Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Het eindresultaat!

Eindfase aanleg vijver Posted on Wed, August 06, 2008 11:04:03

Tja, toch even langs deze weg nog het eindresultaat van de vijver laten zien.

Ik was dat nog even te vermelden op deze log!

Bij deze!

Vanaf nu zullen niet meer veel berichten verschijnen over de bouw van de vijver, maar meer hoe het met de vijver gaat en ook hoe het met de koi gaat!

Ik ben nog altijd niet tevreden over de pomp die in de filterlijn is geplaats. Die maakt als de eerste pomp flink wat geluid! Ik moet eens kijken op ik de verandering van aanvoer 63 mm naar 110 mm soelaas biedt hierop! Moet ik wel even de zaak weer aanpassen door een bredere pijp op de uitgang van de filtermodules te plaatsen. Maar ik denk dat de pomp dat meer watervoeding aangeboden krijgt. Ik heb nu zo het idee dat de aanvoer van 63 mm naar afvoer 2 x 50 mm niet goed is. Ik denk dat 110 mm aanvoer en dan afvoer 2 x 50 mm een betere optie zou zijn. Immers de aanvoer vanuit de bodemdrains is ook ruim, namelijk 2 x 110 mm.

Dus nog even het plannetje uitwerken, want de kogelkraan 63 mm moet dus ook vervangen worden door een schuifkraan 110 mm met de bijbhorende pvc pijp en appendages. Dit moet ik even overdenken, want dat kost ook al weer genoeg geld!

Ik denk wel dat het noodzakelijk is en dat het mogelijk een probleem van het geluid van de pomp oplost! Het kan natuurlijk ook een slechte serie pompen van Oase Optimax zijn geweest, maar dat betwijfel ik! Oase produkten zijn gewoon goed!

Blog ImageBlog ImageUt vlonderke is kloar!

Eindfase aanleg vijver Posted on Wed, July 23, 2008 20:29:08

Vandaag heb ik mij even weer bezig gehouden met het maken van de deksel van de vlonder. Ik wilde de vlonder graag gereed krijgen.Blog Image

Maar eerst ben ik begonnen met het schilderen van de wateruitloopmuur. Ik heb die voor de 2e maal geschilderd met Trimetal Globaxane. Dit is een minerale verf, die geschikt is voor op betonwerk. Maar die tex is ook niet zo schadelijk voor koi als andere latexen voor buiten. Zo is de muur dus qua schilderwerk ook gereed.

Daarna ben ik gestart met het aanmaken en monteren van de deksels van de vlonder.

Even terzijde: Ik heb heel hard gewerkt, ondanks het feit dat ik toch wel een beetje last heb van de medicatie die ik van de specialist heb gekregen in het ziekenhuis (n.a.v. enkele onderzoeken van afgelopen maandag). Ik ga dat hier niet vermelden, maar ze hebben toch iets vervelends gevonden. Niet zo ernstig, maar wel heel vervelend. Zo vervelend dat de specialist niet al zijn onderzoeken kon doen, omdat het anders een te pijnlijke zaak voor mij zo worden. Daar loop je dan al bijna 5 jaar mee rond. Iedere keer naar de huisarts gaan, zonder verdere acties. Onnodig pijn hebben bijna dagelijks, terwijl dit misschien niet nodig was geweest. Maar laten het even positief bekijken. Het zal alleen maar beter gaan. Over zes weken zal de medicatie mogelijk zijn werk hebben gedaan en kunnen de onderzoeken verder uitgevoerd worden. Maar dit even terzijde. Dit moest ik even kwijt.

Positief is het feit dat ik desondanks, toch mijn vlonder heb kunnen afwerken en kan hem vandaag het predikaat gereed meegeven. Hier ben ik uiterst tevreden over. IK heb de luiken verstevigd met aan de onderzijde planken dwars en kruiselings over elkaar, zodat een stevige contructie wordt verkregen, die niet meer kan torderen. Ook heb ik de deksels (in totaal 6 stuks) voorzien van zogenaamde luikringen, die ik in het hout heb ingefreesd.

Tja, eigenlijk kan ik niet stellen dat het vijverproject vandaag tot zijn voltooiing is gekomen. Al met al, vorig jaar op 20 april 2007 gestart en vandaag 23 juli 2008 gereed. Maar dan heb ik wel alles meegeteld. Het uitgraven en afvoeren van de grond met Ruudje en Nick (en also Tony “Shoe”); het nodige bouwmaterialen verplaatsen (o.a. samen met zoon Robbert: de betonblokkenvreter); het metselen (met Ruudje en Nick); het voegen (ook met Ruudje); het aanleggen van de riolering, water en elektra naar de filterkelder vanuit de kruipruimte; het stucadoren en betegelen van de filterkelder, het vele laswerk en verzinkwerk van de metalen onderdelen die ik gemaakt heb; het aanleggen van de leidingen; het aanleggen van het elektra in de filterkelder; het installatiewerk van de filters met pompen en het aanleggen van de leidingen daarvoor; het laten aanbrengen van de hdpe kunstof als waterdichting; het maken van de basis van balken t.b.v. vlonder en uiteindelijk de vlonder zelf.

Kortom het was veel werk! IK heb de afgelopen maanden niet stil gezeten, maar het is ook heerlijk om het af te sluiten en te gaan genieten van het resultaat. Het resultaat mag er mijn inziens wezen.

Ik zal morgen beginnen met de voorbereidingen, zoals schuren, plamuren en slechte plekken gronden, van het tuinhuisje. Dit hoort niet bij het vijverproject, maar indirect wel. Ik ga het in een andere kleur schilderen namelijk donker grijs met donker rood. Dit om toch een Oosterse toon te zetten in de tuin (bij de vijver).

Ik hou jullie op de hoogte daarvan.

Ook zal ik op deze weblog aandacht schenken: mijn koivijver na aanleg.

Ook zal ik wel artikeltjes gaan schrijven c.q. publiceren over de koi in het algemeen.

Sayonara, hiep hiep hoera! De vijver is klaar! (op mijn 190 ste post van deze weblog!)

JohnTent afgebroken!

Eindfase aanleg vijver Posted on Sat, October 06, 2007 19:49:14

Blog ImageTja de eindfase van de aanleg van de vijver voor dit jaar is aangebroken. Vandaag heb ik de tent afgebroken, die ik samen met en op advies van Ruud gebouwd heb.Blog Image

Het was wederom geen makkelijke dag voor me. Ik ben een beetje grieperig en enigszins wat aan de zwakke kant. Ik heb flinke hoestbuien, maar vandaag was het zo’n goed weer dat ik toch aan de bak moest. De laatste etappe voor dit jaar aan de bak.Blog Image

De tent afbreken en zaak poetsen en afdekken voor de winter. Hierna kan ik de bijgarage gaan opruimen en de tuin al vast weer zo ver in orde maken. In principe kan ik nog wel enige tijd vooruit. Ik moet namelijk ook nog de twee fasen elektra aansluiten op de meterkast, maar ook nog het water e.d. Ik kan nog wel even vooruit.

Vandaag kwamen even Ivon en Peter, die ook een grote koivijver heeft buurten. Hij zou al eerder zijn langs gekomen, maar het was er even niet van gekomen. Even weer lekker bijgekletst.

Ik heb van Carlos even de camera mogen lenen, zodat ik voor de laatste sessie weer fatsoenlijk foto’s kon maken. Langs deze weg dank daarvoor! Bij deze de impressie en veranderingen van vandaag.

Inge is weer blij dat ze het tuinhuisje ziet!