Blog Image

John's Koi vijver

De KOI-vijver

Waarom heb ik deze blog (dagboek-journaal) gemaakt? Nou dat is heel eenvoudig.
Enerzijds heb ik de werkzaamheden op deze wijze beschreven en vastgelegd en anderzijds om mijn familie, vrienden, kennissen, collegae e.a. langs deze weg te informeren hoe de werkzaamheden van het begin tot het einde zijn vastgelegd. En hoe het verder verloopt met de vijver en natuurlijk de "juwelen".
Degene die niet in de gelegenheid zijn om e.e.a. van dichtbij mee te maken, kunnen zich dan toch op de hoogte stellen.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom.

Groet,
John Willems

koi@jwillems.eu

Vlonderplanken gelegd! Alleen de deksels nog!

Afwerking Vijver Posted on Fri, July 11, 2008 19:28:11

Vandaag ben ik nog even twee plankjes gaan halen bij Euro H.O. te Heerlen. Een plank was namelijk krom en dat had ik niet gemerkt tijdens het zagen. Bovendien kwam ik 1 plank te kort.

Dus even naar Heerlen getogen en daar weer wat planken opzij gelegd om twee goede te vinden. Tenminste uit de stapel van 3000 mm die ze nog hadden staan. De rest was op. Alleen nog grotere lengten hebben ze in overvloed.

Daar even een verhaaltje opgehangen, zodat ze me de planken voor nop meegaven. Gratis is altijd bij mij beter, dan bijna € 40,00 te betalen. Of niet?

Even nog wat batankers, slotbouten en schuurschijven gehaald bij de Formido. En de potje voor de u…e en de verwijsbrief bij de huisarts.

Thuis heb ik nog even met Robbert in de woonkamer gezeten en gepraat. Hij zou over een half uurtje opgehaald worden door de Jos, de vader van zijn vriend Dave. Die zou hun naar Maastricht brengen, zodat ze konden opstappen in de bus naar Spanje (Lloret de Mar.) Tja, je moet de jongen laten uitvliegen.Blog Image

Daarna ben ik verder nog de balkenconstructie gaan aanbrengen, heb een uitsparing gelaten om de UVC lamp te kunnen uit tillen. Ik heb daarna de planken aangebracht.

Verder heb ik nog enkele latten gezaagd, die ik kan gebruiken als bevestiginsg – c.q. verstevingslat onder de deksel die ik nog moet maken.

Dus alleen de 6 deksels nog en dan is het gehele project gereed!Blog Image

Op het laatst van de dag heb ik me nog even met de schuurschijf in de linker duim gesneden. Het kon ook niet uitblijven! Alleen een litteken in de rechter duim kan niet en ziet ook niet uit! Zo heb ik aan allebei de duimen straks een litteken. Dat staat veel beter!Blog Image

Groet,

JohnBlog ImageVerder met de plankjes van de vlonder!

Afwerking Vijver Posted on Thu, July 10, 2008 18:34:56

Vandaag weer wat plankjes gezaagd, geschuurd, geboord, gefreesd en aangebracht op de vlonder!Blog Image

Eerst ben ik begonnen op nog enkele balkjes aan te brengen met batankers, zodat ik het grootste gedeelte van de filterkelder permanent kan afdekken. Ik hoef alleen maar een mangat bij de trap open te houden om de kelder in de komen. Het worden anders ook te veel deksels dan!

Ik ben bijna klaar met het aanbrengen van de vlonder. Ik kom echter 1 plank te kort. Een ander plank is te zeer getordeerd. Dus mag ik morgen weer de Euro H.O. om nog twee planken te halen van 3000 mm.

Ook nog 4 batankertjes bij de Formido halen om het ander gedeelte van de filterkelder ook permanent te dichten. Een doosje wilde Havanna’s halen bij Jack. Even bij de huisarts de verwijsbrief ophalen voor het ziekenhuis…… en daarna misschien nog de resterende plankjes, die ik vandaag eigenlijk nog had willen doen aan te brengen. Maar zoals eerder gezegd: “De plankjes waren op!”

Erik en Sandra (met Kimmie) waren ook nog even op bezoek geweest om te kijken naar de vijver! Inge had de koffie gemaakt en Erik en Sandra hadden iets lekker voor erbij meegenomen. Was even gezellig die pauze! Erik, Sandra en Kim waren op bezoek geweest bij Frieda op het werk, waar Kim een rondleiding en cadeautjes gekregen heeft.

Als ik morgen de resterende plankjes en balkjes aangebracht krijg, dan blijf alleen nog over het maken van de deksels. Ik moet er 1 maken voor het mangat, 1 voor de skimmer/waterkraan, 1 voor de UVC lamp en 3 voor de filterbakken. Maar dat in een latere fase. Als dat dan allemaal gereed is, dan kun je zeggen dat het vijverproject gereed is!

Alleen zal ik het tuinhuisje dan nog donkergrijs met diepdonker rood schilderen om het een passend tintje te geven bij de vijver. Beetje Oosters…..!!

Koi, koi, koi!

JohnHet regent, je hebt vakantie en wat doe je dan!?

Afwerking Vijver Posted on Wed, July 09, 2008 18:24:28

Blog ImageVandaag geen echte vakantieacties ondernomen i.v.m. de regen. Toch even de dag dan zinnig invullen! Enwel meters maken!Blog Image

Het was niet makkelijk in die natte zooi, maar even doorbijten.

Zaagsel en slijpsel wordt door de regen gelijk drap en lijkt modder! Maar dan van houtresten. Ik zag dan ook niet uit op het einde van de dag! Zeikenat en onder de drap van boven tot onder! Daar heb ik maar geen foto van bij gedaan! Ha, Ha!

Maar het heeft dan wel resultaat gehad. Ik ben namelijk weer een stukje verder met de vlonder. Het is passen en meten, zagen, schuren, boren en schroeven. Ik als perfectionist wil natuurlijk alles haaks, recht en correct hebben. Dan duurt het ook even, maar dan krijg je wel wat!

Kijk maar eens wat ik uitgespookt heb vandaag. Ik heb de passtukken gemaakt als aansluiting t.b.v. de deksel die in een later stadium boven de filterbakken komen. Verder heb ik de brug helemaal dicht gelegd en een start gemaakt met het eerste deel aan de voorzijde van de vlonder.

Het ziet dan ook al geheel anders uit! Of niet?Verder met de plankjes!

Afwerking Vijver Posted on Sat, July 05, 2008 09:21:16

Vandaag verder gegaan met de plankjes leggen op de vlonder. Ik heb nu de randomlijsting gelukkig af. Het stopkontakt werkt. Nu kan ik verder met het invullen van het vlak, zodat de vlonder een feit wordt.

Ik heb ook tegen de zijkant van de draagbalk een plank aangebracht, die ik in de lengte en breedte op maat heb gezaagd. Hierdoor is het geheel wat mooier afgewerkt en kijk je niet tegen het bevestigingsmateriaal van de draagbalken aan.

Zondag doen we even niets. Maandag ga ik bij Erik en Sandra op de Laak aan de slag om de elektriciteit aan te leggen in de tuin. Het zal geen makkelijke klus zijn, want er moet veel gebeuren, terwijl er geen deugdelijke bevestigingspunten zijn voor de contacten. Die moeten dus ook nog eerst gemaakt worden. Dan moeten ook veel dozen doorgelust worden. Ik heb er weinig zin in, maar dat geldt ook voor mijn eigen klusjes. Dat heeft meer te maken met mijn fysieke gesteldheid. Mentaal wil ik wel! Enfin, dan zien we dan wel!

Als ik daar mee klaar ben, zal ik kijken of ik de komende dagen een peeceetje kan bouwen voor mijn moeder. Daarna zal ik nog hout gaan halen en de vlonder a.s.a.p. afmaken. Het wordt tijd dat het allemaal gereed komt. Ik heb nu 3 weekjes vakanties, maar fysiek ben ik niet in orde. Het gaat niet zo lekker. In ieder geval met beperkingen. Binnenkort mag ik weer de malle molen van het ziekenhuis in, voor onderzoeken. Maar ja, dat zien we dan wel weer!Start met aanbrengen van de vlonderplanken

Afwerking Vijver Posted on Thu, July 03, 2008 05:03:53

Gisteren ben ik gestart met het afwerken van de vlonder en het aanbrengen van de planken.Blog Image

Eerst wil ik als een soort omlijsting rondom planken aanbrengen, zodat je overal tegen zogenaamde volle zijden aan kijkt en niet tegen z.g. kopse kanten van de planken.

Ook heb ik nog een stopkontakt aangebracht aan een van de palen van de reling. Omdat de oude kabel van de oude vijver wat te kort was, heb ik het met een grondmof moeten verlengen.

Omdat het hot was die dag, heb ik nog relaxter moeten werken als zaterdag. Met mijn luchtwegen infectie, kreeg ik door de warmte amper lucht binnen. Later op de dag moest ik toch stoppen, omdat het te begon te onweren.

Ik heb drie planken kunnen aanbrangen, Maar dan wel met uitzagen, voorboren, verzinken en schuren, waar toch wel veel arbeidstijd aan verloren gaat! Voor de bevestiging heb ik torxscjroeven T20 4 x45 fixfast gebruikt. (Eurohandelsonderneming 200 stuks € 7,00)

Maar ach, zoals gezeg: relaxed!5e (Brug) segment gereed!

Afwerking Vijver Posted on Tue, July 01, 2008 05:48:59

Gisteren na het werk om 16.30 uur, ben ik nog even aan de slag gegaan met het verdere afwerken van de reling t.b.v. het brugsegment. Blog Image

Dat ging voorspoedig, zodat ik na het avondeten, het 5e en laatste segment t.b.v. de basis van de zwevende vlonder kon aanbrengen en monteren met slotbouten.

Zo had ik toch nog zonder veel inspanning een mooi resultaat kunnen behalen.

Vanavond ga ik na mijn werken en na het avondeten even bij Erik en Sandra aan om te kijken wat hij voor een elektra spullen hij moet kopen, zodat ik de elektra in de tuin op a.s.s maandag e.v. kan aanleggen.

Zie hier weer de foto’s van het 5 segment!Toch weer wat kunnen doen!

Afwerking Vijver Posted on Sun, June 29, 2008 07:28:06

Gisteren een beetje rustig aan gedaan. Beetje geklust, maar dan zeer rustig aan en relaxed.Blog ImageBlog Image

Bovenstaande foto geeft enigszins weer hoe ik de klusjes die dag verder gedaan heb! Heel relaxed dus!

Ik ben eerst begonnen met het schoonspoelen van de filters. Op de boden bevond zich vooral in de voorfilter een flink laag drap na een anderhalf weekje. Ook heb ik een behoorlijk gedeelte van de vijver laten leeglopen, om zo een gedeelte te kunnen verversen.

Terwijl ik het water weer was aan het aanvullen in de vijver, was ik bezig met de afwerking van de waterleiding naar de vijver toe. Ik had namelijk op het laatste stuk nog een stukje slang bevestigd. Dit moest een vaste leiding worden van koper met een kraan.

Toen ik bezig was met het hout uit te kappen voor de leiding, stond plotsklaps iemand achter mij! Ik schrok mij kapot. Het was vriend Nick, mijn overbuurman! Die kwam even kijken en een praatje maken! Tjonge wat was ik geschrokken. Ik heb daarna nog met zin ega Mariet en natuurlijk Nick een kopje koffie bij hun gedronken en wat bijgekletst over vroeger! Over hoe we 22 jarig jaar geleden pas in onze woningen trokken en hoe de kinderen zijn groot geworden e.d. Was even weer ouderwets gezellig. Het was goed dat we weer eens even de tijd voor namen.

Daarna ben ik weer verder gegaan met de waterleiding. Ik heb de stukjes zodanig gemaakt dat deze mooi op elkaar uitkwamen en nadat de vijver weer vol was, heb ik de stukje koperen leiding aan elkaar gesoldereerd.

Daarna ben ik nog even gestart met het voorbereiden c.q. prepareren van de paaltjes, die op de loopbrug van de vlonder zullen worden gemonteerd en waartussen twee gegalvaniseerde pijpen van 22 mm zullen worden geplaatst. Dit zal een functie krijgen als een soort reling. Maar daarover in een volgend bericht meer!

Juist op tijd gestopt met klussen, want Inge kwam terug van haar werk.

Vandaag gaan we misschien met z’n tweetjes naar Doe-Dag in Geleen. Even wat rondstruinen en mogelijk, als het weer mee zit, ergens een terrasje pikken.

O ja, denk je eraan dat je nog even iets noteert in de agenda, enwel voor 20 september 2008……..

Blog Image

Sayonara!

Bune (The Hase)Op vaderdag 4e segement klaar!

Afwerking Vijver Posted on Sun, June 15, 2008 12:12:00

Vandaag op vaderdag heb ik het 4e segment ook gemonteerd aan de andere segmenten die ik gisteren had gemonteerd.Blog Image

Bovendien heb ik ook de filterbakken schoongespoeld. In de eerste module lag na een week weer behoorlijk wat bezinksel c.q. drap op de bodem. De RVS cilinders, de module M2 van Oase doet goed zijn werk. Die houdt behoorlijk wat grof vuil tegen zeg!Blog Image

Enfin heb ik gelijk ook weer ongeveer 10 procent water ververst!

Dit alles heb ik gedaan, voordat de rest van de familie ontwaakte.

Nu dadelijk even naar mijn vader toe in het kader van vaderdag!

Fijne vaderdag beste vaders! 364 dagen ben je bezig om andere te verwennen. Vandaag 1 dag om je zelf even te laten verwennen!

Zie hier mijn passend vaderdag cadeau. Mooie Epoxyballen op het water!Blog Image

Groet,

JohnLiggers, Liggers en nog eens liggers!

Afwerking Vijver Posted on Sat, June 14, 2008 20:30:16

Blog ImageTja, vandaag had ik eingelijk niet zo veel zin. Ik voelde me niet zo lekker. Wat fysiek aan de zwakke kant. Brrr….! Ik moest nog veel aan de segmenten van de liggers doen. Maar even naar de stad gaan. Even naar het praathuis (wat sigaartjes en sigaretten halen) bij maat Jack op de Markt te Sittard.Blog Image

Nou we hebben weer even lekker bijgepraat! Ik was om 10,00 uur weggegaan, want ik was aan de late kant met op staan. Gisteren met zoon Robbert naar het geweldige voetbal gekeken. Nederland-Frankrijk 4-1, terwijl we de eerste wedstrijd Nederland-Italy al mogen genieten van de wedstrijd die eindigde met 3-0. Inge had bezoek van een aantal vriendinnen, zodoende togen Robbert en ik met de big screen naar de master bedroom om daarn onder genot van enkel snacks en potten bier naar het voetballen te kijken. Het was gezellig met z’n tweetjes. Vandaar dat het vandaag wat aan de late kant was!Blog ImageBlog Image

Even terzijde: Als we tegen Roemenië de B-selectie de kans geven om te voetballen, krijgen die mannen ook het gevoel dat ze aan het tournooi hebben mee gedaan! Roemenië mag zelfs winnen, want dan weten we zeker dat Italy en Frankrijk naar huis gaan. Komen we Roemenië e.v. in een latere fase tegen in het tournooi, dan kunnen we ze blootstellen aan onze A-selectie. Tip? smiley

Trouwens even nog langs deze weg te vermelden dat onze zoon Robbert met een mooie cijferlijst geslaagd is voor Havo-5. Hij had het zwaarste vakkenpakket en had ook nog een extra vak Economie gekozen. Eerder had hij al Vmbo-TL binnen gehaald en zijn vervolg HBO opleiding zal de HEAO zijn. Hij wilt graag Acountancy gaan doen. We zijn benieuwd en wensen hem succes!Blog ImageBlog Image

Nu weer even komen naar waar het om gaat om deze weblog, de afwerking van de vijver! Uiteindelijk kwam ik vandaag om 13.00 uur thuis. Ik heb wat gegeten en trok met de werkkleren aan. Ik heb eerst een 20 minuten rondgelopen en bedacht hoe ik e.e.a. ging aanpakken vandaag. Onder het genot van een lekkere Senoritas sigaar, kwam het plan van aanpak voor vandaag al in mijn gedachten.

Ik ben weer lekker in de weer gegaan met het bewerken van het Bankirai hout. De voorbereidingen eerder op dit gebied, leverden vandaag hun resultaat op. Ik ben vandaag namelijk verder gegaan met het afwerken van de segmenten die uiteindelijk de basis van de zwevende vlonder gaan worden. Ik ben vandaag zover gekomen, dat ik van de 5 segmenten al 4 segmenten geheel gereed heb. Ik heb zelfs al 3 segmenten definitief gemonteerd en onderling (middels slotbouten en moeren) met elkaar verbonden. Dat we jullie nu zien op de foto’s qua balkenwerk aan de vijver, is dus definitief en er hoef ook niet meer aan gedaan te worden. Alleen moeten er nog 2 segmenten bij komen. Is dat klaar, dan kunnen de planken gaan aanbrengen.

Tja, ook dit nog even terzijde. Ik had dus bankirai balken gehaald bij Eurohandelsonderneming en wat denk je? Ik heb de zaak weer eens goed berekend! Ik had nog twee stukjes balk over van 40 cm en 20 cm. Ik dat goed uitrekenen of niet?Tja, weer de liggers voor de vlonder!

Afwerking Vijver Posted on Thu, June 12, 2008 05:26:39

Blog ImageNadat ik gisteren even naar mijn tandarts was geweest voor de half jaarlijkse controle, kon ik weer tevreden huiswaarts gaan om verder met de liggers t.b.v. de vlonder te gaan.

De hele dag ben ik alleen maar bezig geweest met vlak schuren, verbindingsgaten boren en het voorste gedeelte, dat op de paal in het water kon geheel af te werken. Je had daarna het idee en gevoel dat je niets had gedaan. Je zag geen progressie!

Nu de andere 4 segmenten nog geheel afwerken, zodat het feest van defenitieve montage kan beginnen. M.a.w. het is een dagje werk, maar dan kan ik het ook defenitief gaan aanbrengen. En ligt de basis goed, dan kan ik de vlonderplnaken gaan aanbrengen.

Ook heb ik orgaan deel 78 van de vereniging NVN 78 mogen onvangen en twee nieuw bestelde DVD’s. Kunnen de qua kijk en lees plezier weer genoeg kwijt!

Blog ImageBlog ImageBlog ImageNext »