op onderstaande foto’s. De sneeuw lag vrij dik.

De vijvers overal om me heen waren flinke bevroren. Mijn koivijver echter niet. Er was voldoende stroming in de vijver, waardoor deze gelukkig niet dichtvroor.

Enkele dagen gelden nog lagen mijn “Living Jewels” als frikadellen in een doos naast elkaar op de bodem van de 2 meter diepe vijver. Bijna roerloos en afwachtende op het goede weer. Dus de koi op de navolgende foto’s liggen haast op bodem op een diepte van twee meter!

Al drie dagen gelden kwamen ze in beweging. Met een water temperatuur van 10 graden zwommen ze al weer vrolijk rond in de vijver. Een paar korreltjes Wheatgerm werden gelijk verslonden.

Een goed teken dus! Zo te zien hebben ze ook geen averij opgelopen in de winter. Alleen de Sanke van Huub de schoonbroer van Nelly, heeft een kleine zweer op zijn linkerzijde. Maar zo was hij ook al de winter in gegaan. Kijken of we die binnenkort kunnen behandelen om erger te voorkomen.

Inge en ik hebben vandaag ik de tuin gewerkt. Alle winterzooi uit de perken gehaald en struiken gesnoeid die nu gesnoeid moesten worden. Een zware dag voor mij, omdat ik nogal wat last van mijn nek/ rug heb. Maar om in een ander stemming te komen een vruchtbare dag.

Zelf heb ik voor het voorjaar de Sint Joep markt van Zitterd. Die is op 19 maart a.s.. Dat hebben we dus binnenkort! Maar laten we zeer zeker niet de 4 ijsheiligen vergeten!

IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. Deze periode wordt eveneens IJsheiligen genoemd. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het jaar waarop nog nachtvorst op kan treden. Een slordige interpretatie van deze volkswijsheid heeft geleid tot het misverstand dat er met IJsheiligen een verhoogde kans op nachtvorst zou zijn.

Tot de ijsheiligen worden gerekend:

Marmertus 11 mei

Pancratius 12 mei

Servatius van Mestreech 13 mei

Bonifatius van Tarsus 14 meiFilters schoonmaken en water verversen!

Mijn koivijver na aanleg Posted on Sun, October 26, 2008 11:40:40

Gisteren was het lekker weer om buiten weer iets te doen.Blog Image

Ik heb me bezig gehouden om de vijver eens grondig te reinigen. Ik had al drieweken geen tijd meer gehad om sowieso de voorfilter te reingigen. Iets wat ik normaal wekelijks doe!

Nu maar even de zaak grondig aangepakt!

Ik heb alle drie de filters gereinigd. Er zat behoorlijk wat residu in de voorfilter. Voorts waren de filtermatten behoorlijk vuil. Ik heb de matten uitgespoeld in het vijverwater in de bakken, zodat deze weer goed in de winter hun werk kunnen doen.

Dit wat ik gisteren gedaan heb, zal ik ook in het voorjaar doen! Zodat er twee maal jaar een grondige reiniging plaats zal vinden. Ook heb ik gisteren ongeveer 2, 5 m3 water ververst. Dit is ongeveer 12 procent van het totale volume! Je kunt goed zien op een van de foto’s dat ik niet met slangen e.d. hoeft te sjouwen en te werken. Alles heb ik met vaste leidingen en afvoeren geregeld. Ook het inlaten van nieuw water. Lekker makkelijk! OOk de elkektra heb ik lekker amkkelijk gemaakt. Alles op een radiografische afstandsbediening. Zo hoef je niet altijd de kelder in om bijv. de skimmerlijn tijdens het voeren uit te schakelen e.d.

Daarna heb ik nog enkele planten die niet goed op hun plaats stonden in de tuin, verplant! Ook ben ik nog even bezig geweest met het schilderen van een tuinornament in de garage!

Voor mijn meiden op het werk heb ik nog een ceedee samengesteld van DJ Ötzi, zodat zij ook weer tevreden zijn. Special edition from DJ Bune the Hase!

O ja, het worden weer koudere maanden. De grote blauwe “vriend” kan dan wat minder makkelijk voedsel gaan vinden en zal dus vaker gebruik maken van de Japanse buffetten! Draag zorg voor een goede preventie!Blog Image

Sayonara

Bune! smileyNext »